夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上星期日老公本來放假,但11:00被朋友call出門,跟着下午我打電話投訴佢放假都唔帮手湊兒,佢話今晚不返來食飯,夜點返,點知整晚冇返(在車訓),最近2-3個月都系咁,星期日不用返工都出街去朋友鋪頭(我都不知有咩吸引佢),一去就大半天,最早都19:00后先返,所以星期一返工時見到他,好鬼惱,不想同佢講話.
今天第五天了,我自己就好辛苦,昨晚訓不着,本來已上床了,后尾越想越不開心,真系頂不順,順手扔個抱枕落地下,跟着落床換衫出門(已12:00了),個衰佬睬都不睬我, 由得我出去 
覺得c6對我好冷漠,心都淡左,惱緊佢不想講話,但其實係惩罰自己,

[ 本文章最後由 cllok 於 08-6-20 14:36 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

呢D情況最慘,最辛苦,
嬲佢唔主動氹自己之餘,
自己又唔憤氣做主動,
最後要自己發自己脾氣!!

唉,希望你同老公早日和好.

男爵府

我都希望你同老公早日和好 ... 做女人真係慘 ....其實正常唔會咁啦, 佢會唔會 .... ... 你要留意佢多d啦 ....

送一篇文章給你看:

握住自己快乐的钥匙

一个成熟的人应该掌握自己快乐的钥匙,他不期待别人使他快乐,反而能将快乐与幸福带给别人。每个人心中都有一把「快乐的钥匙」,但我们却常在不知不觉中把它交给别人掌管!

一位女士抱怨道:「我活得很不快乐,因为先生常出差不在家。」她把快乐的钥匙放在先生手里。一位妈妈说:「我的孩子不听话,叫我很生气!」她把快乐的钥匙交在孩子手中。
这些人都做了相同的决定就是让别人来控制他的心情!

当我们容许别人掌控我们的情绪时,我们便觉得自己是个受害者,对现况无能为力,抱怨与愤怒成为我们唯一的选择。我们开始怪罪他人,并且传达一个讯息:「我这样痛苦,都是你造成的,你要为我的痛苦负责!」此时我们就把这一项重大的责任,托付给周围的人──即要求他们使我快乐。我们似乎承认自己无法掌控自己,只能可怜地任人摆布.
一个成熟的人能够掌握住自己快乐的钥匙,他不必期待别人使他快乐,反而能将快乐与幸福带给别人.修行人教我们要:作自己的主人,不要被环境、物欲左右; 圣经教我们要「常常喜乐,凡事包容,凡事感恩。」你的钥匙在哪里?在别人手中吗?快去把它拿回来吧!

* * * * * * 快乐的源泉来自自己,而非他人! * * * * * *

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 cllok 於 08-6-20 14:35 發表
上星期日老公本來放假,但11:00被朋友call出門,跟着下午我打電話投訴佢放假都唔帮手湊兒,佢話今晚不返來食飯,夜點返,點知整晚冇返(在車訓),最近2-3個月都系咁,星期日不用返工都出街去朋友鋪頭(我都不知有咩吸引佢),一 ...

其它都5重要,我覺得兩公婆緊有冷戰或者講沒野講的時候,但無論發生什麼事都必須返屋企訓-記住必須!!

以上系我同C6結婚前至今反複強調的綜指!!!

翡翠宮

上星期日老公本來放假,但11:00被朋友call出門,跟着下午我打電話投訴佢放假都唔帮手湊兒,佢話今晚不返來食飯,夜點返,點知整晚冇返(在車訓),最近2-3個月都系咁,星期日不用返工都出街去朋友鋪頭(我都不知有咩吸引佢),一 ...

星期日係family day佢唔陪你地,自己一個出去同朋友happy,仲要成晚唔返已經係死罪,跟住仲要唔主動認錯,仲要個老婆發嬲走左去都唔理你,衰d講句呢個老公好不知所謂囉!!!

佢當呢個家係乜野???鍾意返黎就返黎,鍾意死出去就死出去,佢有無尊重過呢個家,佢的行為好自私囉!!!

好明顯,佢已經唔將你放在眼內,睇黎你要諗諗辦法,如果唔係遲早比佢食住~~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你地之前係咪發生左d野?
佢好似係避緊你多d?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

都係架mouth: mouth: mouth:
原文章由 小manman 於 08-6-20 16:28 發表

星期日係family day佢唔陪你地,自己一個出去同朋友happy,仲要成晚唔返已經係死罪,跟住仲要唔主動認錯,仲要個老婆發嬲走左去都唔理你,衰d講句呢個老公好不知所謂囉!!!

佢當呢個家係乜野???鍾意返黎就返黎,鍾意死出 ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

本來想撐耐D(等佢開口先),但都是覺得辛苦,簡直是折磨自己,所以都會快的找個時間傾下,起碼自己情緒都松D, D几天惱到個胃都啾着痛
有時覺得如果没兒女,應該可以做得瀟洒的,發脾氣不用就着就着,人都不會甘躁

男爵府

你老公係咪呢輪工作壓力大,返到屋企只想安靜一下?

子爵府

好媽媽勳章

其實既然你覺得同你老公冷戰咁辛苦...點解唔面對面同佢傾下個問題...你唔出聲...發脾氣走左去...佢只會覺得係你無事搵野黎嬲...試下同佢傾下...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

我好害怕冷戰的感覺,好難受、、有問題、有吾開心、有疑問、、主動講清楚、問個明白、表達自己ge感受、、如果開不了口、可send短訊、或者寫信,希望你哋快d雨過天(日青),要好好珍惜眼前人!

[ 本文章最後由 assembly 於 08-6-23 02:19 編輯 ]

男爵府

嬲個時我情緒這D野自己控制不到,條氣都未順,重有錯不在我,點解要我出聲先.
不過,最后都是我妥協先,昨晚同他講左了,一句講晒:他話他不知我嬲D咩哦, 不過都答應左以后就算夜都會返來訓,唉!算了,嬲來嬲去都是搞自自己

原文章由 onon1022 於 08-6-20 23:41 發表
其實既然你覺得同你老公冷戰咁辛苦...點解唔面對面同佢傾下個問題...你唔出聲...發脾氣走左去...佢只會覺得係你無事搵野黎嬲...試下同佢傾下...

[ 本文章最後由 cllok 於 08-6-21 09:50 編輯 ]

大宅

男人係好粗心大意架, 你嬲佢, 佢都唔知你嬲咩, 大多數男人都係咁. 不如, 你嬲完之後, 發完皮氣之後, 就同佢講你嬲咩仲好啦, 如果唔係, 盞係自己谷氣咋.

男爵府

唯有甘啦!同埋上多D 'BK" ,我覺得可以減压哦!有的媽咪的說話真似好過灵丹妙药!

原文章由 piyo28 於 08-6-21 10:39 發表
男人係好粗心大意架, 你嬲佢, 佢都唔知你嬲咩, 大多數男人都係咁. 不如, 你嬲完之後, 發完皮氣之後, 就同佢講你嬲咩仲好啦, 如果唔係, 盞係自己谷氣咋. ...

大宅

原文章由 cllok 於 08-6-21 11:20 發表
唯有甘啦!同埋上多D 'BK" ,我覺得可以減压哦!有的媽咪的說話真似好過灵丹妙药!

係呀, 上bk, 大家傾下計, 個心情都會好d, 唔好為一d唔開心既事去煩囉. 放心啦, 好快你會冇事架啦, 唔好放係心裏面呀.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cllok 於 08-6-21 09:49 發表
嬲個時我情緒這D野自己控制不到,條氣都未順,重有錯不在我,點解要我出聲先.
不過,最后都是我妥協先,昨晚同他講左了,一句講晒:他話他不知我嬲D咩哦, 不過都答應左以后就算夜都會返來訓,唉!算了,嬲來嬲去都是 ...

其實無錯...錯個個唔係你...點解要你出聲...但係兩個人唔出聲...諗住等對方開口講野先...原地踏步...唔開心既咪又係你自己...因為對你老公黎講...佢覺得好少事...唔覺得有問題...好似小朋友咁...佢地曳...你鬧佢打佢...係佢地既角度...佢都唔知發生咩事...只係係佢眼中...阿媽又鬧我...除非你唔要呢個老公...唔係就要需要一d時間同佢角力...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

我作為一個男人, 亦係人地老公, 就你所講嘅情況, 我有以下嘅意見:

首先, 男人俾朋友叫出去, 如果太太打嚟投訴, 有時為了朋輩之間嘅面子, 怕俾朋友笑, 明明走得都唔走住. 你打嚟就直頭話唔返嚟食, 通知埋你. 明知返嚟你會嘈, 索性唔返嚟瞓. 講真你估瞓車好過癮呀, 費事嘈, 衰多兩錢重. 佢逃避到出哂面, 你都唔覺.

仲有, 做女人千萬唔可以深夜出門, 俾機會佢話你.

男人, 天生受軟唔受硬. 你越硬, 佢越避. 再落去益咗d第三者咪仲衰.

兩公婆, 無對錯, 無面子, 你同佢計較, 佢又同你計較, 點做夫妻呀? 做Partner就得. 試吓放鬆d, 無論情況點都做好自己妻子嘅本份, 多d關心佢同照顧佢, 唔係邊個對邊個錯, 人心肉做, 你估佢傻o架. 正所謂床頭打架床尾和, 大前提係有個Common Base, "床"只係一個比喻, 守得住個家就守得住個老公, 日子耐咗, 佢自然會醒吾.

唔係我讚我老婆, 係我朋友面前, 佢從來唔話我, 有事都係屋企關埋門講. 反而我自己不知不覺係朋友面前提起, 我d朋友重成日笑我怕老婆. 我重可以大大聲話我只係"尊重", 唔係怕. 正因為咁, 我真係搵唔到d嘢嚟話佢.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我多心問一句:你肯定佢係响車上訓?

男爵府

都肯定,唔通訓街咩,第三者暫時應該無,將來......?
原文章由 sandy1425 於 08-6-21 21:40 發表
我多心問一句:你肯定佢係响車上訓?

首頁

尾頁

跳至