跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

岩岩驗到有左, 唸住向法國醫院生, 有冇又係預產期2月, 又打算向法國醫院生既媽咪呀? 入黎傾下丫..

大宅

報到! 你2月幾號?

我2月3號呀, 上一個又係法國, 做無痛分娩, 不過法國好多單程証呀. 你要有心理準備.

複式洋房

哎呀, 因為開刀要比預產期早d生, 可能要1月尾就入院開刀喇..

民房

我預產期係 2 月 6 日, 第 2 胎, 上一個係法國開刀, 今胎應該都會係.

你地經醫生 book 左醫院未 ?

原文章由 anita_mon 於 08-6-8 00:48 發表
哎呀, 因為開刀要比預產期早d生, 可能要1月尾就入院開刀喇..

複式洋房

我上一胎都係向法國開刀, 但之前同我接生個醫生有排都未有得睇, 可能而家會轉過第個醫生, 佢法國同浸會都有掛單, 而家唸緊去法國定浸會好.

原文章由 bingo1234 於 08-6-10 16:00 發表
我預產期係 2 月 6 日, 第 2 胎, 上一個係法國開刀, 今胎應該都會係.

你地經醫生 book 左醫院未 ?

民房

幫我開刀既醫生 7 月先有得睇, 不過個日打去, 個姑娘話幫我 book 左先.

等我聽日打去 confirm 係咪 book 左先得.

原文章由 anita_mon 於 08-6-12 17:00 發表
我上一胎都係向法國開刀, 但之前同我接生個醫生有排都未有得睇, 可能而家會轉過第個醫生, 佢法國同浸會都有掛單, 而家唸緊去法國定浸會好.

民房

忍唔住頭先已經打左去問, 佢話已經 confirm 留左位 lu.

放心晒~~

複式洋房

我上星期6去睇醫生,姑娘話法國同浸會1月都almost full, 叫我2月10日生都要即刻決定並落deposit... 都唔知係咁概, 我bb連心跳都未照到就要比deposit, 我都唔知點....

大宅

要咁快比deposit? 真係未聽過. 你地知唔知而家法國total要幾錢? 上一胎做無痛分娩, 大概用左4-5萬, 而家可能要5-6萬, 有無人知呀?

複式洋房

我都係法國同埋嘉諾撒book咗,個醫生話開刀就可以係九龍生,唔係就要係嘉諾撒啦! 佢話養和2月full晒! 恐怖!

民房

唔係 4 個月定 5 個月個陣先要俾錢咩 ?

原文章由 Ng360 於 08-6-25 15:10 發表
要咁快比deposit? 真係未聽過. 你地知唔知而家法國total要幾錢? 上一胎做無痛分娩, 大概用左4-5萬, 而家可能要5-6萬, 有無人知呀?

複式洋房

我聽姑娘講都係大約20週果時先俾錢.

原文章由 bingo1234 於 08-6-26 17:22 發表
唔係 4 個月定 5 個月個陣先要俾錢咩 ?

民房

我都記得聽人講過咁上下.

原文章由 anita_mon 於 08-6-26 18:18 發表
我聽姑娘講都係大約20週果時先俾錢.

男爵府

好媽媽勳章

我上一胎係法國生, 今胎都會一樣...我早兩個星期打去book check-up, 姑娘問我去邊度生, 我話法國, 原來佢即刻幫我book左, 咁上星期六去醫生度第一次check-up, 佢話早二日法國二月已full左...

洋房

原文章由 PP_Couple 於 08-6-30 11:20 發表
我上一胎係法國生, 今胎都會一樣...我早兩個星期打去book check-up, 姑娘問我去邊度生, 我話法國, 原來佢即刻幫我book左, 咁上星期六去醫生度第一次check-up, 佢話早二日法國二月已full左... ...

我只係6weeks,(預產期2月23日) 都未去睇婦產科醫生,之前都有諗去法國定係浸會生.

而家法國成個2月都full晒??
咁係咪只可以遲d問醫生去book浸會?
會唔會連浸會都full?? 有冇人知道??

因為我打算下星期二先去book婦產科醫生做第一次checking.

大家覺得法國同浸會有咩分別??

[ 本文章最後由 halokarey 於 08-7-3 13:43 編輯 ]

民房

我之前都問過護士,佢哋話如果醫院confirm留位後便要交HK$10000元為deposit , and 養和Full 咗, ST Paul and 法国要check, 因留位費太貴,所以末confirm.都唔知点好.....

禁止訪問

民房

我剛剛轉咗睇第二個醫生,法国deposit HK$6000. 依家等醫生幫我排位,希望有喇!

男爵府

法國要你20W前比訂, 我11月尾生, 當時FUUL左, 醫生幫我改疽預產期為12月1日先BOOK到床位, 我上個中(6月15日前)都係比3000蚊訂咋, 之後就要比6000

複式洋房

我好慘 . ......... 8/7 (星期二) 一知道有咗, 都馬上打電話去法國醫院, 2 月份預產期已經 Full 哂啦 !!!!

我醫生只註冊 "法國" 同 荃灣 "港安", 我自己住西貢 ..... 唉!!!! 山長水又遠, 陣痛都己經好痛, 仲要搭長途車 ......

首頁

尾頁

跳至