單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇幼兒院家長申請過學費資助?

我即將與丈夫分開居住, 但未正式申請離婚, 我會與女兒同住. 我的女兒現在兩歲半, 會安排她繼續讀幼兒園.
請問知唔知申請學費資助, 我的情況是否合符 “單親” 的資格?
申請學費資助, 填補居住地方, 是否要被審查和探訪? 是否要任何證明?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

男爵府

Re: 有冇幼兒院家長申請過學費資助?

他們不會家訪的除了申請綜緩,
我都蠢左,等到有法庭最終離婚令才去申請,
個社會福利處職員話有分居令已經合單親資格了.

複式洋房

信媽
多謝你回應.
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

子爵府

畀面勳章

幼兒園既學費資助一定要家長係在職人仕
如果你係全職媽咪, 係冇得申請幼兒園既學費資助
因為幼兒園唔係必讀既學校
幼稚園先可以申請

複式洋房

我有份工9月中開始返工, 咁我係o米應該12月去社署申請?開左學之後申請, 佢地接唔接受?

大宅

一開始返工即可以申請, 雖然佢張form係寫3個月資料
如你case, 9月中返, 可以的話, 寫9月分的巳可以申請.
記住冇得追溯~~

如11月申請, even 小朋友係9月巳返學, 都係拎返11月打後架咋. 9同10月冇得追番!!

伯爵府

乜一定要家長係在職人仕才可申請架.....
我仲以為只要唔over某個收入就可申請...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

幼兒園學費資助 -- 是父母都係在職人士才可申請, 當然都要計算收入啦 (向社會福利署申請)
幼稚園學費資助 -- 是計家庭總收入 (向學生資助辦事處申請)

複式洋房

請問如果父母未結婚 , 但BB出世紙上有父母的姓名 , 母親有工作 , 可否以單親名義申請幼兒園資助??? THx ?-(

子爵府

畀面勳章

nkh@jessica 寫道:
請問如果父母未結婚 , 但BB出世紙上有父母的姓名 , 母親有工作 , 可否以單親名義申請幼兒園資助??? THx ?-(

法律上你未結婚就仲係單親, 不過, bb父母係咪一齊住呀?? 如果一齊住又要申請資助就真係要睇下社署做法..當然我諗冇人叫你話俾人知你同bb爸爸未分手既...

民房

請問有沒有綱址可以提供給我, 去找資料呢
謝謝

原帖由 nkh@jessica 於 04-9-20 14:27 發表

首頁

尾頁

跳至