跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各Mummy對"香港教育學院賽馬會小學"有咩意見 ? 程度淺嗎?除原校幼稚園直升外,大多收那間幼稚園呢?
會升那一間中學呢?多多指教
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

別墅

有別於傳統小學....多活動教學...但活動教學係咪一定好呢?

我個人覺得...有時學習真係有必要去「背」0的野先可以放到入腦.....

得個玩字....係小朋友都識玩架啦...係咪真係可以從玩學到野呢?又係另一回事.....

成日講而家0的小朋友0既文化水平愈黎愈低....原因而家讀書乜都話唔好「背」....要學得開心...要「唔求分數」

但連最基礎的知識都無...點可以再從基礎建構上去呢?

其實小學階段某程度上真係要「背」書的....當背左入腦....腦入面本「字典」先會愈來愈豐富....上到高年級甚至中學....先至會有0的野從本「字典」度拿出黎用....

當你聽到你0既小朋友日日都話「今日上堂玩左乜乜乜乜...」時,就真係要睇下你小朋友冚埋本書識唔識寫番究竟學過0的乜出黎...唔好齋talk ....齋talk 又寫唔番出黎...又係一個毛病.....

如果你小朋友做到....恭喜你~~你小朋友遇到一位好老師~~真係能讓小朋友從遊戲中學習....否則...咪就係正所謂「三爬兩撥得個吉」囉

大宅

請問ginger_girl是否貴子女曾就讀於那校舍呢?是否第一志願?
請問有否其他家長的意見?mouth: 那校升中情況怎樣呢? Thank you...
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

大宅

Any update?

大宅

原校幼稚園(匯豐幼兒中心)不是直升賽馬會小學, 一樣要派位,
大多收那間幼稚園就唔知喇~
但派唔到叩門就一定收~

因每級只有三班, 每班30人, 所以收生少~
我仔仔讀緊小二, 所以唔知(其實無睇 )升中學如何~
(但好似都唔錯)
好多人覺得好係課程設計係多活動, 少功課, 無考試, 小班教學
模式似d國際學校, 所以有好多區外既人申請入讀~
但亦有好多人覺得太多活動, 太少功課唔好, 覺得程度太淺,
尤其讀開程度比較深既幼稚園,
所以有d派左唔要, 有d派左讀讀下會轉校~

而我點解會揀賽小?
~我仔仔讀開幼兒園, 模式都係多活動, 少功課,
若上傳統小學佢會跟唔上, 我同佢都會好辛苦.
~我仔仔比較活躍, 賽小環境唔錯, 空氣流通.
~有小班教學, 老師照顧得會比較好~

仔仔讀左差不多兩年, 我覺得:
好方面~
小班教學, 老師照顧得好好(我仔仔果班只有21人)
鼓勵小朋友多閱讀, 早上, 小息都有閱讀時間, 學校四週都有圖書比學生借閱, 每人會派一個百寶袋, 內有一本中文圖書, 一本英文圖書, 每週交換一次
無考試, 每年只有三次評估, 成績表上無名次(但可問返miss)
每位老師會寫上對學生的意見.

唔好方面:
真係太少功課
我很難清楚知道仔仔的學習程度~
英文比較深(補習阿sir話),
小一開始要寫journal, 阿仔識字又唔多, 我d英文又差差差mouth:

以上只係我個人意見,
當然無一間學校係十全十美,
揀學校最緊要睇下適唔適合你小朋友

係呢, 你小朋友讀緊邊間幼稚園?

原文章由 Ansonmame 於 08-5-12 22:18 發表
請問各Mummy對"香港教育學院賽馬會小學"有咩意見 ? 程度淺嗎?除原校幼稚園直升外,大多收那間幼稚園呢?
會升那一間中學呢?多多指教

男爵府

咁最緊要係妳囝囝讀得開心嗎?
原文章由 cary330 於 08-5-19 15:06 發表
原校幼稚園(匯豐幼兒中心)不是直升賽馬會小學, 一樣要派位,
但派唔到叩門就一定收~

( ...

大宅

原文章由 cary330 於 08-5-19 15:06 發表
但派唔到叩門就一定收~

( ...

我果仔讀安基司, 所以想佢可以升賽馬會小學

別墅

Ansonmame,

安基司好5好、貴5貴、我都想比我小児升賽馬會小學、少的功課好的、免大家辛苦。

男爵府

睛靈勳章

但派唔到叩門就一定收~

( ...

我就覺得ok啦!!!最緊要你個仔對鍾唔鍾意返學???同會唔會主動睇書????

大宅

原文章由 izumilam 於 08-5-20 15:38 發表
Ansonmame,

安基司好5好、貴5貴、我都想比我小児升賽馬會小學、少的功課好的、免大家辛苦。

其實我都係今年9月先開始比Anson o係安基司插班K2; 我考慮搬到大埔前都分別問咗好多不同意見.
因為Anson慢熱,活躍,坐不定,對英語較有興趣...所以我揀安基司,那裡的孩子好像過得輕鬆點,家長評語,口碑也很不錯.
As I know, 半日班in the coming year is $2700, 全日班 is $5080. 冇學卷.

如果可以比我個仔由n1開始讀起,我會揀:
1. 香港教育學院匯豐幼兒發展中心(幼稚園部)
2. 天主教聖保祿幼兒園
3. 安基司國際幼兒園
4. 明雅國際幼兒學校

1. & 2. 我冇得插班, 我後來報讀3.但只收下午班... ,那時我隔日就打去問可否wait到全日班 ,好彩最後都等到...果種感覺好似中六合彩咁

大宅

回覆 #1 Ansonmame 的文章

請問有否其他家長的意見? 那校升中情況怎樣呢? Thank you so much~

[ 本文章最後由 Ansonmame 於 08-5-23 08:18 編輯 ]

民房

Hi! My daughter's birthday is also 19th of june and also born at QE, but she will be 8 years old soon. And she also study in HKEJCP, and now is P.2 student. For my opinion, the school is quite good, but u have to accept not much test.

大宅

"Hi! My daughter's birthday is also 19th of june and also born at QE, but she will be 8 years old soon. And she also study in HKEJCP, and now is P.2 student. For my opinion, the school is quite good, b ..."

It's great to know that your daughter is same with my son for those.
What do you think for her secondary school chose?

[ 本文章最後由 Ansonmame 於 08-5-25 22:25 編輯 ]

民房

Hi! 上年是他們第一屆小六畢業,但看見他們派得也不錯,很多英中,名校也有,所以我也不太擔心. 況且現在常常改制,今日唔知聽日事,只要她讀得開心,又喜歡返學,就ok啦!:)

男爵府

贊成.
原文章由 BObaby 於 08-5-26 00:50 發表
Hi! 上年是他們第一屆小六畢業,但看見他們派得也不錯,很多英中,名校也有,所以我也不太擔心. 況且現在常常改制,今日唔知聽日事,只要她讀得開心,又喜歡返學,就ok啦!:) ...

大宅

原文章由 BObaby 於 08-5-26 00:50 發表
Hi! 上年是他們第一屆小六畢業,但看見他們派得也不錯,很多英中,名校也有,所以我也不太擔心. 況且現在常常改制,今日唔知聽日事,只要她讀得開心,又喜歡返學,就ok啦!:) ...

Totally agree ,只不過有咩中學o係大埔同呢間小學的課程函接得好d

男爵府

睛靈勳章

原文章由 Ansonmame 於 08-5-28 05:54 發表

Totally agree ,只不過有咩中學o係大埔同呢間小學的課程函接得好d

我都頭痛呢個問題!!!!!
迦密柏雨同莫壽增大家有咩評價!!!

複式洋房

Hello, 各位賽小爸爸媽媽,

好耐都沒有新post了. 我囡囡讀小一剛剛"考完"第三次評估, 都幾好. 滿意的不只是成績, 而是她可以獨立自己溫習.我欣賞學校能給予小朋友充份的學習空間, 提高他們的學習興趣. 整個評估星期學生都能輕鬆面對, 前期溫習我都只是協助安排時間, 準備一些補充練習, 她自行溫習課本後便做一點練習題.

上星期四, 五因為染上感冒, 發燒, 沒有上學. 她便抱怨, 更哭起來, 訴說很想返學. 好喜歡學校. 我唯有勸她好好休息, 早點睡, 等身體早點康復便可以上學吧.

作為家長, 我感到很安慰. 看見女兒愛上學, 喜歡學習, 培養正確的學習生活和態度. 個人認為學習是終生的, 不是跑100米, 不是短暫的衝!衝!衝!最近也發現不少家長都在煩惱, 子女經歷了6 年短跑手的學習生涯, 上了中學後便再提不起勁, 對學習沒有興趣.

我很享受和女兒一起看圖書, 她也可和小妹妹一起畫畫, 遊戲, 搗亂的時間. 小孩子在童年時可以有時間玩耍是很重要的. 對身心成長都好. 如果你也是賽小的家長, 希望你能體會, 珍惜享受, 善用這些時間空間. 相信將來我們的小朋友都是卓越和能力優秀的!
Life is Simple, Love is True---------------------tinetine

男爵府

好同意呀. 難得呢位家長既眼光咁長遠,因為而家實在有太多家長要迫小朋友嬴在起跑點,越谷越前. 雖然我囡囡現在只不過讀緊K1,但有次帶佢去參觀妳地間學校,佢都好鐘意. 我地d家長一邊參觀,小朋友就由一位好似姓馬既男老師負責同佢地係課室玩遊戲,囡囡好投入,完全唔駛跟住我,果度d老師對小朋友果然有一手.
原文章由 tinetinelee 於 08-6-11 10:55 發表
Hello, 各位賽小爸爸媽媽,

好耐都沒有新post了. 我囡囡讀小一剛剛"考完"第三次評估, 都幾好. 滿意的不只是成績, 而是她可以獨立自己溫習.我欣賞學校能給予小朋友充份的學習空間, 提高他們的學習興趣. 整個評估星期 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至