跳至
[2007年] 補鈣一問

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問各位媽媽有無聽過話要補鈣呀???聽人講話BB依家生牙仔既時候要補下鈣,又話鈣不足D頭髮都會生得唔靚,夜晚訓覺又會成頭汗(唔熱既情況下) ,我亞B到依家都仲咪出牙仔,D頭髮又真系好唔靚(又黃又幼),夜晚訓覺又真系好多汗, 點算好??系唔系真系缺鈣??系咪真系要補鈣呀 各位媽媽比D意見呀

大宅

我有聽過"鈣水"呢樣野, 係有次行街, 我囡囡同個師奶玩, 佢見我囡囡係咁留口水, 佢話我囡囡就快出牙, 叫我去藥房買D"鈣水"比佢飲, 佢話BB會無咁易因為"咵"牙仔而發燒, 佢叫我問藥房D人, 話FOR BB食既就可以架喎! 不過我無去做呀! 因為我未聽過麻, &我個女到而家都仲未出牙啊!

子爵府

原文章由 yanyanma2007 於 08-5-26 10:32 發表

請問各位媽媽有無聽過話要補鈣呀???聽人講話BB依家生牙仔既時候要補下鈣,又話鈣不足D頭髮都會生得唔靚,夜晚訓覺又會成頭汗(唔熱既情況下) ,我亞B到依家都仲咪出牙仔,D頭髮又真系好唔靚(又黃又幼),夜晚訓覺又真系好多 ...

你咪自己嚇自己先,
lee d 嘢都係問清楚e生先好比bb食,
咪到時"無拿拿整撻拿",
我阿b都係上星期先到牙仔咋...

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

複式洋房

原文章由 yanyanma2007 於 08-5-26 10:32 發表

請問各位媽媽有無聽過話要補鈣呀???聽人講話BB依家生牙仔既時候要補下鈣,又話鈣不足D頭髮都會生得唔靚,夜晚訓覺又會成頭汗(唔熱既情況下) ,我亞B到依家都仲咪出牙仔,D頭髮又真系好唔靚(又黃又幼),夜晚訓覺又真系好多 ...

hi 我有俾我bb飲鈣水~我bb6個月到就出在2隻牙仔~我早晚都有俾佢飲~個味係果汁味~bb好鍾意飲~你可以考慮俾bb試吓~不妨

別墅

D頭髮又真系好唔靚(又黃又幼)

黃同幼唔代表係髮質唔好
因為我本身都係比較黑啡色 (即係人地講既偏黃)
而且都好幼~
但髮型師就讚我KEEP得好
因為我無做色好耐
頭髮係靚到"令"個隻
佢都話我個仔最似我就係頭髮
都係黑啡色同好幼~
所以黃同幼好多時都係維唯既~
唔關鈣質夠唔夠既問題

飲奶粉大既BB一定夠哂鈣
而且唔飲鈣水出左2隻牙既BB大有人在
我BB都未出牙仔
我從來都無擔心佢點解咁遲都未出牙
我擔心佢太早出牙打理得唔好仲多
早D出牙又唔代表BB會聰明D係咪~
唔好成日同其他BB比較呀!
如果唔係你自己會好辛苦架!

大宅

畀面勳章

原文章由 ami0momo 於 08-6-1 14:42 發表

黃同幼唔代表係髮質唔好
而且都好幼~
因為我無做色好耐
頭髮係靚到"令"個隻
都係黑啡 ...

我都覺得系我自己諗多左,可能系我自己太緊張。但我尋日去買奶粉時店鋪個哥哥問我有無比BB飲鈣水或魚肝油之類既野,我話無,之後佢介紹左一個唔知咩牌子既鈣水比我,要98一支,不過最後我都無買到度,我諗都系要問過醫生先,唔好亂比亞B吃。

我想問其他BB有無吃過類似呢D甘樣既野呀??

子爵府

原文章由 ami0momo 於 08-6-1 14:42 發表

黃同幼唔代表係髮質唔好
而且都好幼~
因為我無做色好耐
頭髮係靚到"令"個隻
都係黑啡 ...

係呀, 5代表聰明ga,
人地話越遲出越好tim,
5洗諗咁多, 日後大把嘢你膽心呀!!

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-6-2 12:34 PM 發表

哈哈~ 我奶奶都係咁講
佢話七個月唔出, 九個月先出仲好~ 看門口woo~
(其實我唔知佢講緊乜... haha~)

別墅

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-6-2 12:34 PM 發表

係呀! 我奶奶都係咁講
佢話七個月未出牙
九個月先出牙仲好~ 看門口woo~
(其實我唔知我奶奶講緊乜... haha)

首頁

尾頁

跳至