嬰兒用品

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

睛靈勳章

剛剛照倒有孖b,失晒預算

想在公立醫院生,慳d,但又擔心佢地要我自己生,驚好危險.

仲有,又驚生完後一個人o係醫院點照顧兩個b?上胎一個湊一個已經覺得好辛苦.

複式洋房

Hi, avisf,

我宜家31wks,係PWH FU,我初初都諗咗好耐先決定係政府生,咪又係為咗$$$同阿B囉,聽聞係私家生,打底要10萬,如孖B出世要special care,再約1萬/day/baby,聽到眼都突晒。加上我個c家都建議我係政府生,因為生孖B危險大D,BB又無咁穩定,所以政府support 夠D,對孖B安全D。
致於開刀問題,佢地唔会咁早比你book 開刀生,点都要advise 你自己生,我都係啱啱先遇到個好D嘅e生先幫我book咗日子開刀。過你一定要堅持!堅持!堅持!咁佢哋多數都会屈服嘅。
不過政府FU比較馬夫,我建議你政府私家兩边睇会好D。

原文章由 avisf 於 08-4-20 15:24 發表
剛剛照倒有孖b,失晒預算

想在公立醫院生,慳d,但又擔心佢地要我自己生,驚好危險.

仲有,又驚生完後一個人o係醫院點照顧兩個b?上胎一個湊一個已經覺得好辛苦. ...

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Hello Christineblue,

我同妳一樣建解$$$$$, 因孖B早產機會較大,

磅數不足及器宮唔究大等等, 需要入氧氣箱, C+E院
日日同妳計數. 至於產檢算ok la….不過我都有找C+E生 follow up
我想自然生產, 只痛20-30 hrs, 但開刀傷口外內痛幾個月唔擠.
最終都要孖B " 合作 " 先至可自然生

原文章由 Christineblue 於 08-4-21 10:51 發表
Hi, avisf,

我宜家31wks,係PWH FU,我初初都諗咗好耐先決定係政府生,咪又係為咗$$$同阿B囉,聽聞係私家生,打底要10萬,如孖B出世要special care,再約1萬/day/baby,聽到眼都突晒。加上我個c家都建議我係政府生,因為生孖B危險大D,B ...
agl 該用戶已被刪除

大宅

你揀係邊間政府生呀,我係QE生,個陣醫生一早已經約我開刀,雖然佢都有問我試唔試順產.我話唔好喇,驚危險跟住佢就話OK無問題約定開刀啦咁.至於對BB好唔好,我個時生完第1,2日兩個都無揍,交晒俾姑娘佢地好NICE 話如果我頂唔順交俾佢地得架喇.就算之後幾日佢地都係俾1個我幫我照顧第2個,所以我覺得OK喎

別墅

睛靈勳章

原文章由 Christineblue 於 08-4-21 10:51 發表
Hi, avisf,

我宜家31wks,係PWH FU,我初初都諗咗好耐先決定係政府生,咪又係為咗$$$同阿B囉,聽聞係私家生,打底要10萬,如孖B出世要special care,再約1萬/day/baby,聽到眼都突晒。加上我個c家都建議我係政府生,因為生孖B危險大D,B ...

打底要10萬!!!好驚呀!知道係孖b已經要節衣縮食,o甘我寧願辛苦d都o係政府生了.

同埋聽你c+醫生o甘講,留o係政府醫院對bb來說真是安全得多. 睇o黎我真係可以唔駛諗o甘多了. 真是多謝你的意見!

別墅

睛靈勳章

多謝各位媽媽回覆,我諗我會堅持堅持開刀的.

其實我細佬妹係孖的,我媽順產生他們,但就好辛苦同好危險.細佬出完,細妹25mins後才出,仲要係腳出先,後來又胎盤唔出
我媽每次提起都驚!我唔想步佢後塵.......

別墅

睛靈勳章

原文章由 WBB811 於 08-4-21 12:58 發表
你揀係邊間政府生呀,我係QE生,個陣醫生一早已經約我開刀,雖然佢都有問我試唔試順產.我話唔好喇,驚危險跟住佢就話OK無問題約定開刀啦咁.至於對BB好唔好,我個時生完第1,2日兩個都無揍,交晒俾姑娘佢地好NICE 話如果我頂 ...

我都係QE呀,我上胎都O係QE,覺得D姑娘大部份都好NICE.但生完幾個鐘就自己湊,都幾辛苦.不過順產同一個B,都算頂得住.如果開刀都仲要湊兩個B,就真係驚頂唔住.不過聽完你講,就真係放心晒了.THANK YOU!

複式洋房

I delivered my twin girls at PWH in December. The consideration is not just money but also safety. My private doctor advised me to deliver at PWH because it has the better neonatal ICU in town. As twin pregnancy is at high risk, babies may need intensive care immediately after birth. Public hospitals, especially QM and PWH, have the best equipment and experience in treating pre-mature or problematic new born. To my surprise, service at PWH was excellent. Nurses were very nice and supportive. They were willing to answer questions and assisted in taking care of the babies. They also have different classes for you to attend during your stay, e.g. bathing the babies, post-pregnany talk etc.

Worth to consider. Good luck

大宅

好媽媽勳章

原文章由 WBB811 於 08-4-21 12:58 發表
你揀係邊間政府生呀,我係QE生,個陣醫生一早已經約我開刀,雖然佢都有問我試唔試順產.我話唔好喇,驚危險跟住佢就話OK無問題約定開刀啦咁.至於對BB好唔好,我個時生完第1,2日兩個都無揍,交晒俾姑娘佢地好NICE 話如果我頂 ...

原來你都係係qe生ka, 我都係呀
我係9月1媽呀...記得我嗎??(係9月媽媽會所到果個)

大宅

好媽媽勳章

我都覺得係正苦e院生好d, 反正依家邊到都係咁多大陸人, 正苦or c+唔會冇咩分別ka la.
留返d 比bbs最緊要

大宅

WBB811, avisf,

我是第一胎,肚內都是孖b, 7wks. 本想在c+生, 但知道孖b, 決定在政府生了, 在c+ 大概要 10-11萬, 留番$給bb好了.

聽到你在QE生的情況, 安心d, 因為一直都怕到時唔知點應付孖b.又怕唔可以開刀.
但都是看你會否遇上好醫生及姑娘.
我上星期bookQE 公務員隊, 第一次見醫生都要排到八月中, 如街外隊仲遲, 好離譜. 但五月中我可先見姑娘驗血. 請問在QE是否之前所有checking只見姑娘安排. 會否可早d見醫生?

avisf, 你book了QE未? 佢比你幾時見醫生.
Thanks.

原文章由 avisf 於 08-4-21 14:22 發表

我都係QE呀,我上胎都O係QE,覺得D姑娘大部份都好NICE.但生完幾個鐘就自己湊,都幾辛苦.不過順產同一個B,都算頂得住.如果開刀都仲要湊兩個B,就真係驚頂唔住.不過聽完你講,就真係放心晒了.THANK YOU! ...

別墅

睛靈勳章

原文章由 coolJen 於 08-4-21 18:13 發表

我是第一胎,肚內都是孖b, 7wks. 本想在c+生, 但知道孖b, 決定在政府生了, 在c+ 大概要 10-11萬, 留番$給bb好了.

聽到你在QE生的情況, 安心d, 因為一直都怕到時唔知點應付孖b.又怕唔可以開刀.
但都 ...

coolJen,我都係7WEEKS 呀!我約了4月30日見姑娘,到時先知幾時見醫生. C+同我講,話一定要向姑娘講係孖B,佢地會優待D,檢查密D的.希望唔使等到8月啦!
我去完見姑娘向你匯報O下情況.

別墅

睛靈勳章

原文章由 YuFamily 於 08-4-21 14:55 發表
I delivered my twin girls at PWH in December. The consideration is not just money but also safety. My private doctor advised me to deliver at PWH because it has the better neonatal ICU in town. As ...

謝謝你的意見,請問PWH係咪收沙田大埔一帶ONLY?

複式洋房

I don't know whether PWH would only accept people from Shatin or Taipo but you can try to make an appointment. You can go to the LKS center directly and fill out a form for appointment. When I first enrolled there, doctors did not mention about the delivery method but when I was about 7 months into pregnancy, the doctor agreed to let me have elective c-section and made an appointment for me. You can select a day on or after 38 weeks. They may insist to make an appointment after 38 weeks as 38 weeks is being considered as full term. As far as I know, most twin mothers were elected to have c-section at public hospital. No problem.
Moreover, to make the service more efficient, I know PWH now will move those normal pregnancy cases to clinics (Kin Hong Yuen) and keep complicated cases (like twin pregnancy) to the hospital. Therefore services are better.

大宅

原文章由 lily0822 於 08-4-21 15:16 發表

原來你都係係qe生ka, 我都係呀
我係9月1媽呀...記得我嗎??(係9月媽媽會所到果個)

梗係記得你啦,點解我add左你msn 無見到你既

大宅

原文章由 coolJen 於 08-4-21 18:13 發表

但都 ...

係呀,更正一樣野先我係2等房生(公務員隊),但我覺得應該d姑娘都係一樣咁對待,因為我未生前成日入院係入普通病房,d姑娘好好,知道係孖b都會對待好dd啊嬸又唔知做乜認得我,(成日話乜又係你仲乜成日入o黎)就算實習醫生都有個好好架.所以大家放心啦唔會一生完就交俾你.大佬2個點揍呀

大宅

但都 ...

我個陣3個月到先第1次見姑娘之後次次到見醫生個個月都照超聲
波,(但超聲波同見醫生係分開2,即一個月返QE兩次,加埋睇私家1個月睇3次,公務員隊無記錯等到個肚6個月先有得睇,但我個時見
過有D人肚到未見就係公務員隊喇唔知係咪睇咁啱無乜人排呢

大宅

avisf,
請問你幾時去QE入紙? 你是公務員隊嗎?
我15/4才入紙, 佢已經給我2張登記紙日期, 一張見姑娘, 一張見醫生. 你早我一星期見姑娘? 我 7/5見姑娘.
我知道公務員隊先可以選擇想去的醫院, 否則只可去你所住區域的醫院.

原文章由 avisf 於 08-4-21 21:16 發表

coolJen,我都係7WEEKS 呀!我約了4月30日見姑娘,到時先知幾時見醫生. C+同我講,話一定要向姑娘講係孖B,佢地會優待D,檢查密D的.希望唔使等到8月啦!
我去完見姑娘向你匯報O下情況. ...

大宅

WBB811,
希望同你一樣遇到好醫生.
今年好多人生仔, 不過舊年豬年應該更多.
多謝你的分享.

原文章由 WBB811 於 08-4-22 12:56 發表

我個陣3個月到先第1次見姑娘之後次次到見醫生個個月都照超聲
波,(但超聲波同見醫生係分開2,即一個月返QE兩次,加埋睇私家1個月睇3次,公務員隊無記錯等到個肚6個月先有得睇,但我個時見
過有D人肚到未見就係公務員隊 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至