嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友個BB可能好大機會患有川崎症, 請問有冇媽媽既BB曾有呢個病,可以比些心得嗎,想知道點樣醫呢個病,有冇生命危險!萬個THANKS!

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有冇媽媽知?thanks!

伯爵府

呢種係血管病, 有機會影響心臟, 成因都未明. 發病頭10日最關鍵, 醫好後可以無後遺症. 祝你朋友BB早日康復.

原文章由 loloyen 於 08-7-3 07:04 PM 發表
有冇媽媽知?thanks!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 loloyen 於 08-7-3 01:14 發表
我朋友個BB可能好大機會患有川崎症, 請問有冇媽媽既BB曾有呢個病,可以比些心得嗎,想知道點樣醫呢個病,有冇生命危險!萬個THANKS!

我只係知道如果有發熱就要小心留意

別墅

請問係點樣知道有呢個病呢? 有咩病徵呀?
一般發燒就有機會患上這個病嗎?

子爵府

我就是個位患左川崎症BB嘅媽咪,首先多謝loloyen幫忙開Topic
我剛抽3分鐘來說聲Thx祝福我嘅BK媽咪
本人細仔証實患左川崎症,情況好危急 要好耐才出院,等出院後再慢長細說情況和病徵,川崎症是種沒名的病毒好恐佈 我現在要趕回醫院,遲些見
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

複式洋房

我bb二月尾患有川崎症,可pm電話詳談.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #6 monchui 的文章

希望你bb快d好番啦!!!!

大宅

你自己都要休息下呀, 我會同老JESS保持聯絡睇下你個仔仔點呀!! 保重呀!

複式洋房

原文章由 monchui 於 08-7-4 16:08 發表
我就是個位患左川崎症BB嘅媽咪,首先多謝loloyen幫忙開Topic
我剛抽3分鐘來說聲Thx祝福我嘅BK媽咪
本人細仔証實患左川崎症,情況好危急 要好耐才出院,等出院後再慢長細說情況和病徵,川崎症是種沒名的 ...

我係430A 媽咪呀...吾知以下資料幫吾幫到你....BB比心機...食藥要乖乖...吾係媽咪巧辛苦...

可怕的川崎氏病--幼兒當心

主講人:
黃碧桃 部主任 (台北榮總小兒部)
日 期:
分類別:
部位:全身性疾病 疾病:心臟、血管、感染
摘 要:

內 容:

近日來,各大醫院,陸續有幼兒因發高燒住院,經過一連串檢查,最後診斷是患了川崎氏病。川崎氏病是種全身發炎的特別疾病,由日本籍川崎富作醫師於1961年首先報告一位嬰兒病例,患持續高燒,頸部淋巴腺腫大,而兩眼結膜充血、嘴唇發紅、乾裂,舌部呈草莓狀,手腳掌紅腫,數天後從指趾尖端開始呈膜狀脫皮。

至目前為止,全世界至少有200人以上,因此病死亡。而我國自民國六十七年第一位病例發表以來,病例逐漸增多,至民國八十五年調查,估算我國已有5000餘名病例。此病的發生原因,目前仍未明。有的研究顯示與家庭地毯中恙蟲或清潔劑有關,有的研究,認為與家族性遺傳有關。在1992年,美國研究首先發現,可自部份病童的血清培養出反轉病毒。台北榮民總醫院小兒部研究,也發現此症很可能與反轉病毒有關,而且此病呈流行趨勢,所以極可能是病毒感染疾病,但因家族或鄰居少見同時發病,所以可能和體質及免疫轉機也有關係。

川崎氏病的主要症狀包括下列七點:

• 百分之九十七的病童會持續發高燒五天以上,使用抗生素及退燒藥效果不佳,少數病童只有輕度短暫發燒。
  • 約百分之八十八的病童會發生眼結膜充血,但無分泌物。
  • 約九成的病童會發生口腔黏膜及嘴唇的變化,包括嘴唇乾燥、泛紅及呈現裂隙、草莓狀舌、咽喉黏膜瀰性泛紅。
  • 在患病初期,約九成病童的手掌及腳底泛紅且呈硬狀水腫,一至二週後從手指、腳趾頂端呈現膜狀脫皮,整個手掌或腳掌會脫光,新生皮膚光滑正常,新長出的指甲與原來指甲間可出現橫溝切跡。
  • 九成病童在發病一週內,軀幹出現形態不一但無水泡的皮疹,少部份病童可出現水泡,但其中不含細菌。
  • 約八成的病童在頸部可發現急性非化膿性淋巴腺腫大。

以上症狀,雖然明顯、嚇人,但痊癒後,不留任何殘疾或畸形。

• 最可怕是全心臟炎,可引起心肌炎,使收縮力減低,心包膜發炎、積水、心瓣膜發炎或左心室擴大而引起二尖瓣或主動脈瓣閉鎖不全,最嚴重且最常見的是引起冠狀動脈炎,冠狀動脈瘤或狹窄阻塞,引起心肌缺氧、梗塞或突發死亡。

除了上述七種主要症狀之外,川崎氏病還會引起下列許多其他次要症狀,包括:關節炎、關節痛、膽囊水腫、無菌性腦膜炎及其他神經學症狀、腹瀉、黃膽及肝功能異常、肛門周圍泛紅及脫皮、卡介苗注射處泛紅及脫皮、咳嗽、流鼻涕等呼吸道症狀等等。

由於川崎氏病的臨床變化很迷惑,所以川崎氏病的診斷,須依據臨床症狀的表現,加上許多實驗室結果及心臟結構功能測試來診斷,但有些病例必須等到四肢脫皮時才被正確診斷。至於治療,因在患病初期,診斷不易,極似細菌感染,故可使用抗生素。但經診斷確定後,就可停止抗生素,改用阿斯匹靈。

少數病童血小板過高,冠狀動脈狹窄或栓塞者,需每天每公斤體重使用五毫克的Persantin。

靜脈注射高價球蛋白是種較新的治療方法,國內外研究報告結果不錯,約有50%的預防冠狀動脈瘤的功效,在確定診斷後,可儘早使用。

由於川崎氏病的病因目前仍不明,發病機轉也不十分明瞭,日本經驗發現病患在二十歲後就可能發生心絞痛、心肌梗塞等嚴重症狀,所以值得小兒科醫師及家長們特別警愓的。

(本文謹表示作者於該日期之主見,非永恆

不變者,有病時仍請儘速就醫治療。)

轉載自:
中國時報

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個大仔3歲時都曾經患過川崎症,當時連續發燒超過21日,睡覺時會標高,最高燒到40.3度,醫生話目前醫學還未找到成因,但已經有藥物可以醫治,可以痊愈的!
我個仔病情有D奇怪,佢係自行康復的冇用過治療藥物除左退燒藥,因為佢入院時醫生係懷疑,因為佢不夠病癥,所以冇用藥,到佢手腳脫皮加埋呢個病癥才確診係川崎症。
現在已經過了2年除了半年要會醫院檢查心臟,其他一切正常,不過生病期間真係好難過,我常常認不住喊出黎,病者係好辛苦的,媽咪更加要堅強!

子爵府

希望所有川崎症的bb快d好番! 各mama加油!

別墅

原文章由 kittylam 於 08-7-7 17:23 發表
我個大仔3歲時都曾經患過川崎症,當時連續發燒超過21日,睡覺時會標高,最高燒到40.3度,醫生話目前醫學還未找到成因,但已經有藥物可以醫治,可以痊愈的!
我個仔病情有D奇怪,佢係自行康復的冇用過治療藥物除左退燒藥,因為佢入院時 ...

咁想請問係傳染性? 係經過d 嘜野感染到呢個病呢?

子爵府

Hi~430A 媽咪
多謝你的資料 ,我個仔手開始脫皮了 你的小朋友好嗎?回家了?祝福您全家平安健康快樂歡欣滿載^^阿們!

原文章由 CATMAMAHK 於 08-7-7 13:11 發表

我係430A 媽咪呀...吾知以下資料幫吾幫到你....BB比心機...食藥要乖乖...吾係媽咪巧辛苦...

可怕的川崎氏病--幼兒當心 主講人:
黃碧桃 部主任 (台北榮總小兒部)
日 期:
分類別:
部位:全身性疾病 疾病:心臟、 ...
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

珍珠宮

原文章由 hiulam6138 於 08-7-8 22:56 發表

咁想請問係傳染性? 係經過d 嘜野感染到呢個病呢?

唔系傳染病,成因連醫生都唔知,不過我個仔病發時我剛剛搬了新屋1個月,D家私全部係新的,有油漆味,屋苑還在裝修中空氣好差,我懷疑呢個係致病原因之一!

大宅

原文章由 kittylam 於 08-7-9 14:10 發表

唔系傳染病,成因連醫生都唔知,不過我個仔病發時我剛剛搬了新屋1個月,D家私全部係新的,有油漆味,屋苑還在裝修中空氣好差,我懷疑呢個係致病原因之一! ...

我朋友個bb得2個月大, 最近入院懷疑川崎症,好多病徵敏合,但因為bb太細個,醫生唔想確診川崎症而打免疫球蛋白,我問返個朋友,佢屋企最近又係裝修2個廁所,好大陣天拿水味....可能真係致病原因之一。有冇其他媽咪有類似情況?

男爵府

好媽媽勳章

你好!!我個仔川崎病剛剛出院,請問BB會吾會再發燒?有D乜要特別留意??Thank you sooooo much!

[
quote]原文章由 FEE1 於 08-7-4 18:49 發表
我bb二月尾患有川崎症,可pm電話詳談. [/quote]

珍珠宮

我仔仔出院之後就冇再發燒,一日好過一日,不用太擔心!

男爵府

好媽媽勳章

Hi Kitty,但我個仔而家仲有D發燒38度,洗吾冼同佢睇醫生??好擔心呀!!

原文章由 kittylam 於 08-10-2 22:16 發表
我仔仔出院之後就冇再發燒,一日好過一日,不用太擔心!

珍珠宮

我個仔在家燒了4日,第4發現腳板出紅疹,會痛到不能走路,之後送了入院住了17日,在醫院已經完全退燒,之後再觀察左1日一夜,都冇再燒返先出院,出院後冇再燒過.
你BB前後燒左幾多日,在醫院是否完全退燒,不食退燒藥都能退?
我個仔前前後後+埋燒左21日 ,我只能告訴你我仔仔當時的情況,當時仔仔3歲!

首頁

尾頁

跳至