論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個bun來了6個月, 佢煮食好好, 對bb好好, 但最近d清潔就真係開始好偷懶下, 之前都好少少, 現在呢個月好dirty下, 所以我今晚出糧時終於忍唔住要話個工人最近清潔得唔夠好了(不過都係平心靜氣咁講) .

事情係咁, 首先我解釋俾佢知道原來512佛誕係唔係勞工假, easter都唔係, 仲拿了勞工處的資料俾佢睇. 不過我話唔緊要, 我都係朋友話俾我知唔係佢地d假期, 叫我check, 咁我check左又真係唔係喎, 不過我同啊sir都傾過, 話佢都做得ok, 咁我地都照俾佢, 我仲同佢講左已mark低晒係日曆到等佢知道邊d, d唔係, 因為唔係全陪紅日都係勞工假o . 咁佢就話佢問左好多朋友, 佢地都有得放, 我話呢到寫明你地只得12日勞工假, 僱主俾係當賞金俾你, 唔放俾你係合理的. 不過有一點要注意就係你最近d清潔, sir同我講話張飯桌成日都有污漬, 我剛才又見到, 所以係廚房都拿了條毛巾來沬左去, 佢仲話每日都有沬, 不過我叫佢沬完之後係燈光下就會睇到仲有無漬o架啦. 仲有兩張茶几, 同鞋櫃面成日都有d茶漬, 幾日都仲係到, 叫佢好好保護啊, 因為啊sir好緊張呢d oo, 好貴o. 最後同佢講明就係一定要每日沬窗台同窗花, 因為bb成日都走去窗邊睇bird, 所以一定要日日沬o . 不過之後都同佢講左佢基本上都好, 好有心機照顧bb, bb都好鍾意佢, 不過只係要注意番清潔問題. 其實我呢一個星期已經每日少少少少咁叫佢做番好呢d oo架了, 前兩日d窗台係一沬就有一呎塵跌左落地 , 廁所抽氣機又係好dirty, d桌永遠都好似無沬咁, 只係每日個地, 廚房同廁所個馬桶同浴缸位有洗, 叫做乾淨, 其他又係麻麻地........不過都無辦法, 話唔到太多細少的地方, 有時候都會自己沬下.

我希望今次講完佢可以keep住做番啦. 如果唔係又要成日同佢講, 大家心情都攪到唔好就煩了 .
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

FION,

既然妳係全職,妳最好俾個CHECK LIST佢,佢自己填番清潔左D乜。清潔唔難處理,我諗妳都要經常DOUBLE CHECK.

其實工人對假期既野比我地清楚百倍,佢有D偷雞,唔老實。
但妳朋友(前僱主)如放開假俾佢,甘係煩D。
如前僱主冇放,佢甘做,明偷雞~

我工人D清潔都好差,昨晚廚房半晚又見蟻。
D蟻係佢來做先有架~ 不過唔太勞氣了,我要養身~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

原文章由 fion2504 於 08-6-1 01:10 發表
我個bun來了6個月, 佢煮食好好, 對bb好好, 但最近d清潔就真係開始好偷懶下, 之前都好少少, 現在呢個月好dirty下, 所以我今晚出糧時終於忍唔住要話個工人最近清潔得唔夠好了(不過都係平心靜氣咁講) .

事情係咁, ...

我仲系第二個話題度請教你!!跟住系度見到你!!你`都好,工人話得,我個系唔話得,都未罵,只系講就喊,又話要辭職,我覺得佢系恃著我要依賴佢湊bb囉,我地2公婆要番工,日頭無其他人可以睇住!!唉,好煩呀!!

大宅

我最憎大人喊, 如果係我個工人, 我一定丙到佢9彩, 問佢你幾多歲啊????唔好教壞我bb啊. 好似我從前做o野時, 我問個下屬兩句, 佢就開始眼濕, 之後就係到喊, 我都無話佢, 只係問佢(都未入題)就喊......次次都係咁, 呢d人最煩.

原文章由 bonbon16 於 08-6-5 23:33 發表

我仲系第二個話題度請教你!!跟住系度見到你!!你`都好,工人話得,我個系唔話得,都未罵,只系講就喊,又話要辭職,我覺得佢系恃著我要依賴佢湊bb囉,我地2公婆要番工,日頭無其他人可以睇住!!唉,好煩呀!! ...

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

原文章由 060228 於 08-6-5 20:08 發表
FION,

既然妳係全職,妳最好俾個CHECK LIST佢,佢自己填番清潔左D乜。清潔唔難處理,我諗妳都要經常DOUBLE CHECK.

如 ...

既然全職 , 如願意自已煮飯洗碗的話 , 不如請鐘點好過

大宅

不過我自從話完佢之後, 佢地現在都日日沬到好乾淨, 窗台窗花日日沬, 無塵才叫有沬吖麻, 之前係到講d廢話 又話日日開窗所以有塵........

其實我當然知佢偷雞啦. 不過都無辦法, 係我自己同佢講個日係紅假, 叫佢放假, 咁俾我聽到老細叫放, 緊係死人都放啦, 知情不報都告佢唔入, 所以我已經mark晒係日曆到, 叫佢睇邊日係勞工假才有得放啦. 不過我呢個工人弟婦(老公個邊)個工人介紹, 佢地係朋友, 咁佢地個工人都同佢地做左幾耐下, 所以佢地好多假都有得放, 仲要佢地有2個工人, 咁有時候我個工人咁比較下, 又會覺得點解佢地有得放, 我個工人又無呢, 係咪我好衰呢????其實都只係百幾元一日假的事, 不過我就係唔想佢來左都無一年就俾咁多o野佢, 等佢以為係必然就唔好啦. 所以有人介紹都係煩的

原文章由 060228 於 08-6-5 20:08 發表
FION,

如 ...

大宅

唔可以, 因為我老公好鍾意等bb訓左就要我陪佢一齊出去打下波, 行下街咁, 屋企一定要有個人睇住o架. 佢煮食好, 對仔仔好, 係清潔偷雞d, 不過講完好好多了. 其實所有打工人仔都會做得耐就會偷雞, 我話佢, 佢聽,做番俾我就得, 不過如果黑face就一定唔得......因為我已經受夠了

原文章由 Jovywong824 於 08-6-5 23:55 發表

既然全職 , 如願意自已煮飯洗碗的話 , 不如請鐘點好過

大宅

原文章由 fion2504 於 08-6-6 00:04 發表
唔可以, 因為我老公好鍾意等bb訓左就要我陪佢一齊出去打下波, 行下街咁, 屋企一定要有個人睇住o架. 佢煮食好, 對仔仔好, 係清潔偷雞d, 不過講完好好多了. 其實所有打工人仔都會做得耐就會偷雞, 我話佢, 佢聽,做番俾 ...

咁你個工人 , 至少都可以叫做合格囉
想問你個工人係 OVERSEA 還是 LOCAL ?

大宅

其實我俾我個工人有80分o架, 佢係hk完一個約, 之後就到我了. 所以佢來了hk 2年半. 佢係朋友工人介紹o架, 不過我覺得請工人最好係請家中最大, 要養家個d, 最好就唔好一畢業就做工人, 有其他工作經驗, 打過寫字樓工好d, 唔好請d超過6年一個僱主個d or係hk好多年個d, 因為佢地一定有態度問題.

原文章由 Jovywong824 於 08-6-6 00:08 發表

咁你個工人 , 至少都可以叫做合格囉
想問你個工人係 OVERSEA 還是 LOCAL ?

大宅

原文章由 fion2504 於 08-6-6 00:24 發表
其實我俾我個工人有80分o架, 佢係hk完一個約, 之後就到我了. 所以佢來了hk 2年半. 佢係朋友工人介紹o架, 不過我覺得請工人最好係請家中最大, 要養家個d, 最好就唔好一畢業就做工人, 有其他工作經驗, 打過寫字樓工好d ...

係呢 , 你係 stay at home mum , 都有 local 肯做 , 係咪你屋企屋住環境整體都不俗 ? 即有獨立房給她 , 每月唔止 hk#3480 ?
因為比如我係印 , 我都唔 like 個女主人成日係屋企

大宅

其實大部份工人都真係唔會找一d stay at home mum or 有老人家o架, 因為佢地覺得煩, 成日俾人睇住晒咁, 不過我呢個工人佢完約無找agent幫佢, 只係叫朋友介紹, 已經有一個老人家請佢, 但佢唔想照顧老人, 想照顧bb, 開心d喎, 咁我照顧bb, 佢又覺得ok, 加上佢真係有自己的房, 雖然係廚房內, 但有60幾呎, 可能呢個都係selling point. 我都係俾3480, 不過佢唔放假就俾150, 同佢講明有早,午,tea time,晚, 只係2大1小, 唔busy o架, 地點都叫ok, 可能係咁, 所以佢都來做咋.

原文章由 Jovywong824 於 08-6-6 09:56 發表

係呢 , 你係 stay at home mum , 都有 local 肯做 , 係咪你屋企屋住環境整體都不俗 ? 即有獨立房給她 , 每月唔止 hk#3480 ?
因為比如我係印 , 我都唔 like 個女主人成日係屋企 ...

男爵府

我都係請完約,屋企有人,冇BUN肯做,佢肯做(印)就請佢了~

隨著BB長大,自己對工人既要求都降低了,
唔太過份,大家過到日子就算了~
我只望自己富貴,對佢都可以寬容D~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

複式洋房

唉!以家的工人仲揀摘過僱主, 但又做得唔好o巳經3480包食住, 又要同佢地傾計+感受
唉.................

大宅

係啊, 其實真係幾煩o架, 不過無辦法, 話晒都叫同一屋簷下, 日日丙佢又唔好, 傷感情, 但做得唔好又唔出聲, 自己又超辛苦, 有時候佢樣樣都ok, 但當左自己都係家的一份子, 意見多多, 又唔開心, 真係點都係煩o架啦, 不過請到個好當然煩少好多o野啦.

原文章由 win02 於 08-6-7 20:35 發表
唉!以家的工人仲揀摘過僱主, 但又做得唔好o巳經3480包食住, 又要同佢地傾計+感受
唉.................

首頁

尾頁

跳至