跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女好鐘意飲水,每日都飲32安以上 ,
下午佢一得閒就會攞住個樽係咁飲,飲晒又要再斟,唔俾就扭
夜晚飯後,佢又會飲8安水,臨訓又飲8安奶+2安水.....mouth:
問題係近呢兩星期,佢朝早訓醒條片片都裝滿晒尿,連衫褲都濕埋,一起身就要換晒d衫.....
有冇其他媽媽有呢個問題呢?有咩方法解決呢?

大宅

洛瑤好誇喎 好似 PAMPERS 有隻片片係 FOR 夜晚著架, 應該會比較厚身D , 吸水勁D, 你可以試吓呀

原文章由 qk347 於 08-7-8 14:30 發表
我個女好鐘意飲水,每日都飲32安以上 ,
下午佢一得閒就會攞住個樽係咁飲,飲晒又要再斟,唔俾就扭
夜晚飯後,佢又會飲8安水,臨訓又飲8安奶+2安水.....mouth:
問題係近呢兩星期,佢朝早訓醒條片片都 ...
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

bb咁細個可唔可以飲咁多安水呀? 一日32安會唔會多咗d呀!
我知unicharm winnie the pool有隻尿片吸水力好強, 片片中間有塊藍色特強吸墊, 可以用嚟夜晚用, 我都有試過買比一一用過, 都ok呀!

男爵府

原文章由 yatyat07 於 08-7-8 15:13 發表
bb咁細個可唔可以飲咁多安水呀? 一日32安會唔會多咗d呀!
我知unicharm winnie the pool有隻尿片吸水力好強, 片片中間有塊藍色特強吸墊, 可以用嚟夜晚用, 我都有試過買比一一用過, 都ok呀! ...

Unicharm嘅Winnie the Pooh片片已經換咗款喇,冇咗果塊藍色吸水墊,變咗抗菌層!!!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

keith本身已經係好飲得水啦
一條氣同你飲240ml開奶茶都得
點知你個女仲勁
keith日頭都要二三小時換一次片(大王/花王)
至於晚上
我會同佢著片褲(花王)
如果著片就一定出事漏尿濕褲
因為佢瞓前飲250ml奶奶
半夜又200ml奶奶
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

大宅

原文章由 celia_ip 於 08-7-8 14:52 發表
洛瑤好誇喎 好似 PAMPERS 有隻片片係 FOR 夜晚著架, 應該會比較厚身D , 吸水勁D, 你可以試吓呀

我都覺得佢誇左d ,我試過引開佢注意,唔俾佢飲咁多水,但我老公話連飲水都俾人限制,好唔人道喎 ,你講的pampers係片定褲呢,有冇大碼架,等我去萬0搵下先.....

大宅

原文章由 yatyat07 於 08-7-8 15:13 發表
我知unicharm winnie the pool有隻尿片吸水力好強, 片片中間有塊藍色特強吸墊, 可以用嚟夜晚用, 我都有試過買比一一用過, 都ok呀! ...

我都唔知咁細可唔可以飲咁多水,等我下星期返健康院問下姑娘有冇問題先,但佢真係好鐘意飲,如果飲完唔斟俾佢,佢會扭 ,真係俾又唔係,唔俾又唔係 ......我之前都用過winnie的片,而家用緊米奇片,感覺米奇片仲吸得好d

大宅

原文章由 Keith0217 於 08-7-8 17:53 發表
keith本身已經係好飲得水啦
一條氣同你飲240ml開奶茶都得
點知你個女仲勁
keith日頭都要二三小時換一次片(大王/花王)
至於晚上
我會同佢著片褲(花王)
如果著片就一定出事漏尿濕褲
因為佢瞓前飲250ml奶奶
半夜又200ml ...

我都係三個鐘換一次片,但次次條片都好重手
乜唔係片吸得勁過褲架咩?
花王片褲係咪日本果隻呢?
半夜餐奶你會唔會同佢換片呢?
我個女每晚十點半訓到朝早九點,中途唔醒的,我諗緊唔通我半夜要叫佢起身換片!?mouth:

別墅

點解你地d仔女咁乖肯飲水既..仲飲咁多..我個仔一日都唔知飲唔飲到4安水..唉...
不過佢唔係好飲水..但同樣有漏尿既問題喎!!也是可以濕到上肩頭度喎..你話犀唔犀利呀!!用咩牌子尿片都會有里個問題..所以我夜晚會再同佢換多次片囉..如果唔係..第二日又係濕晒...唉...
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

大宅

原文章由 qk347 於 08-7-8 23:12 發表

我都係三個鐘換一次片,但次次條片都好重手
乜唔係片吸得勁過褲架咩?
花王片褲係咪日本果隻呢?
半夜餐奶你會唔會同佢換片呢?
我個女每晚十點半訓到朝早九點,中途唔醒的,我諗緊唔通我半夜要叫佢起身換片!?mouth:mouth:" /> ...

半夜飲奶時係有同佢換

係日本的花王片褲
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

大宅

嗶 ! 一日飲32安水, 好犀利wor !
每日咁多水+奶奶會唔會多得滯ga, 問下姑娘好喎

隻衰豬豬係我同爸b既心肝寶貝黎ga...哈哈!

”佢係2月15日出世的豬BB”

子爵府

佢飲奶係咪仲係用奶樽架?

試下轉用杯/ 吸管樽, 睇下會唔會飲得少 d??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1天唔超過1000ml應該沒問題, 1000ml即是34安士左右啦

佢係時時拎住來飲, 咁幾好丫; 最好1天分7次或以上; 一口氣飲太多就唔好喇, 因為咁佢一小便會一次過排走太多鹽, 血少左鹽細胞就會水腫, 對身體唔好啊mouth:
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

複式洋房

我個囝都系咁樣,天氣開始熱返之後,日日都飲好多水,一個水壺可以裝4安,每日都起碼飲7,8壺,唔俾又唔得,自己指住個水壺要你裝俾佢飲,我諗可能同天氣有關挂,飲水都應該唔怕嘅,不過我未試過尿片濕到滲出來,我用pampers,就算夜晚到天光都未试渗出来,到训醒时再换片。

複式洋房

4月時我囡因高燒入左醫院, 個時姑娘EVERY 2HRS就問飲左幾多水或飲料/奶. 佢話BB每日正常飲水量同体重成正比, 1KG = 起碼100 ML液體, 發燒時要多飲20%.

咁我地D BB 平均而家應該10KG OR ABOVE, 即每天要1000 ML 水份, 但係計哂所有粥內既水, 果汁, 湯在內. 咁如果除左飲32 安水外還有其他流質, 我就唔知點先為之太多啦. 不過, 我當時又唔醒起問佢1KG=100ML呢個計法既MAXIMUM係幾多ML.

dj.hkhk好PRO呀, 原來要分開7次飲.

原文章由 dj.hkhk 於 08-7-10 17:54 發表
1天唔超過1000ml應該沒問題, 1000ml即是34安士左右啦

佢係時時拎住來飲, 咁幾好丫; 最好1天分7次或以上; 一口氣飲太多就唔好喇, 因為咁佢一小便會一次過排走太多鹽, 血少左鹽細胞就會水腫, 對身體唔好啊mouth: ...

[ 本文章最後由 giraffe1215 於 08-7-10 22:53 編輯 ]
Athena

大宅

原文章由 yau_grace 於 08-7-10 13:38 發表
佢飲奶係咪仲係用奶樽架?

試下轉用杯/ 吸管樽, 睇下會唔會飲得少 d??

係呀,係呀,佢仲係用奶樽+飲管架,我試過轉用吸管樽2日,佢次次飲一啖就"續"到,唔肯再飲,真係飲得好少,但連臭臭都冇得痾 ,唔通佢係愛上個奶樽

大宅

原文章由 dj.hkhk 於 08-7-10 17:54 發表

佢係時時拎住來飲, 咁幾好丫; 最好1天分7次或以上; 一口氣飲太多就唔好喇, 因為咁佢一小便會一次過排走太多鹽, 血少左鹽細胞就會水腫, 對身體唔好啊mouth: ...

原來係咁.....佢一日真係分開七八次飲架,因為我每次都只斟少少俾佢,斟水都斟到煩.....

大宅

原文章由 candy-y 於 08-7-10 22:40 發表
我個囝都系咁樣,天氣開始熱返之後,日日都飲好多水,一個水壺可以裝4安,每日都起碼飲7,8壺,唔俾又唔得,自己指住個水壺要你裝俾佢飲,我諗可能同天氣有關挂,飲水都應該唔怕嘅,不過我未試過尿片濕到滲出來,我用pampers,就算夜晚到天 ...

咁你囝囝多唔多尿架?你用的pampers係咩色包裝呢

大宅

原文章由 giraffe1215 於 08-7-10 22:52 發表
4月時我囡因高燒入左醫院, 個時姑娘EVERY 2HRS就問飲左幾多水或飲料/奶. 佢話BB每日正常飲水量同体重成正比, 1KG = 起碼100 ML液體, 發燒時要多飲20%.

咁我地D BB 平均而家應該10KG OR ABOVE, 即每天要1000 ML ...

我個女都未夠10kg,但佢剩係飲水都有1000ml,未計飲奶mouth:

首頁

尾頁

跳至