論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事原昨天到北角某間有現成工人請的agency. 撰中了三個賓姐, interview時佢地都表現很好, 於是問佢地取ex-boss電話做reference. 其中兩個好快即比ex-boss電話, 一個就話要問下ex比唔比得先. ok啦唔比未不用考慮. 一心想二撰一, 因上次考慮時間長了, 想請的工人已經比人請了, 所以找不到ex-boss也會二撰一.

跟著離開agency後便立即打比其他兩個的ex-boss. 點知一對......兩電話號碼和ex-boss名字totally the same. 好失望........ ...

1) 又找不到合適的工人for urgent replacement
2) 個agent和工人都不誠實, 串通的

小心就算有ex-boss電話和reference都不能盡信

[ 本文章最後由 People3 於 08-5-23 11:35 編輯 ]

大宅

吓, 即係佢地揾人扮僱主呀?

大宅

可否pm個agent公司比我, 因我個agent 都係北角, 好驚.

大宅

我想應該是agent揾人扮, 因為個ex-boss的名子是chinese.

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-23 11:42 發表
吓, 即係佢地揾人扮僱主呀?

水晶宮

系唔系国都商场楼上果间...因我每次经过都见到好多工人坐系度...

翡翠宮

oh~ hurry up find another agent la,
.:;pppp:

男爵府

原文章由 canies 於 08-5-23 14:16 發表
oh~ hurry up find another agent la,
.:;pppp:

邊間agent 名咁衰?

大宅

Yes. 好多人坐系度個間.

原文章由 54heima 於 08-5-23 13:24 發表
系唔系国都商场楼上果间...因我每次经过都见到好多工人坐系度...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 People3 於 08-5-27 21:48 發表
Yes. 好多人坐系度個間.

我去過呀,好彩我堅持未完約唔要,佢即時無介紹呀

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 People3 於 08-5-23 11:32 發表
事原昨天到北角某間有現成工人請的agency. 撰中了三個賓姐, interview時佢地都表現很好, 於是問佢地取ex-boss電話做reference. 其中兩個好快即比ex-boss電話, 一個就話要問下ex比唔比得先. ok啦唔比未不用考慮. ...

咁講雖然我以前間服務態度麻麻,但最少佢唔會咁......佢話未完就有,用唔用得過你自己諗啦...(我同佢講唔想隔山買牛)

大宅

Can u pm the agent's name to me? I also want to find a maid from an agent in North Point. Thanks!

男爵府

我剛月頭請工人, agent攞工人前顧主的ref lettertel, agent話呢d野其實都無用的, 如有心要扼, 佢是旦寫封信, 俾個tel, 我都無法知道係真定假!

睇左你個case, 先知原來我agent講得真係好啱!

原文章由 People3 於 08-5-23 11:32 發表
事原昨天到北角某間有現成工人請的agency. 撰中了三個賓姐, interview時佢地都表現很好, 於是問佢地取ex-boss電話做reference. 其中兩個好快即比ex-boss電話, 一個就話要問下ex比唔比得先. ok啦唔比未不用考慮. ...

侯爵府

好媽媽勳章

Therefore, we should ask for the copy of 工人前顧主的 contract (the standard form in the immigration, which have the address and name of 前顧主). If they 用假的, we can call the police!

原文章由 Chickee 於 08-5-29 10:21 發表
我剛月頭請工人, 問agent攞工人前顧主的ref letter和tel, agent話呢d野其實都無用的, 如有心要扼, 佢是旦寫封信, 俾個tel我, 我都無法知道係真定假!

睇左你個case, 先知原來我agent講得真係好啱!

...

別墅

之前有媽咪提議問工人索閱以前合約睇,有無人試過呢?

原文章由 ac321 於 08-5-29 14:53 發表
Therefore, we should ask for the copy of 工人前顧主的 contract (the standard form in the immigration, which have the address and name of 前顧主). If they 用假的, we can call the police!

...

大宅

可以這樣要求前顧主的 contract? 有無人試過?

d local工人一聽到要take care 2 個 or 以上小朋友 or 太太不用工作都會reject offer. 好難請到local工人, 除非多付工資.

我個朋友剛炒了個賓賓, 居然有個外籍用7000請了. 我們也祝他好運.

原文章由 ac321 於 08-5-29 14:53 發表

...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 People3 於 08-5-31 22:18 發表
可以這樣要求前顧主的 contract? 有無人試過?

d local工人一聽到要take care 2 個 or 以上小朋友 or 太太不用工作都會reject offer. 好難請到local工人, 除非多付工資.

我個朋友剛炒了個賓賓, 居然有個外籍用700 ...

我請到呀....hehe,不過佢55歲啦,但身體都健康,個人都唔係咁計較......暫時為止啦,唔知第時點....不過真係難請

其實我地都未必難做丫....之前有個賓好坦白,話唔想係我度做,但佢新約未出前可以黎我度幫手....佢黎完我度兩日,就沖口而出,話早知同我簽啦...hehe,佢以為好難做,但每日十二點前都搞掂到好晒d野,佢又覺得我好相處.......不過佢話簽左就算啦,第時完約再算

複式洋房

回覆 #15 People3 的文章

yes i just did that, but there is no phone number on the contract so i still cannot confirm if the number the agent gave me was real or not...

首頁

尾頁

跳至