自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想在淘寶網買一個玩具分類架, 但不知怎樣交易和付款最安全.

有經驗的媽咪, 煩請指點一下!

子爵府

1. Ensure there is delivery charge
2. The delivery location should be in Hong Kong
3. Make payment by Visa Card, with Verified by Visa function.
4. When receiving the good, confirm the payment to the seller.

民房

最機本:首先你要係淘寶網上登記 , 可以用"回鄉咭" , 登記你收貨地點 , 而用 VISA 你要問清楚銀行可唔可以支付到(但係唔係有太多銀行可以) , 如果唔得你就要係大陸求其一間銀行開戶 , 再上網上銀行開一個叫做"電子支付"就可以 , 而且買野唔需要比手續費 , 貨到手先再確認付款 , 但係你要問清楚會唔會發貨到香港 & 運費係幾多 , 有時運費可能貴過你件貨品 , 咁就無必要係大陸買 , 如果你搵正間D貨品好差都唔出奇 , 最好睇清楚佢個評分高唔高 , 評分係無得欺 , 買家要付左款先可以有評分機會 ..... 希望可以幫到你

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你可以申請"支付寶"戶口,貨到卮付款,咁係最安全既,不過"支付寶係要係大陸既郵局比錢轉帳去你個"支付寶"戶口,你如果有人係大陸可以叫佢幫你入,冇既話,可以好似我咁係 yahoo 有人可以幫你過戶,收 $10 手續費!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用驗証咗的 visa 比錢 .............

留意只限呢5間銀行 visa 恒生,渣打,匯豐,中銀,DBS

原文章由 cindy723 於 08-6-22 15:50 發表
你可以申請"支付寶"戶口,貨到卮付款,咁係最安全既,不過"支付寶係要係大陸既郵局比錢轉帳去你個"支付寶"戶口,你如果有人係大陸可以叫佢幫你入,冇既話,可以好似我咁係 yahoo 有人可以幫你過戶,收 $10 手續費!! ...

男爵府

原文章由 florence0204 於 08-6-22 16:09 發表
用驗証咗的 visa 比錢 .............

留意只限呢5間銀行 visa 恒生,渣打,匯豐,中銀,DBS

依家只可以4間銀行...唔係5間!
恆生既visa已經唔可以在支付寶付款啦!

珍珠宮

原文章由 cindy1108 於 08-6-22 17:13 發表

依家只可以4間銀行...唔係5間!
恆生既visa已經唔可以在支付寶付款啦!

如果之前用開恒生是否要另想辦法

用visa時可有甚麼要注意?銀行會否有費用扣?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

男爵府

no wonder can't pay by Hang Seng Card lately. Thanks.

原文章由 mvshop8888 於 08-6-22 21:57 發表

如果之前用開恒生是否要另想辦法

用visa時可有甚麼要注意?銀行會否有費用扣?

大宅

cindy723 :
請問可否pm告知yahoo那裏有人可以幫忙過戶入錢?
謝謝

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 coco128 於 08-6-23 05:16 發表
cindy723 :
請問可否pm告知yahoo那裏有人可以幫忙過戶入錢?
謝謝

已 pm 你!!

男爵府

有冇人試過喺付款嘅時候,無出現visa個logo? 我已經同seller講要加番運費$0上去,因為我係運費到付, seller已經修改咗,但係都無visa出現,點算??

禁止訪問

子爵府

回覆 #11 TamaCat 的文章

TamaCat
Can you tell me any extra charges for
HSBC visa payment? Is it secure?

子爵府

原文章由 kiukiu 於 08-6-23 15:27 發表
有冇人試過喺付款嘅時候,無出現visa個logo? 我已經同seller講要加番運費$0上去,因為我係運費到付, seller已經修改咗,但係都無visa出現,點算??

你去到支付畫面,你要選返"網上銀行付款"先有visa logo ga~

http://service.taobao.com/support/help-2182.htm

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我係淘寶申請左退款, 請問係邊度可以o羅返 d 錢??

男爵府

原文章由 finger 於 08-6-24 11:09 發表
我係淘寶申請左退款, 請問係邊度可以o羅返 d 錢??

如果你係用visa付款,而seller退款多數係會退番落visa acc,
留意visa月結單就ok啦,不過退錢去visa係要照扣匯率同charge架!

大宅

咁個驗證number 有咩o野用 ???

男爵府

原文章由 KCMC 於 08-6-24 12:58 發表

你指邊個驗證number?

子爵府

原文章由 KCMC 於 08-6-24 12:58 發表

visa驗證number?? 係咪個密碼呀~
係俾你上網俾錢時要打埋落去,咁先會過到數

首頁

尾頁

跳至