跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡講說話都算遲,而家識講爸,媽,姐姐,哥哥,叔叔,阿婆,阿公,貓,蛋,莎莎...總算比之前識多咗少少,我知好多bb已經識講好耐,但我已覺得好安慰.

雖然佢識講這些單字,但我發覺佢發音都唔係咁清楚,究竟係唔係咁架?

佢有時都仲會講一連串太空話,所以有時我哋都唔明佢講咩,係唔係因為佢唔識表逹,所以繼續講太空話呀?你哋啲小朋友係唔係唔再講太空話呀?

我發覺阿囡都幾懶,教佢叫爸爸同媽媽,佢只會講單音'爸'&'媽',真係俾佢激死.睇電視就學得最快,最記得之前新聞話禽流感,佢就喺電視學識講'街市'同'鷄',我哋教佢都冇學得咁快.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 巴比倫 於 08-7-13 11:16 發表
阿囡講說話都算遲,而家識講爸,媽,姐姐,哥哥,叔叔,阿婆,阿公,貓,蛋,莎莎...總算比之前識多咗少少,我知好多bb已經識講好耐,但我已覺得好安慰.

雖然佢識講這些單字,但我發覺佢發音都唔係咁清楚,究竟係唔係咁架?

佢有 ...

其實你唔使太擔心, 個個bb發展都唔同的.
好似我大囡咁, 七八個月就識講up & down, 都18個月, 就同我地講好多句子; 但細囝而家19個月, 都就快20個月, 都仲講緊好多bb 話, 單字都有, 但比起大囡當年, 真係相差十萬八千里..... 講真我都未擔心啦!
如果你真係想佢講多d 人話,少d 講bb 話, 咁唯有你努力d, 多d 同佢講野. 或者帶佢返d playgroup之類......
不過, 到時我怕你會厭佢講野多得制, 煩咯~

別墅

我個囡 19個月都仲係一輪咀"火星話", 哈哈..
就黎幼稚園面試, 都唔知點算了...
...

別墅

其實我伍筒好似都冇咩講bb話(唱歌例外),回想起伍筒13-4個月大識行開始,抱住佢時佢又忟忟憎憎要落地,果時知佢有能力用語言表達,我地就教佢1d簡單字eg. 地地(即落地),抱, 要,係,好,主要唔想佢自己發忟憎而我地又唔知佢想點而令到大家都唔耐煩,我會用短句同較淺的單字或重音字,起初都覺得佢係跟我地口水尾,但久而久之,佢就識得運用呢d字眼,例如:開呀(玩具之類)?....係!飲水水?...好!又或者係我地從佢6個月大左右就播DVD比佢睇,主要係粵語,近來佢從DVD中學會好多較深的生字eg.時間/睇下/河馬/冇晒/腳尖...。都幾得意架

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡又係識爸爸、媽媽(喊先會叫)、豬、婆婆、奶奶、

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

包包、拜拜 、KT、

別墅

21 個月了, 仲係外星話
...

珍珠宮

好媽媽勳章

我囡囡都21個月多,,
不過就已經識講好多野,,
有時又跟我地講野,,真係唔知好嬲定好笑"

佢而家可以講1句長句子咁囉,,
又會問返我地轉頭"呢d咩黎嫁?點解咁嫁?"

前幾日佢仲無啦啦學佢爸爸咁嗌我做老婆-_-||

而家問佢野佢都識答我"
識答自己全名,我,c6,爺爺麻麻全名
識答幾多歲,識答自己住邊"

不過教佢認下d英文字母就差d了,,
佢掛住玩都唔理我-_-一係就叫我"唔好講呀"咁樣,..mouth:
我有兩隻大小魔怪""

大宅

原文章由 小露比* 於 08-9-17 13:27 發表
我囡囡都21個月多,,

而家問佢 ...

小露比:好耐冇見你喇...
瑤瑤好叻女呀...
口水佬都係算多嘢講嗰種,
但就比較長氣沉氣...
講完又講,講完又講...
我覺得有點煩...
成個阿婆咁mouth:
口水佬同瑤瑤相反,
英文好似叻過廣東話,
但可惜佢阿媽"我"係英文有限公司,
幫唔到佢幾多 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 口水佬BB 於 08-9-18 00:42 發表

小露比:好耐冇見你喇...
瑤瑤好叻女呀...
口水佬都係算多嘢講嗰種,
但就比較長氣沉氣...
講完又講,講完又講...
我覺得有點煩...
成個阿婆咁mouth:
口水佬同瑤瑤相反,
英文好似叻過廣東話,
但可惜佢阿媽" ...

口水媽,,真係好耐無見嚕"
口水佬仲叻啦!我睇佢d片真係好勁呀..
瑤瑤...真係好佢相反..廣東話好過英文,,
叫佢跟我讀佢都唔跟呀..成日叫我地唔好講-_-
我英文都唔好得你幾多,,唉,,
真係怕第時佢問我 我唔識答返佢唔識教佢><"

瑤瑤學我地講野真係好鬼快,,聽過1次已經記得,,=0=
我有兩隻大小魔怪""

大宅

原文章由 小露比* 於 08-9-18 01:16 發表

口水媽,,真係好耐無見嚕"
口水佬仲叻啦!我睇佢d片真係好勁呀..
瑤瑤...真係好佢相反..廣東話好過英文,,
叫佢跟我讀佢都唔跟呀..成日叫我地唔好講-_-
我英文都唔好得你幾多,,唉,,
真係怕第時佢問我 我唔識答返佢唔 ...

邊係呢
瑤瑤好攪笑呀...
口水佬成日攞住英文卡叫我問佢...難醒咁:;pppp:
佢講得出又要叫全村人嚟讚佢...
好自大好煩...:;pppp:
咦.......下次約口水佬同瑤瑤玩多d,
咁我哋兩老咪唔洗嘥咁多口水嚟應酬佢哋囉

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 口水佬BB 於 08-9-20 13:12 發表

邊係呢
瑤瑤好攪笑呀...
口水佬成日攞住英文卡叫我問佢...難醒咁:;pppp:
佢講得出又要叫全村人嚟讚佢...
好自大好煩...:;pppp:
咦.......下次約口水佬同瑤瑤玩多d,
咁我哋兩老咪唔洗 ...

hahaa,,都好wo
1個英文好d,,1個中文好d,,
佢地大家講多d咪仲good
我有兩隻大小魔怪""

大宅

原文章由 小露比* 於 08-9-20 13:25 發表

hahaa,,都好wo
1個英文好d,,1個中文好d,,
佢地大家講多d咪仲good

係呀係呀.....
咁你幾時帶瑤瑤見口水佬啫

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 口水佬BB 於 08-9-20 13:35 發表

係呀係呀.....
咁你幾時帶瑤瑤見口水佬啫

你住邊呀,,!?
我唔識路呀
我有兩隻大小魔怪""

別墅

阿仔依家23個月大...都仲係全套火星話..
心情唔好就連火星話都無..真係唔知點算。

別墅

Dear 小露比

Wah, your daughter is very clever, Do you have any hints/training for how to teach your daughter to talk so much?

原文章由 小露比* 於 08-9-17 13:27 發表
我囡囡都21個月多,,

而家問佢 ...

大宅

我個仔好似講法文咁...我跟佢講...佢又答返我

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 SK-2 於 08-10-12 02:16 發表
Dear 小露比

Wah, your daughter is very clever, Do you have any hints/training for how to teach your daughter to talk so much?

thanks你讚佢
不過我覺得都好睇佢本身鍾唔鍾意學人講野呢 ,,
我無點教佢嫁 ,, 有時佢聽我地講1次已經記左入腦 ,
到下1次佢就無啦啦自己講左出黎 ,,
平時去邊見到d乜野都會同佢講下囉 ,,
可能咁樣都有d關係掛 ,,,,, ahhaa

大宅

原文章由 tracyps 於 08-10-11 21:28 發表
阿仔依家23個月大...都仲係全套火星話..
心情唔好就連火星話都無..真係唔知點算。

My daughter is also 23 months old now. She just knows some simple words. Sometimes she speaks a lot, but we don't understand what she says. But I am not worried. Last week, my sister-in-law said that her friend's baby who is younger than my daughter can speak a lot. He knows 'tofu', 'chicken', etc. She said this in the presence of my daughter. I am not happy about this. :;pppp: I think it's not right for us to compare our kid with others'. I am sure she will know how to say 'tofu', 'chicken', etc. in the future.

男爵府

醒目開學勳章

哎呀. . .我個囡一樣~

下個月就兩歲喇... 仲係BILIBULUR. .
個身型本身己經夠細, 再加埋D太空話, 話佢係兩歲真係搵鬼信~

原文章由 Idiot 於 08-10-15 17:42 發表

My daughter is also 23 months old now. She just knows some simple words. Sometimes she speaks a lot, but we don't understand what she says. But I am not worried. Last week, my sister-in-law ...

首頁

尾頁

跳至