跳至

首頁

尾頁

大宅

I JUST COPY IT FROM 嬰兒食譜

十分鐘煲粥法

http://www.youtube.com/watch?v=mTt-9mBU5So&eurl=http://forum.fdzone.org/viewthread.php?tid=2471869

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我睇左喇.............
但令一個方法係用熱水濕o的米一晚, 第二日煲, 又係超線

洋房

好勁呀!!!真係快到無人有,但係米既組織破壞左,會唔會令到營養流失???
原文章由 ReneeC 於 08-6-21 12:32 AM 發表
I JUST COPY IT FROM 嬰兒食譜

十分鐘煲粥法

http://www.youtube.com/watch?v=mTt-9mBU5So&eurl=http://forum.fdzone.org/viewthread.php?tid=2471869

禁止訪問

洋房

我都想try下要雪幾耐,放幾多水

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果試左唔得, 咁我建議用熱水浸o的米一晚...... 因為實戰過 真係好鬼綿

大宅

你地d bb咁快食粥仔喇????

珍珠宮

因為我個女唔食糊仔~~~~ 俾粥仔佢試
可惜都係失敗;

大宅

畀面勳章

原文章由 sukishan1217 於 08-6-21 02:10 發表
我試左啦.都唔得

我都試咗,係快咗d,不過d粥煲出嚟唔係佢咁!

大宅

我個囝一日都係食1茶匙糊仔咋 !係咪代表佢唔太鐘意食呢??

男爵府

我都試左, 雪左30min, 唔得~~

珍珠宮

咁你地有無試用熱水浸o的米一晚......

大宅

熱水浸米煲粥我試過幾得,放雪箱就未試過,下次試下先。

原文章由 brbaby2007 於 08-6-22 19:59 發表
咁你地有無試用熱水浸o的米一晚......

大宅

畀面勳章

我上星期試左得喎!洗完米後直接放入冰箱雪一個鐘,跟住等水滾時放入去煲,唔使十五分鐘就好棉啦!真係勁掂!

大宅

請問用幾多水 and 幾多米? 係咪用珍珠米?

原文章由 queeniewwy 於 08-7-9 15:15 發表
我上星期試左得喎!洗完米後直接放入冰箱雪一個鐘,跟住等水滾時放入去煲,唔使十五分鐘就好棉啦!真係勁掂!

複式洋房

我都想試下呀!~

複式洋房

請問用熱水浸完後, 係咪用返d水煲 or 換過d水呢 如果換過d水, 係一齊放落去煲定係等d水煲沸咗先呢, thanks!

大宅

畀面勳章

YES, 我係用珍珠米架!

無話用幾多水或幾多米喎!因為我個囡囡仲細,所以我叫賓姐每日用1/4 cup既米黎煲咋!

原文章由 ReneeC 於 08-7-9 22:57 發表
請問用幾多水 and 幾多米? 係咪用珍珠米?

首頁

尾頁

跳至