自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

頭先同d仔女去大快活食飯,攞飯時叫加飯,佢話無得加,我話不褸都有,佢話公司新定,我話我大仔唔夠食喎,佢點都話無,我話無理由要我買多個飯架喎,我話你地d飯咁少我仔唔夠食,佢都係話無,我話得啦,以後唔洗再黎喇,一個人食飯要買兩個飯,跟住佢叫人加多少少飯比我.
其實幾個月前,個經理同我講過,話因為環保問題佢地d飯係少左,如果有須要係可加飯架.
後尾我走去水牌度睇,白飯加$7,如果係咁,淨係我個仔米要成$44,咁我洗乜去佢度食呀,我一家5口唔好去飲茶.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

茶餐廳都唔比加
加汁都會比喎

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

大家樂都比+飯 , 不過好少 , 少到得2啖

男爵府

好媽媽勳章

梗係啦...啲白米加咗咁多,邊有得添飯呀。
仲要幾間連鎖快餐店都加晒價,1份套餐閒閒哋都多$3x-4x,份量又少咗,仲要冇野飲,而家已經都少咗幫襯。

複式洋房

原文章由 shirley73a 於 08-6-25 15:46 發表
平時普通買個飯都要廿幾30蚊...仲未計野飲...咁我不如比多少少錢去花園餐廳都食都冇咁貴啦...人地又有餐湯, 餐茶, 同蒜蓉包...佢就咩都冇??!! 而且廿幾30蚊都係for1個人食咋wor... ...

頭先去大快活,叫個飯$30冇野飲都算,我叫日式炸雞+炸蝦飯,食到尾先發現根本就冇俾蝦我!!!搞錯呀,$30就係食d咁既野(得幾舊雞同菜),唔係趕番工都唔去食呀,以後都唔去呀!!!!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有得+係人情
冇係道理

珍珠宮

2024年龍年勳章

現在米貴﹐所以唔比加?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-6-25 15:40 發表
頭先同d仔女去大快活食飯,攞飯時叫加飯,佢話無得加,我話不褸都有,佢話公司新定,我話我大仔唔夠食喎,佢點都話無,我話無理由要我買多個飯架喎,我話你地d飯咁少我仔唔夠食,佢都係話無,我話得啦,以後唔洗再黎喇,一個人食 ...

大家樂以前可以加飯,
大快活就未試過,如果無得加,
不如下次改去食大家樂,

再唔係不如食住家飯,
洗落米,去買卅元燒味,
回家開餐,一定夠食,
仲慳錢啦

禁止訪問

大宅

美心可以加飯
還要加多半碗飯給我

專營全新優質日美歐童裝,歡迎按入內選購

子爵府

我未試過加飯,但大家樂個阿姐同我講話有得加既.
不過我覺得大家樂既質素都開始下降,份量少了很多,但又好貴.所以少去了!!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

羊毛出在羊身上, 俾得你加飯時有冇諗過佢地個成本同水位呢? THERE IS NO FREE LUNCH!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-6-25 15:59 發表
出面既快餐店/茶餐廳價錢已經加晒價啦, 但係份量明顯又減少左, 依家連加飯都話唔比 , 真係好過份呀 .

agree

大宅

我之前去太興食燒昧飯,老公話乜咁少飯.
個亞姐主動走埋嚟話可以叫多飯,跟住就攞多一碗飯俾我哋.再之前係茶餐廳食晚飯,叫個晚餐要多飯,嚟到碟飯有成2碗咁多.美心都可以.
不嬲都唔like大快活.

大宅

講起大快活我就火滾, 去度已經冇咩好選擇, 因太唔吸引, 通常我都食四寶飯, 點知近2/3個月已經加左2-3次, 以前飲野四寶只加$1, 上幾個禮拜已經要加$5, 以前貪佢$23買到個餐, 質素麻麻都將貨就價喇, 而家要$31先買到, 其他加埋野食要3x-40一個lunch, 貴不特止, 又冇service, 又有quility搵鬼食, 我而家环葛唔鬼幫襯佢, 美心都係一樣咁差. 大家樂好好多, 但都係貴, 有冇咩理佢地連鎖式入貨已經大lot大lot咁入, 成本會脹得咁誇張丫, 人地d小本經營餐廳仔都係加2-3一個餐仲抵食咁大件添.

一齊环葛d連鎖快餐店, 唔好鬼幫襯佢, 得佢加得咁過引丫.

上個禮拜睇報紙話大快活集團話黎緊仲要加3-5%添喎, 加飽佢囉, 佢咁既質素仲收咁鬼, 搵鬼幫襯佢.

大宅

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-6-25 15:59 發表
出面既快餐店/茶餐廳價錢已經加晒價啦, 但係份量明顯又減少左, 依家連加飯都話唔比 , 真係好過份呀 .

好似琴日在大家樂食左個肥年湯河, 份量太小, 食到我到喉唔到肺.

禁止訪問

大宅

依家個個師奶都話買餸貴,我諗佢地嘅成本真係重咗好多,加上業主加租,人工又要加,生意唔易做 雖然佢地加咗價,但因成本上漲,業績唔係咁樂觀,所以我一早將大家樂股票放晒喇

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

大快活,美心,大家樂果d咁既份量剩係岩lady食架咋,男人邊夠食,佢倒落隻蝶果舊咁既飯,同我係屋企果大半碗飯差唔多,餸又得幾舊,成日乍乍帝帝係咁加價,米貴左我都知,咁佢都加左價啦,仲要d飯少過未加之前,佢地d飯真係搵個磅砰完幾安士先囉出來咁,真係拎來餵貓都嫌少啦,剩係個lunch,30蚊,仲未計$5飲野,去茶餐廳都無咁嬲啦,碟飯點都大過d連鎖店‧

岩岩唸住同個仔去大快活食個下午茶,見人地d餐份量又少,又無野好揀,仲要又貴,跟住去左吉野家食個下午茶,兩個牛肉飯+凍檸茶,都係$36,真係食個飯都好過食佢d餐,keepfit都嫌少啦真係。

另外係pizza hut叫個午餐都無咁嬲呀,自取又好,嗌夠$60送來又好,最平個香蒜肉絲意粉+埋磨菇雞湯都係$29,其他款當然貴少少,都好過係連鎖店食到一肚氣囉-.-

首頁

尾頁

跳至