婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公個邊成家都係講鄉下話既!~
唔理你識唔識聽都係咁講!~
我已經講過好多次, 我唔識聽, 佢地都係咁講!~
仲話我同老公咁耐都學唔識... 大老, 你估你D鄉下話易學嫁~~~~

以前我都已經唔鐘意... 我唔識聽... 你地都成家係度講鄉下話, 有無理過我既感受~~~ 好似比人IGNORE左咁!~ 成家一D禮貌都無!~ 你地又唔係唔識講.. 點解我係度唔講廣東話呢? 你地係唔係講緊D唔想比我知既野呀???

依家個女出左世, 我就更加唔鐘意... 成日講我個女~~~ 仲自己用鄉下話幫佢改個乳名... 唔比我知!! 唉~~~~ 你地有無當我係自己人! 如果我係你唔前不停咁講英文, 你地又會點呢???

同老公講, 佢話老人家係咁... 唉!~ 我就話連你都唔幫我, 你亞爸亞媽又點會理我呢!~ 佢地梗係照樣咁講啦!~
到最後我就話, 我返到你屋企都係比人IGNORE嫁啦, 都係返小D, 見小D好!~~ 費時自己唔開心!~

咁我老公先話試下再同佢地講WOW.......

各位姐妹, 你地係我你會點呀??????????

子爵府

好媽媽勳章

其實無辦法...或者佢地講鄉下話...你就同小朋友講英文...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

Hahahah...好開心....開心嘅係原來有人處境同我一模一樣, 我絶對明白你嘅感受.....

我c6全家都係講鄉下話, 包括6299, 阿哥阿嫂, 家姐姐夫, 姪仔姪女, 親戚朋友都係, 我同c6拍拖到結婚, 到而家生埋bb, 總之有佢屋企人就會講鄉下話, 係6299屋企梗家唔洗講, 佢地係我面講鄉下話, 我冇所謂, 因為我都唔想聽亦唔想知佢地講咩 (因為多數都係佢地家事or是非), 以前我99就成日話"唔緊要, 依家唔識, 聽多啲就識" , 到依家1x年, 我都係估吓估吓佢地講咩, 但絶對唔洗旨意我會識講, 因為我冇咩興趣去學 , 但我99永遠都想我學識佢地d鄉下話, 成日借d意同我講鄉下話想我聽得明, 但就算聽得明我都扮聽唔明:;pppp: , 我成日諗, 點解你地要我學呢, 呢到係香港, 你地唔好好學好廣東話, 反而要我學返你地d鄉下話 , 有乜用, 你地講鄉下話, 我唔會覺得你地唔尊重我, 但都唔好強迫我去識聽識講你地啲話.......

阿99, 99, 我真係好想同你地講句, 唔好再停留係你地自己嘅世界裡面, 你地離鄉別井嚟到呢到, 應該係你地溶入我地嘅社會, 唔好要返我地本地人去就你地..... 呻完, 舒服晒

大宅

聽唔明咪仲好,唔洗晒時間溝通 ,佢地要講咪由佢地講lor,反正聽唔明 好過對住個d惡毒99,句句說話入心入肺,又冇可能扮冇聽過woo,所以比我揀,我希望6299講外星語仲好

大宅

一樣呀!!!! 真係一樣呀!!! 我6299佢地都係咁, 6299, C6同佢D親戚全部人都係講鄉下話, 我結婚後62仲叫我學講佢地D話, 我即刻拒絕, 仲話唔係下??? 又唔係國際語言, 我依家學緊法文, 唔得閒學呢D話, 我無興趣喎!!! 就咁我62就無提過!!! 但佢地都係一樣, 唔會就你講廣東話, 去到6299度都係講外星人話, 成班親戚出嚟食飯又係咁講, 次次食完飯我都頭痛, 因為呢D鄉下人講嘢好大聲, 我坐一陣就想嘔, 我6299就算講廣東話都係講唔正, 我聽到30%, 成日要估佢地講咩, 真係煩, 我好憎佢地, 一D禮貌都無, 而且佢地以為自己好勁, 仲叫我個仔學講佢地D話, 我同老公講, 一定唔好以教個仔講, 你地全部都咁鄉下, 你唔係想個仔比人叫鄉下仔呀??? 仲有小朋友唔可以同時間學咁多語言, 要學都學咗eng同廣東話同國語先, 你D鄉下話等下先, 無我批准唔可以教個仔, 如果唔係我會帶個仔走, 你地唔好迫我!!!!! 就咁我老公都唔敢喺個仔面前講, 如果我一見到6299教我個仔, 我實XYZ佢地, 睇下佢地呢D鄉下人仲知唔知衰, 喺香港夠薑教我個仔講佢D外星人話, 自己講廣東話都未掂, 正一PK...............

侯爵府

2024年龍年勳章

我的處境跟你們差吾多, 我同62 99 & 姑仔住, 他們用潮州話溝通, 同我就講廣東話, 但62 99落了HK29幾年, 有時復習些都用廣東話表達吾到 之前都時常叫我學潮州話, 我都費時理佢地. 不過有時真的好難受, 真是給人IGNORE左, 一齊食飯同塔枱無分別, 我有我食, 佢有佢地講野, 我只想快D食完離開張枱. 有時佢地講笑仲望下我做乜無反應, 我都吾識聽我會笑嗎.
現在囡囡99湊, 當然佢地用潮州話多過廣東話, 但廣東話先是mother language, 學潮州話把鬼呀 !
當然c6吾會理啦

大宅

me 2...我媽媽都同我講新會話^^
99係印尼華僑,62係福建人,
99個媽成鬼日都話我"點解唔識聽唔講"勁煩
99成日對b女講印尼話,咩"呀必","木目"!!??
我同c6反影過咁係唔好,b女家下學講野,會影響到佢語言發展..
c6好大反應:我細細個聽到大喇,我有無唔識講中文呀??你同你呀媽先唔好對小b講大陸話仲好喇~!!!
我喊住:個女係我生既,仲係我一手湊大,我唔想佢第時講d我唔識聽既話,咁..我會好傷心,你明唔明??
c6:好好好...
之後,99一講印尼話,c6同姑奶都會阻止佢,話:你講d乜鬼野話呀??咁難聽..咪講喇..(個個入番房)
99:咩難聽..咩咪講呀..你地細細個個時點點
嘻嘻,激死99

複式洋房

原文章由 JessBB 於 08-6-13 15:53 發表
一樣呀!!!! 真係一樣呀!!! 我6299佢地都係咁, 6299, C6同佢D親戚全部人都係講鄉下話, 我結婚後62仲叫我學講佢地D話, 我即刻拒絕, 仲話唔係下??? 又唔係國際語言, 我依家學緊法文, 唔得閒學呢D話, 我無興趣喎!!! 就咁 ...

完全一樣, 我以為只係我c6屋企人講嘢大聲, 因為佢地講嘢好似嘈交咁 , "國際語言"形容得好好 , 我都係咁諗, 聽唔明仲好, 佢地就算講我壞話, 我都唔知好過知, 起碼個心唔會"un"住"un"住

大宅

原文章由 BigPink 於 08-6-13 16:03 發表
me 2...我媽媽都同我講新會話^^
99係印尼華僑,62係福建人,
99個媽成鬼日都話我"點解唔識聽唔講"勁煩
99成日對b女講印尼話,咩"呀必","木目"!!??
我同c6反影過咁係唔好,b女家下學講野,會影響到佢語言發展..
c6好大反應 ...

我老公初時都係話佢由細到大都係咁講鄉下話同廣東話, 又唔見佢地有語言障礙??? 我咪一句話佢 " 所以你同你D妹講嘢有鄉音囉!!! 係你地呢D大陸人聽唔到自己有鄉音, 我地土生土長的香港人就聽得出, 咁你想唔想個仔好似你個妹咁講嘢有鄉音呀???? 鄉下人??" 有時同C6出街, 佢同佢老豆老母講電話又係講鄉下話, 我即時會話佢, "鄉下仔, 你講電話細聲D得唔得, 你唔好行近我呀!!! D人以為你係大陸人, 你唔好話識我呀!!!" 哈哈, 就咁我老公就會激到無聲出!!!

[ 本文章最後由 JessBB 於 08-6-13 16:32 編輯 ]

複式洋房

好羨慕你呀, 可以咁同你c6講, 如果我咁講, 我c6實會話"你當初識我時已經知啦......"

大宅

我6299都係喎,我仲要同佢地一齊住,日日食飯都好似搭枱甘

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩!!!!同我一樣呀~我老公冚家都係講鄉下話!!佢地亦都識講廣東話!
我都係唔識聽,佢地講唔係問題,反正我喺99度都唔會出聲講野,我話Q之佢地講乜!
我都試過俾我99話我黎左咁耐都唔識聽佢地d鄉下話架!
不過我最憎既係佢地講地好Q大聲!個個把死人聲都又響大聲,連我個九十歲既太99都係一樣!
痴孖根,講野大聲到嚇到我個女成個紮起!特別係我個死人99同大姑仔,都唔知佢係講野定嗌交!

大宅

我都好怕人講野大聲,我99就係人版,都唔明講野洗唔洗咁大聲呀,係間屋到又唔嘈,又唔會聽唔到,係都要講到好似街市d呀姐咁mouth:

大宅

我老公屋企都會講潮洲話,同我講野會講廣東話,但佢地一家人會忽然轉channel,我又冇咩所謂,都唔會問返老公佢地講咩,靜係坐係隔離保持微笑

男爵府

原文章由 wxxyxn 於 08-6-13 22:08 發表
我老公屋企都會講潮洲話,同我講野會講廣東話,但佢地一家人會忽然轉channel,我又冇咩所謂,都唔會問返老公佢地講咩,靜係坐係隔離保持微笑

same as u........但我老公屋企係福建..........hehehehe

我老公有兩個家姐一個阿哥.....佢地既另一半都係福建人, 得我一個唔係..........

男爵府

me too me too ~~~~~~~~~~~~~~

我老公冚家都係講鄉下話--係福建!!佢地都識講廣東話, 不過成家講野會講鄉下話, 我完成唔理佢地, 我同c6 講我唔識聽, 所以我大條道理發呆, 唔回應佢地, 搭枱咪搭枱囉 !!!!!!!!!!!!!!

佢地無禮貌, 我費是理佢 , 仲好啦 !!!!!!!!!!!!!! 最好唔好問我野, 唔好同我講 ~~~~ no problem for me ar ~~~~~~~~~~~~~

仲有, 唔知佢地講咩我無錯, 佢地唔尊重人係佢地無家教, 彩佢都有味啦 ~~~~~ HAHAHAHHA

原文章由 michellehung 於 08-6-14 00:13 發表

same as u........但我老公屋企係福建..........hehehehe

我老公有兩個家姐一個阿哥.....佢地既另一半都係福建人, 得我一個唔係..........

子爵府

我好憎人講嘢有鄉音,覺得簡直係燥音呀

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 elkykit 於 08-6-14 02:14 PM 發表

你形容得好好!佢地d講野大聲到直頭係噪音!!

大宅

原文章由 elkykit 於 08-6-14 14:14 發表

所以我一聽到D唔咸唔淡的廣東話就會無名火起三千丈, 因為會令我諗起我6299

大宅

原文章由 hunghung215 於 08-6-14 13:08 發表
me too me too ~~~~~~~~~~~~~~

我老公冚家都係講鄉下話--係福建!!佢地都識講廣東話, 不過成家講野會講鄉下話, 我完成唔理佢地, 我同c6 講我唔識聽, 所以我大條道理發呆, 唔回應佢地, 搭枱咪搭枱囉 !!!!!!!!!!!!!!

...

我老公嗰邊又係福建呀!!!!!!! 呢度都好多係福建人老公喎!!! 佢地呢男人(C6 62 &所有男親戚), 又大男人, 又自大, D女人(我99&佢地所有女親戚)就好鐘意晒命, 以為自己好叻, 成日著衫著到成個後生女咁, 又唔知自己成五張幾六張嘢, 化個白無常的妝, 成日攞住個A貨, 再講埋D唔咸唔淡的廣東話, 大大聲加埋個勁臭的口,一睇就知係鄉下婆, 見到佢真係想車巴佢先可以平復到心情呀!!!!!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

首頁

尾頁

跳至