跳至

首頁
12345...53

尾頁

大宅

大家過嚟LE邊傾啦喂~

錦田媽媽/寶寶清單

NAME..............HOME.........KID.......BIRTHDAY
1. reego ma---橫台山新村----大仔reego--30/12/1996
           -------細仔ricky--18/04/2000
2. tony_qq------湖塘村-----駿駿--------05/1998
3. seemelon---錦上路菜站----瓜瓜(亞女)--10/1999
亞豆(亞仔)--2/2007
4. christymama--石湖塘------christy-----22/2/1999
5. andy ma----邱屋村--------Andy------05/10/1999
6. WW --------翠苑 ---------Vincy --------10/1999
7. BUNNYLEE-----牛徑村------Oscar---13/8/2001
------Chloe----13/12/2007
8. epimetheus.....元崗村........Vanessa...25/10/2001
軒(哥哥)...10/08/2007
倫(細佬)...10/08/2007
9.suilangmui----元崗村-------天天------09/01/2004
10.yoko2080304 -水頭村-----------囡囡------28/03/2004
11.funnybabies ---吉慶圍------曉澄------08/2004
栢澧-----------10/2006
12. sallyma---錦田芭堤雅------嘉姸Kylie--10/9/2004
13. niklaus----- 四季雅苑-------Nik------10/9/2004
細囝-----6/6/2007
14. ivysum-----牛徑村----麵包妹/穎穎---05/10/2004
15. sui-a----- 橫台山永寧里--瑞晞囝囝---13/1/2005
16.Pochi ----錦上路吉慶圍------Him Him--25/01/2005
17.mylo22-------蓮花地--------浩浩-----03/2005
18.ivy-yeungyeung---牛徑村----暘暘-----05/04/2005
施穎-------26/01/08
19. cheuk_ling---羅屋村--------小虎-----25/4/2005
小龍-----31/10/2007
20. forty+--------蓮花地村------淘淘-----06/06/2005
21. Phoebe0434--錦田-下輋村----懿澄-----08/2005
22. waisin-------元崗新村------樂遙----- 10/2005
樂悠-----11/4/2008
23. TINNIE-------Leung uk-----Ki Hang--10/2005
24.文里文靜----錦田市蒙養小學----Matthew仔-5/12/2005
25.feebie-----蓮花地大水管-----程程-------30/12/2005
26. noodles9112002--泰康圍----雄仔------16/01/2006
27. poody ----- 錦上路菜站 ---- 暄暄 ----- 04/2006
28. ma1015-----上輋村---------天天-------06/2006
29. 小比豬仔------錦田吉慶圍----小比-------06/2006
30. yannesng----馬鞍崗村-------茵茵-----12/07/2006
31. jazzcnl-------水盞田--------曦曦------11/2006
32. joyce&peace/g&b--錦田市沙貝嶺--恩灝--12/2006
33. wongsa------石湖塘--------逸逸-------2/7/2007
34. cae688-------泰康圍--------孖仔 ------23/7/2007
35. nikko_jk-------泰康圍---------金豬B------2007
36. sandymanman-錦上路西鐵站附近- 柏希-----14/9/2007
37. christyy2022-------蓮花地村-------????????

38. angelmak--------下輋-------Barbie-------15/12/2001
Baron-------28/2/2007
39. littlecar-------竹坑-------Keon-------??/11/2006
40. pearlypigchick------- -------預產期2/9/2008
41. 孔太ww-------田心村------- -------21/11/2007

元朗區有用電話
http://www.socialwork.com.hk/community/info_nt4_useful.htm

搵食篇

LAST UPDATE : 25 JAN 2007

Papa John's Pizza
178 Kam Tin Rd, Yuen Long
Tel:2479 2488

肯得基
Tel:2180 0000

元朗 Pizza Hut
2/F., Yuen Long Landmark, Yuen Long.
元朗開心廣場2

Dine-in, Take-out and Delivery
堂食、外賣自取及外送速遞

Take-out /
外賣自取: 2442 2868

Delivery /
外送速遞: 3180 0000

Shop E & F, G/F., Lucky Mansion, No 2 Chun Yin Square, Yuen Long.
元朗俊賢坊2號恆運樓地下EF

Take-out and Delivery
外賣自取及外送速遞

Take-out /
外賣自取: 2944 5742

Delivery /
外送速遞: 3180 0000

(provided
 by ma1015) 外賣電話大家分享呀!

[ 本文章最後由 angelmak 於 08-8-14 11:56 編輯 ]
2個寶貝~雅詠&灝泯

大宅

Dear all mami,
早晨呀~ 妳哋多數都係請印印姐姐BOR, 我個FD都係! 不過如果我請, 我就想請賓賓, 好似真係精靈D...

nik ma,
真係考慮吓搭校車啦! 因為朝早截的士都唔易o家... 話晒都係繁忙時間bor!
妳之前個姐姐咁好, 點解唔RENEW CONTRACT呀?

Sally,
我個女就話細細粒OK啫! E+我最擔心阿仔...
3個白白豬都講得啱o家! 出警告信比個工人啦! 仲要就住叫agent譯返印尼文, 廢事個工人話唔識睇中文呀~

Reego,
恭喜晒呀~
2個寶貝~雅詠&灝泯

大宅

原文章由 angelmak 於 08-7-9 09:40 發表
大家過嚟LE邊傾啦喂~

我黎報到
岩岩泵完奶

大宅

angelmak

係wor,你睇屋睇成點呀?
遲d你未要離開錦田

大宅

原文章由 Ivy--yeungyeung 於 08-7-9 11:38 發表
angelmak

係wor,你睇屋睇成點呀?
遲d你未要離開錦田

ANGELMAK,

搬去咁遠, 呀囡返學有冇校車呀. 不如轉去我囡O個間啦, 近好多.

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

大宅

ANGEL 決定左買啦
原文章由 WW 於 08-7-9 11:44 發表

ANGELMAK,

搬去咁遠, 呀囡返學有冇校車呀. 不如轉去我囡O個間啦, 近好多.

大宅

原文章由 Ivy--yeungyeung 於 08-7-9 11:34 發表

我黎報到
岩岩泵完奶

好勤力喎!
我都來報到先

大宅

各位媽咪,
我仲未搵到屋搬呀~ 所以暫時都仲係"一切照舊"囉! E+錦田D屋好貴呀... 所以都要揀吓! 希望搵到~
2個寶貝~雅詠&灝泯

伯爵府

畀面勳章

HELLO ALL!!!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

出面行晒雷閃晒白光好恐怖!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

男爵府

報到報到! 而家BK upgrade 左server都冇左滿2,000回應要開新版既通告啦, 不過開新既load出係點都快左既

angel,
我個舊工人揾夠退休啦, 34歲已經做左18年工人, 有田有地有大屋, 富有過我地好多!

今晚新聞話工人又加人工啦, 今次轉工人真係開支大, 一個月通知期, 機票, agent fee, 仲要比新人工

我屋企經常見到四腳蛇既踪影, 有乜辦法唔好令佢地出現??

子爵府

HELLO

Angelmak真快手, 開番個檔口比我地傾,
thank you. 點解你做咗錦田人咁耐, 近來先入哩chat嘅?

sallyma
我個工人算唔錯, 有80分啦, 佢鍚我個囡, 有耐性同埋好鍾意同佢玩, 佢嘅心機同精力好過我好多。佢由初初嚟唔識煮, 到而家煮得好叻我地飲餐冇閉矮。執拾洗iron就認真麻麻。不過人係冇十全十美, 我請到佢哩幾年可以好放心交沚淘比佢好感恩呢。佢由沚淘出世揍到而家, 出年28歲要番去嫁人, 所以唔會留低。我都好擔心出年唔知轉到個乜工人。

nikma
我女傭最近放假話睇到報紙有幾個印傭跳樓。 其實佢地都幾慘, 離鄉別井嚟打工, 每次都要比兩萬多agent fee, 要做7個月先還晒到債, 中途 terminated即係要咩住債番歸。印尼唔同
hk, 佢地唔係咁易搵番咁多錢填數。
如果啲連精學懶一族就唔抵可憐, 但有啲就可能係溝通同言語唔通問題, 大家都唔想。

sallyma
印傭寅係要慢慢教。我初初教我哩個女傭好似逐格定放咁, 煮嘢每個步驟講清楚, 跟住叫佢表達番比我知我嘅意思, 唔係分分鍾好似你個女傭咁叫佢煲茶変煲湯。
我個女傭都遲過我起身, 不過就唔會好似你個女傭咁10.30閂門, 但係都係有啲嘢詐詐第唔叫唔做。係咁架啦, 自己都係打工仔, 都會偷吓懶, 唔太過份就算。可能我要求唔高, 有時都冇咁好氣去哦佢。

reego ma
元中都唔錯啦, 希望reego讀得開心, 時時攞滿分。
你個蚊機幾時攞?

ivy
你喺公司定屋企泵奶?
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

伯爵府

原文章由 reego 於 08-7-9 23:25 發表
出面行晒雷閃晒白光好恐怖!

係呀 , 好勁呀 , 我個窗好似識發光咁

伯爵府

原文章由 reego 於 08-7-9 21:38 發表
我心目中係崇德,但阿仔有元中推薦信,入讀機會大d,咪要咗佢,遞表格2月份自行收生面試!收唔收你都咪知,填選校表格時,我第一志願係崇德!現派位係元中,咁應該係自行收生時收咗阿仔! ...
崇德係咪洪水穚果間呀,我讀書時已 brand 1
元中,都ok啦,我阿哥唔讀書,會考都有兩科 pass

男爵府

forty,
我會問agent點樣令佢既suffer最少, 我都知佢未還晒錢, 但我地接受唔到佢成日冇記性, 冇手尾 (佢試過開住4個安全扣針放係BB床邊既窗台, 嚇C我!), 又唔可以獨立做野 (嫲嫲婆婆一出門口佢就好驚青), 講真佢唔係咁差, 但just not my cup of tea. 當我同佢冇緣.

ivy,
我終於做左10個月奶媽, 呢幾個月係咁2臨瞓比佢啜下當補品, 乾塘lu 你要加油呀!! 你要番工嗎? 我有奶袋剩喎, 你要唔要?

其實錦田校網有乜好小學同中學?

[ 本文章最後由 niklaus903 於 08-7-9 23:58 編輯 ]

伯爵府

原文章由 niklaus903 於 08-7-9 23:57 發表
forty,
我會問agent點樣令佢既suffer最少, 我都知佢未還晒錢, 但我地接受唔到佢成日冇記性, 冇手尾 (佢試過開住4個安全扣針放係BB床邊既窗台, 嚇C我!), 又唔可以獨立做野 (嫲嫲婆婆一出門口佢就好驚青), 講真佢唔係 ...

我個人認為 , 因有前科,此終都唔係咁放心.
我之前果個一樣係咁 , 所以我一定有一個老人家 (但我老豆得 5x)或我看住佢.
我果個仲頂我咀 , 所以唔炒唔得.

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今早第一件事,開電視黃雨,成晚落大雨都唔黑雨,出面條馬路又變成河流了,等陣車隻66到西鐵站搭車,落雨落成咁點等巴士呀~~~~2個仔好在今日唔駛返學!
蚊機有呀!ww取咗未?搭佢!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

其實心大心細?取咗推薦表格穩陣緊係希望入元中,但又希望面試唔得,政府派位派崇德,但如派唔到,多會去咗基元、基朗,現咗元中,都叫咗入到英中!

伯爵府

畀面勳章

noodles:你有冇去過琛圳華僑城呀 好不好玩呀

首頁
12345...53

尾頁

跳至