自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

恭喜恭喜!

不過叫得名校,並不是有特殊技能可以將所有小朋友變成神童!這世界沒有免費之午餐...佢哋只不過透過讀高人哋一級半級、不停測驗默書去催谷小朋友,呢個心理準備大人細路一定要有(大人細路亦要犧牲個人部份娛樂及付出俾別人多點溫習又溫習之時間!)...否則根本上捱唔到去小三、四去...!

希望所有派獲名小學小朋友之家長給予他們多點讚賞、鼓勵、支持...不要讓小朋友獨自去承擔這六年沉重之壓力,成功者之回報就是直升聯繫/直屬傳統中學!

恭喜恭喜!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

的確, 入到心儀o既學校真係值得恭喜!

但我頭先喺有線新聞度睇到有個小朋友(我想應該係6歲), 接受訪問時答好開心入到好學校, 唔駛入垃圾學校, 聽到之後覺得戚然, 1個6歲小朋友點樣去界定咩係好學校? 何謂垃圾學校? 講真, 喺我心目中, 學校係分等級, 但點都不至於係垃圾級別, 咁樣o既說話唔單止侮辱學校, 亦侮辱咗喺學校就讀o既學生, 童言無忌, 小朋友講o既說話應該係日常聽到而記於心中, 亦即係話喺佢身邊o既人都有着如此想法, 從小就有咁樣o既價值觀, 縱入到名校又如何?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

7哥呢番說話講得好啱,值得家長三思.
我都見過考得心儀學校(當然係家長心儀啦),大人同小朋友既壓力都非同小可mouth:
希望可以多d鼓勵d小朋友.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩! 我睇唔到tim
我淨係睇到有個細路話要禮物.........心唸而家價值觀都變晒.....
原文章由 DoReMi媽媽 於 08-6-8 02:13 PM 發表

但我頭先喺有線新聞度睇到有個小朋友(我想應該係6歲), 接受訪問時答好開心入到好學校, 唔駛入垃圾學校, 聽到之後覺得戚然, 1個6歲小朋友點樣去界定 ...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個人比較眼淺, 睇到d準小一家長寫既野都睇到我眼濕濕, 又要頻撲, 又要失眠, o係小一選校度見到d家長話派no. 1x, 都鄧佢地唔開心!
o係度都恭喜派到第一志願既家長!

侯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-6-8 14:13 發表

但我頭先喺有線新聞度睇到有個小朋友(我想應該係6歲), 接受訪問時答好開心入到好學校, 唔駛入垃圾學校, 聽到之後覺得戚然, 1個6歲小朋友點樣去界定 ...

我聽到"垃圾學校"都覺得好"un" 耳, 唔洗問都係係自己家長到學番黎, 不知所謂!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 mum-LCC 於 08-6-8 15:10 發表

我聽到"垃圾學校"都覺得好"un" 耳, 唔洗問都係係自己家長到學番黎, 不知所謂!!

同意!

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

電腦"派位"派到第一志願有咩咁叻??又唔係靠實力考到,只可以話係"好運"啫 點解有個小朋友要求家長送禮物?派到父母眼中ge名校,已經係大禮物啦!

子爵府

係啦!我都唔明點解個小朋友要求家長送禮物?佢只不過係lucky。

原文章由 701003 於 08-6-8 15:43 發表
電腦"派位"派到第一志願有咩咁叻??又唔係靠實力考到,只可以話係"好運"啫 點解有個小朋友要求家長送禮物?派到父母眼中ge名校,已經係大禮物啦! ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

7哥講得非常好

但我相信佢地會話
吃不到的葡萄是酸的

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-6-8 17:04 編輯 ]

禁止訪問

子爵府

個媽咪一定時時講一定要入到名校啦.... 其他就係垃圾學校呀.. 真係好難聽呀.

原文章由 mum-LCC 於 08-6-8 15:10 發表

大宅

日後E 位小朋友就知道 "有苦自己知 " 及需要尊重別人的道理 !
真係一生都好彩 ??

原文章由 櫺囹桼 於 08-6-8 13:54 發表
恭喜恭喜!

不過叫得名校,並不是有特殊技能可以將所有小朋友變成神童!這世界沒有免費之午餐...佢哋只不過透過讀高人哋一級半級、不停測驗默書去催谷小朋友,呢個心理準備大人細路一定要有(大人細路亦要犧牲個人部份娛樂及 ...

侯爵府

這便是家教!沒有修養的人,入了名校又如何?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 瑄婷 於 08-6-8 17:25 發表
這便是家教!沒有修養的人,入了名校又如何?

Totally agree!!

珍珠宮

好媽媽勳章

真係用詞不當囉

水晶宮

每個家長都覺得自己小朋友一定聰敏過人
點會覺得讀名校都會讀唔上
到時讀唔上只會講係學校唔妥而矣

侯爵府

看看日本的怪獸家長http://blog.udn.com/ajisai/1547229

公爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-6-8 16:52 發表
7哥講得非常好

但我相信佢地會話
吃不到的葡萄是酸的

7哥唔怕會比人咁話,佢女女都大啦.

首頁

尾頁

跳至