想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

己做了3次IUI,昨天見醫生她比兩個意見:
1)太太做腹腔鏡,看內裏有沒有問題.然後才決定是否做IVF.
2)直接做IVF.(先做私家,再排公家!)

請大家比D意見!

大宅

原文章由 HAHOYIN 於 08-5-27 11:49 發表
己做了3次IUI,昨天見醫生她比兩個意見:
1)太太做腹腔鏡,看內裏有沒有問題.然後才決定是否做IVF.
2)直接做IVF.(先做私家,再排公家!)

請大家比D意見!

...

我覺得個醫生想賺你錢, 你應該去檢查所有野先,包括照輸卵管,做ultrasound, 睇下卵子,&輸卵管通不通, 卵子同子宮有無問題, 如果你個輸卵管不通,你做n次iui 都不能成功, 只有做ivf, 做ivf 可以在公家排,如果你不需要急, 但你做私家未必成功,而且好貴, 超碼$7萬以上.

複式洋房

你好, 本人覺得你先要了解為何3次iui失敗..如果一開始你做iui 即係話輸卵管冇塞, 既然係咁, 可能會係卵巢功能問題或黏連問題, 但希望你要知道這兩個原因都不易去找出. 好像"黏連"問題, 你可以用腹腔鏡去check, 但check完之後, 可能令 "黏連"情況更壞, 日後如真的做ivf, 更會影響抽卵的安全性, 因此沒有太多醫生會建議的.

另外如果你沒有試過照輸卵管, 你可以叫太太一試, 不過都係一句, 即使輸卵管不塞, 亦不等於它一切正常, 因照輸卵管時檢查不到輸卵管的功能及活動能力的 (我本人是過來人, 因此明白有時照輸卵管的限制)

此外, 你亦要consider太太的年齡, 因為ivf的成功率會因年齡增加而大幅下降, 而且政府(esp QM)不會與年齡大及fsh高的女人做ivf的

因此, 醫生在你太太3次iui失敗後建議做ivf是合情理的. iui次數太多, 會影響日後做ivf的結果, 所以一般都不做太多次iui.

總結:我還是覺得你應該找個好的不育醫生了解ivf情況, 如果經濟情況許何, 便可以直接在私家follow, 因為時間比較flexibile, 及一個醫生跟到尾. 但如果想多留點錢再安排日後生育事宜, 便先看住私家, 再排政府吧

祝你及太太早得愛兒!

複式洋房

回覆 #3 siawjessey 的文章

siawjessy,

would you mind telling me what is the problem with your 輸卵管? i checked it before and doctor said the same thing to me, like even if they look fine, they may not function well. so what can be the problem with them?

複式洋房

原文章由 siawjessey 於 08-5-27 22:54 發表
你好, 本人覺得你先要了解為何3次iui失敗..如果一開始你做iui 即係話輸卵管冇塞, 既然係咁, 可能會係卵巢功能問題或黏連問題, 但希望你要知道這兩個原因都不易去找出. 好像"黏連"問題, 你可以用腹腔鏡去check, 但che ...

不好意思,不如我詳細說情況:
本人2001年結婚,頭2年沒有想要BB,當時想好容易有不用急,到2003年,開始不設防,點知成年都不成功,(因結婚時之做檢查,一切正常),我和太太就去看醫生(私家在銅鑼環),每個月去一次每次幫我太太照超聲波,打排卵計,計體溫之類;我就吃維他命丸,但都不成功,
足足一年多,每月醫生只係說放鬆,我同太太頂不住,叫那個醫生寫去排政府(威院),到見政府醫生,他看完我地帶來報告,就安排我驗精,太太就安排做腹腔鏡手術,(要排8個月)當中要回去看報告,結果話我精子活動能力得30-40%,醫生說要驗多次,結果都是一樣不合格到太太入去做腹腔鏡那天,準備做時候,結果有另一個醫生話不用做,看報告,應是我精子有問題,直接做IUI,OK,就安排做,但做了3次都不成功,足足用了1.5年時間,半年一次(我排公家),因做了3次IUI,要見醫生,那個醫生就話,同IUI要洗精,會用合格精子,故不應是我問題,故又安排我太太一係入去做腔腹鏡手術(吹脤,之前又話做又不做)一係就做IVF,所以我提出以上問題?

PS:這2,3我己看中醫,吃補品..........!
本人33歲,太太34歲.

各位有經驗太太,比D意見.....!

謝謝

大宅

原文章由 HAHOYIN 於 08-6-2 22:30 發表 不好意思,不如我詳細說情況:本人2001年結婚,頭2年沒有想要BB,當時想好容易有不用急,到2003年,開始不設防,點知成年都不成功,(因結婚時之做檢查,一切正常),我和太太就去看醫生(私家在銅鑼環),每個月去一次每次幫我 ...

如果你太太排卵無問題的話,不如試下私家做ivf啦! 搵個好d既私家醫生 eg. Dr Tung or Dr Tay.公家等太耐啦!
因為做腹腔鏡驗查,係小手術離架.都幾辛苦架,要全身麻醉架!!又耍一段時間先可復完.(我以前都做過腹腔鏡手術.話就話係小手術,但始終係手術,都幾傷架!) 可免則免.

大宅

咁你太太好似由始至終都沒有照輸卵管喎!咁你係咪肯定你太太輸卵管無塞呢?

另外,若輸卵管無問題,預期要做腹腔鏡,不如直接做ivf,因為腹腔鏡目的是要知道你太太裏面有沒有問題,若沒有問題,而你們又做了3次iui,再下一步便是ivf,若有問題,其最終的解決方法也是ivf,咁就不如直接做ivf,而且做腹腔鏡要錢,又要花時間,做完之後又要休息,然後才可以開工。

複式洋房

回覆 #6 Ruby06 的文章

做完手術,始終都不太好,做IVF可以避開這問題,我心都是這樣想.

首頁

尾頁

跳至