跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

小兒今年升k2,好快就面臨選小學決擇,因為不清楚各小學既學校質數,想問下各位頭5-8間心水小學係邊間,如可排埋次序更好,煩請各位媽媽比比意見...
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 細may 於 08-7-7 00:12 發表
小兒今年升k2,好快就面臨選小學決擇,因為不清楚各小學既學校質數,想問下各位頭5-8間心水小學係邊間,如可排埋次序更好,煩請各位媽媽比比意見... ...

杰杰仲有一年先揀, 唔駛太心急, 你自己有無想要d咩類型既學校呀重操練或重品行, 或許杰杰係屬於咩類型? 其實天水圍熱門既, 來來去去都係果幾間: 天天, 天官, 伊小, 伊分, 潮陽, 潮陽百欣, 科技, 伍冕端小學等.

[ 本文章最後由 veroshea 於 08-7-7 11:26 編輯 ]
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

別墅

睛靈勳章

veroshea~ 原來我個仔仲有人記得, 超感動 ! 你張相仲未改喎 ~ 所以一望就認得係舊同學仔 ... 仲係禮賢會既舊同學仔好麻~ ?? 我係度住左剛好3年, 日日返工接仔煮飯, 咩時間都無, 而家連返工都無得上網 (舊公司有,新公司無),所以八唔到野,資料太少, 唯有問下各位mami賜教一下 lo~ 個仔到讀咩校就靠晒各位mami la... 我重品德/待人處事(操行/校風)先, 之後到學習級數, 我睇左2007概覽, d學校全部都唔識, 所以唔到我唔心急架..
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

大宅

各位對天水圍循道衛理小學又點睇?
有一條龍中學!

大宅

各位對天水圍循道衛理小學又點睇?
有一條龍中學!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

天天

大宅

除天水圍循道衛理小學, 我都好想知還有什麼學校有一條龍型式升上中學.

子爵府

原文章由 mm126 於 08-7-8 10:19 發表
除天水圍循道衛理小學, 我都好想知還有什麼學校有一條龍型式升上中學.

青年會, 伊小, 伍冕端, 方潤華, 耀道

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mm126 於 08-7-8 10:19 發表

青小, 金巴崙, 方潤華, 伊小(正校, 分校), 伍冕端都係一條龍架
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

別墅

睛靈勳章

有一條龍果d,到時中學係優先收番定係"實"收呀

伯爵府

係呢, 咁係咪都係大抽獎形式定係點樣架? 我唔係好清楚呀, 有無人可以解答?

原文章由 細may 於 08-7-9 14:07 發表

禁止發言

子爵府

原文章由 snoopyiu 於 08-7-9 15:15 發表
係呢, 咁係咪都係大抽獎形式定係點樣架? 我唔係好清楚呀, 有無人可以解答?

一條龍 = 實收
聯繫中學 = 優先收番 (例如: 天天->祟德&培聖, 天官->趙中, 元中&天官)
第1輪 (自行分配學位) - K3開學冇耐就會派表&自行交表到心儀學校(只可選一間), 如果唔收就要等第2輪.
第2輪 (統一派位) - 俗稱"大抽獎", 要等6月才有結果.
如"大抽獎"結果不滿意, 最後可嘗試"扣"門.

複式洋房

應該到時可以揀一條上中學,如果唔想一條龍,可以選擇等中央派位。

原文章由 細may 於 08-7-9 14:07 發表

別墅

睛靈勳章

哦~原來係咁! 但我都係想知邊幾間學校比較好,因為我對這些小學真係無印像邊間好邊間唔好.. 我都係重品格先,學習第2,因為假期一見到其他d小朋友d行為同態度真係"鞋鞋"聲架... 我絕對相信近朱者赤...

複式洋房

在天水圍做得好 o既小學,來來去去都係天天、天官、伊小、循道等,因呢幾間在天水圍係最受家長歡迎的。

原文章由 細may 於 08-7-10 12:55 發表
哦~原來係咁! 但我都係想知邊幾間學校比較好,因為我對這些小學真係無印像邊間好邊間唔好.. 我都係重品格先,學習第2,因為假期一見到其他d小朋友d行為同態度真係"鞋鞋"聲架... 我絕對相信近朱者赤... ...

首頁

尾頁

跳至