自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

雖然我得亞仔一個,
但佢有一個姨媽四個亞姨,
全部起雙加埋老公,
仲有2 叔仔加埋嬸嬸,
堂/表弟妹有7個,
所以佢結婚,親人果台唔會冷清。

原文章由 Carman_mami 於 08-6-6 12:27 發表
宜家d人個個都只生一個囝囡,笫時拜年只有公公婆婆,爺爺麻麻4個親人,如果結婚,親人果台真係冷清low

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

me too.mouth:

侯爵府

我咪又係得一個仔,仲要佢係肯定無堂/表兄弟姐妹喎,咁都無辦法架

原文章由 Carman_mami 於 08-6-6 12:27 發表
宜家d人個個都只生一個囝囡,笫時拜年只有公公婆婆,爺爺麻麻4個親人,如果結婚,親人果台真係冷清low

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

都無法,無錢無愛心無耐性.
一個我搞唔掂,多個唔知點算.
我本係好想生多個,諗到第時自己年老呀仔又無兄弟姊妹得佢一個會好慘.
而家就話叫做呀仔有個表弟同表姐,但都無見.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 shirley73a 於 6/6/08 12:58 發表
我暫時都係得1個...原先我地倆公婆都冇諗過再生...不過亞囝呢排嘈得好緊要...成日都話想做哥哥..想我地生多個妹妹或者細佬比佢wor, 所以我地而家都努力緊....目的都係希望佢第時有個伴, 同佢一齊開心成長啫....:bash ...

我仔又係呀,佢5歲la,佢成日都話點解同學仔有兄弟姊妹
佢話好想有多個小朋友陪佢

珍珠宮

畀面勳章

我生一個囡都夠心力交瘁,頂唔順,因為想俾最好既佢,佢今年上小一,我自己q已經預備要重讀小學lu

大宅

我好想生多個女...
但經濟環境暫時唔得....
無計....

大宅

生多個? 唔想.....有一個就算了....盞自己玩自己.........

大宅

都無辦法架, 無錢, 又要教, 佢暫時都係得1個表哥, 有兩個表姐,我都知佢悶, 因為佢成日要我講故事, 同埋同佢玩

侯爵府

好媽媽勳章

agree! I think the best gift for my kid is: give him a brother/sister. 諗到第時自己年老呀仔又無兄弟姊妹得佢一個會好慘.
Therefore, I have 2 kids!!

原文章由 shirley73a 於 08-6-6 12:58 發表
我暫時都係得1個...原先我地倆公婆都冇諗過再生...不過亞囝呢排嘈得好緊要...成日都話想做哥哥..想我地生多個妹妹或者細佬比佢wor, 所以我地而家都努力緊....目的都係希望佢第時有個伴, 同佢一齊開心成長啫....:bash ...

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我得一個女,冇堂兄弟姐妹,亦冇表兄弟姐妹,得一個契細佬,我唔諗住生多個,但係曾經都有想過生,唉...總之,力不從心啦

別墅

Totally agree!! That is why I have two .....
I am so pleased and feel fortunat everyday that I have these lovely kids.

They are so closely to each other, I could feel the strong bonding and love between them. Through they are only four and two years old respectively, they take care of each other and play so happily together.

If it is possible, good to have two!!

原文章由 ac321 於 08-6-6 13:26 發表
agree! I think the best gift for my kid is: give him a brother/sister. 諗到第時自己年老呀仔又無兄弟姊妹得佢一個會好慘.
Therefore, I have 2 kids!!
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我囡囡有表哥, 表姐各1個, 堂哥, 堂姐各1個, e4個係差不多日日都同佢一齊o既, 所以佢唔會悶, 但我年底都會送個細佬/細妹比佢, 等佢覺得自己好叻, 做左家姐.

伯爵府

魅力王子

i have one son too.

but i have many online friends born second/third one woo.

複式洋房

我有3個, 自己本身多堂兄弟姐妹, 而家小朋友既表兄弟姐妹有約20個. 年年過年都好吵, 仔仔成日驚我記錯, 佢以地方代替: canada 表弟, usa 表妹, 荃灣表弟來分.... 都唔明點解唔叫名???平時都可以唔需要參加興趣班, 佢地已經可以自己玩餐飽. 其他使費唔貴, 最貴係學費....救命

大宅

我就係因為呀仔得一個,好悶好慘,去到公園,呀仔主動搵人玩,但人地唔肯,好多都同自己兄弟姊妹玩,見到呀仔好失落,雖然有一個表哥好fd,但係唔係一齊住,又唔同地區,見面唔係太密,所以我先生多個,雖然相隔7年,但係應該唔大問題ga,呀仔e+好多野識自己攪掂,仲話要幫手湊bb tim,而且仲留起好多玩具比bb玩tim呀,相信到bb真係出世時,應該唔錯,我只擔心自己到時會好累而已,不過如果見到d小朋友開心,我都覺得值得ga

[ 本文章最後由 hinhofion 於 08-6-6 13:42 編輯 ]

大宅

my wish is to have three to four kids. i like big family! very happy ga! i have two now. still struggling. but i'm 36,so......

首頁

尾頁

跳至