跳至
[2007年] 影証件相

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

你地同bb自己在家影 , 定係出去沖印店度比人影架?

大宅

我去左屋企附近既相舖影,都okay架!!!不過如果你要幫bb拎證件,記得問清楚要咩size呀,因為好多隻證件既相都唔一樣架

大宅

出去影的,我個女4個月時影過一次,啱啱昨日又去影過一次。
佢地好PRO,會有方法影到!

大宅

可以diy, 我同阿仔 用dig cam 影完之後就用以下既software 做相 (可自由裁剪頭同相片比例, 再選擇4R 開 8張, 即証件相size), 之後拎個file去擋普通相片哂就得.
呢個software 好處就係價錢平 ($0.6 有8張相) 而且可以影到自己滿意先哂相.

註: 要注意相片background 顏色要配合.

http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm

原文章由 wan媽 於 08-6-22 02:22 發表
你地同bb自己在家影 , 定係出去沖印店度比人影架?

男爵府

環保接龍勳章

thx catmame

大宅

前幾日去影加拿大護照相, 一定出去影, 因為要有鋪頭stamp ar.
呀囡又末坐得好好, 我老公hold住佢pat pat, 拉住佢件衫, 我在前面引佢望鏡頭, 但又唔比笑, 幾難度高, 因為呀囡一見到我鬼咁開心, 終於影左8張相至choose 到一張ja....

大宅

原文章由 bullbullma 於 08-6-26 09:06 發表
前幾日去影加拿大護照相, 一定出去影, 因為要有鋪頭stamp ar.
呀囡又末坐得好好, 我老公hold住佢pat pat, 拉住佢件衫, 我在前面引佢望鏡頭, 但又唔比笑, 幾難度高, 因為呀囡一見到我鬼咁開心, 終於影左8張相至choose ...

要有餔頭stamp, 都好嚴謹wor...HK passport 就無咁緊.
但做HK 証件 就最緊要個底既顏色要啱, 個頭唔好影得太大, 同要影正面.
原來影到你隻手小小(抱住bb條腰隻手)都唔緊要架, 我做回鄉証試過, 佢最主要係採bb個樣.

民房

Just wonder where did you take the photos? Anybody try Fotomax? I need to take canadian citizenship photo for my boy, any recommendation? Thank you

原文章由 car_li 於 08-6-22 23:13 發表
出去影的,我個女4個月時影過一次,啱啱昨日又去影過一次。
佢地好PRO,會有方法影到!

大宅

原文章由 catmame 於 08-6-23 14:13 發表
可以diy, 我同阿仔 用dig cam 影完之後就用以下既software 做相 (可自由裁剪頭同相片比例, 再選擇4R 開 8張, 即証件相size), 之後拎個file去擋普通相片哂就得.
呢個software 好處就係價錢平 ($0.6 有8張相) 而且可以 ...

i used this software too!! and i applied HKSAR visa for my boy when he was 3 month old. but they have so many restrictions on the photos, so u better print out at least 4-5 photos and let them choose one.
子雋 BB

• 27/11/2007--3.06KG10/12/2007--3.125KG//48.1CM13/12/2007--3.27KG//48.8CM20/12/2007--3.63KG//50.4CM11/1/2008---4.45KG13/2/2008---5.42KG//57CM

大宅

原文章由 moominfloren 於 08-6-26 16:53 發表

i used this software too!! and i applied HKSAR visa for my boy when he was 3 month old. but they have so many restrictions on the photos, so u better print out at least 4-5 photos and let them cho ...

返而我覺得中旅社嚴過HKSAR, 我做passport 時, 我自覺張相既底色唔夠白, 同個頭影得大左少少(我而家post個張相便是), 但都過到關. 但我去中旅做回鄉卡就唔接受喇, 要我再影過, 但影到我隻手又ok wor....

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 catmame 於 08-6-26 17:31 發表

返而我覺得中旅社嚴過HKSAR, 我做passport 時, 我自覺張相既底色唔夠白, 同個頭影得大左少少(我而家post個張相便是), 但都過到關. 但我去中旅做回鄉卡就唔接受喇, 要我再影過, 但影到我隻手又ok wor.... ...

咁攪笑~影到手就得~中旅要顏色同佢地果d規格要一樣,又影過咪好煩?

珍珠宮

畀面勳章

thank you catmame,
好正喎呢個 software~~ 等我同bb試試先.

原文章由 catmame 於 08-6-23 14:13 發表
呢個software 好處就係價錢平 ($0.6 有8張相) 而且可以 ...

子爵府

牛年勳章

早D知道呢個software就好啦...
我要同阿仔申請英國護照,本來諗住用Digital Camera喺屋企DIY(,以好易...因為佢哋話1歲以下BB相可以唔洗開眼,唔洗有唔笑既表情,就算塊面側側地都得,淨係唔准影到supporting arm)但鋪咗張白布喺high chair試咗好多張,覺得塊布唔掂~驚佢話張相唔得,最後比咗5鎊出鋪頭影.去到阿仔坐係car seat,佢又鋪張白布(縐過我嗰張)喺後面,car seat屈住屈住...影咗出黎阿仔個膊頭宿埋咗,下"扒"又貼住條頸...總之好醜啦 ...佢仲話Passport Office對BB相要求好寬鬆,呢張OK啦...如果佢哋唔收貨可以唔收錢再影過...最衰就係已經攞咗張相去比医生加簽,唔係我一定用呢個software整到靚止!

大宅

咁中旅附近都一定有專影証件相的舖頭, 而且佢地知道中旅既要求. 中旅都係要個樣之嘛...
影過唔麻煩(只要阿b合作), 不過張相就貴lor...$40/4張.

原文章由 wan媽 於 08-6-26 23:42 發表

咁攪笑~影到手就得~中旅要顏色同佢地果d規格要一樣,又影過咪好煩?

大宅

我都係睇到另外一個bk mame 既 post 先知呢個software 咋, 希望同你地share lor...

原文章由 alljodesign 於 08-6-27 04:12 發表
thank you catmame,
好正喎呢個 software~~ 等我同bb試試先.

大宅

有機會再做第二隻証件都可以用wor...
原文章由 almaly 於 08-6-27 05:49 發表
早D知道呢個software就好啦...
我要同阿仔申請英國護照,本來諗住用Digital Camera喺屋企DIY(,以好易...因為佢哋話1歲以下BB相可以唔洗開眼,唔洗有唔笑既表情,就算塊面側側地都得,淨係唔准影到supporting arm)但鋪咗 ...

首頁

尾頁

跳至