親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

Book 左祈福渡假屋, 諗住一家大細去玩兩日, 到去幫個菲傭姐姐攪中國VISA, 個職員話要Book 左酒店既證明, 同埋來回車飛.
我問如果住渡假屋無Book 酒店咁點, 佢話要有房產證, 仲要證明屋主係僱主, 我問如果間渡假屋唔係我既, 佢叫我book間酒店俾個菲傭住, 佢都痴線既.
依家幫菲傭簽中國VISA咁煩, 都唔使帶佢返去啦!

別墅

原文章由 shirinlam 於 08-6-16 12:37 發表
Book 左祈福渡假屋, 諗住一家大細去玩兩日, 到去幫個菲傭姐姐攪中國VISA, 個職員話要Book 左酒店既證明, 同埋來回車飛.
我問如果住渡假屋無Book 酒店咁點, 佢話要有房產證, 仲要證明屋主係僱主, 我問如果間渡假屋唔 ...

因為臨近澳運, 中國政府為了安全起見, 我個AGENT話, 今年同D外籍傭工搞中國VISA真係有難度, 啲AGENT直程唔肯幫手搞. 應該過咗個澳運之後會BACK TO NORMAL. 可能, 真係唔带工人姐姐好過.

男爵府

哦...原來系奧運影響.
因為之前我同工人申請, 咩都唔駛好易就申請到.

別墅

我只係去番禺, 得鬼閒去攪佢個奧運!
原文章由 24112006 於 08-6-16 14:25 發表
哦...原來系奧運影響.
因為之前我同工人申請, 咩都唔駛好易就申請到.

複式洋房

I have just applied a visa for Bun Bun to Shenzhen,
can stay for 2 days, no need address confirmation. Other than Shenzhen, address confirmation is required.
around 5 working days only.
[img align=left]http://maggy.spps.tp.edu.tw/02%A4%C0%B9j%BDu%2F30%B0%CA%AA%AB%28%B0%CA%B5e%29%2F01%2F08%2Egif[/img]

別墅

I know. Just Shenzhen.
佢話番禺唔得. But why?

原文章由 fatman 於 08-6-16 17:19 發表
I have just applied a visa for Bun Bun to Shenzhen,
can stay for 2 days, no need address confirmation. Other than Shenzhen, address confirmation is required.
around 5 working days only.

男爵府

It gets more and more trouble now from April, to Guangzhou, they need to show real air ticket (even e-ticket not accept!!!). Very trouble to travel agents!!!
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

大宅

I just applied visa to Hang Zhou for my 工人,they need Air ticket and hotel confirmation letter. Also, the fee increases to $310.

大宅

china visa for philppinano

原文章由 Iris 於 08-6-17 01:20 發表
I just applied visa to Hang Zhou for my 工人,they need Air ticket and hotel confirmation letter. Also, the fee increases to $310.

I want to apply for my Philppineno servant too.
I would like to know if they need original airticket and hotel written confirmation or the copy one will be OK.

If China travel Agent will inform you the Visa application is OK or inform you 5 days later.

Pls advsie.

Thanks.

大宅

回覆 #9 tongtong11 的文章

I think copy is OK as I gave them copy only. You will know the result immediately, but take the visa after 2 weeks.

大宅

係申請的時候要寫明去邊架?
如果好似fatman咁申請時話去深圳,攞到個visa之後過關後先再搭車去其他地方,例如番禺咁,可唔可以呢?

別墅

我改左去深圳東部華僑城. 由 agency 幫我攪. 今日俾證件佢, 唔知最後得唔得.

伯爵府

嗄, 咁麻煩...mouth:
上次我姐姐自已去申請咋, 好方便.

原文章由 shirinlam 於 08-6-16 12:37 發表
我問如果住渡假屋無Book 酒店咁點, 佢話要有房產證, 仲要證明屋主係僱主, 我問如果間渡假屋唔 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-19 12:50 編輯 ]

大宅

原文章由 Iris 於 08-6-18 23:03 發表
I think copy is OK as I gave them copy only. You will know the result immediately, but take the visa after 2 weeks.

thanks for your reply. Pls advise which branch you go to apply the Visa for Philippino , TsimSha Tusi or Mongkok. thanks .

別墅

噤点算好呢!8月仲 book 咗祈福新邨,打算帶工人一齊去,應該点申請好呢?

大宅

回覆 #14 tongtong11 的文章

I went to Mei Foo.

別墅

Hello Iris,

Is it sucessful to apply the VISA??

伯爵府

我搵相熟的幫手做佐2次,
一次可留30天
阿仔就可以陪我耐di啦!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

別墅

請問你搵?相熟的幫手?

原文章由 kingawa 於 08-6-23 18:02 發表
我搵相熟的幫手做佐2次,
一次可留30天
阿仔就可以陪我耐di啦!

大宅

中华人民共和国外交部驻香港特别行政区特派员公署 -

http://www.fmcoprc.gov.hk/chn/lsfw/default.htm

http://www.fmcoprc.gov.hk/chn/lsfw/wgrqz/t54810.htm

http://www.fmcoprc.gov.hk/chn/lsfw/wgrqz/default.htm
Hei-Hei

首頁

尾頁

跳至