論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家的印印今個月尾完約返老家了, 我正急於找外傭(現正想找菲傭) , 上星期in果個話都係返老家, 唔黎打工所以介紹呢個賓賓(冇經agent), 今天in左個佢, 她老公在港工作(做司機), 佢現在的僱主因此同佢解約, 由於我同老公都要返工, 淨番佢同我個仔(21個月大), 我同佢講我都好怕你會帶老公上我屋企, 又怕你會大肚, 佢就話佢會好珍惜留在香港, 唔會咁喎..... 如果你係我你會否請佢?

[ 本文章最後由 bebesilver 於 08-7-13 23:18 編輯 ]

水晶宮

What's her name?
原文章由 bebesilver 於 08-7-13 23:08 發表
我家的印印今個月尾完約返老家了, 我正急於找外傭(現正想找菲傭) , 上星期in果個話都係返老家, 唔黎打工, 今天in左個菲傭, 她老公在港工作(做司機), 佢現在的僱主因此同佢解約, 我經另一個菲傭介紹in呢個賓賓(冇經ag ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

複式洋房

原文章由 CINDYC 於 08-7-13 23:18 發表
What's her name?

佢叫 emma

大宅

no, too risky, there are still many many maids in HK

水晶宮

OIC but is not my previous maid who came back to HK last last week. Her husband is a driver working in HK too!
For my opinion, I don't suggest to hire a maid who has a husband work in HK. It is too risky. My maid was pregnant during the contract, it caused me a bit trouble!
原文章由 bebesilver 於 08-7-13 23:25 發表

佢叫 emma

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

別墅

原文章由 bebesilver 於 08-7-13 23:08 發表
我家的印印今個月尾完約返老家了, 我正急於找外傭(現正想找菲傭) , 上星期in果個話都係返老家, 唔黎打工所以介紹呢個賓賓(冇經agent), 今天in左個佢, 她老公在港工作(做司機), 佢現在的僱主因此同佢解約, 由於我同老 ...

你千萬唔好請佢, 佢想你請佢實應承你好多野, 但之後佢實冇左件事, 之前我 都POST過 上來話個 MAID 大左肚, 同你一樣佢老公在HK 係 做 DRIVER架, 佢大左肚你仲唔可以炒佢煩到 PK 呀

男爵府

博唔過.

大宅

I would not employ her.
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

洋房

Absolutely not!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

講真唔係信唔過佢地, 係佢地成日唔講口齒啫~
工人點好我都唔會請, 老公係香港工作, 鐘意去你屋企瞓你又唔知, 鐘意大埋個肚你又煩, 唔好自己找麻煩, 搵個另一個吧!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

she is honest
but if I were you
I will ot take a risk

男爵府

會否請佢? No la

我家的印印今個月尾完約返老家了, 我正急於找外傭(現正想找菲傭) , 上星期in果個話都係返老家, 唔黎打工所以介紹呢個賓賓(冇經agent), 今天in左個佢, 她老公在港工作(做司機), 佢現在的僱主因此同佢解約, 由於我同老 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 2heiBBmama 於 08-7-14 16:41 發表
講真唔係信唔過佢地, 係佢地成日唔講口齒啫~
工人點好我都唔會請, 老公係香港工作, 鐘意去你屋企瞓你又唔知, 鐘意大埋個肚你又煩, 唔好自己找麻煩, 搵個另一個吧! ...

我好同意你的說法﹗我係樓主一定唔會考慮呢個人﹐如果唔係第日一定好多手尾跟。

珍珠宮

減齡達人勳章

no la! 我有個朋友嘅家姐, 早2年前又係個bun bun又咗, 之後先知個工人老公係hk 做driver, in 個bun bun時, 佢提都冇提過. 又唔炒得佢, 補錢叫佢返家鄉都唔制. 個bun bun話佢同老公都想個bb係hk出世, 做香港居民. 最後個fd嘅家姐陪咗2萬幾 , 個bun bun先肯走. 後來個bun bun打比個fd嘅家姐, 話好開心生咗個仔, 佢係香港居民la, 不過會送番菲律賓比99湊, 話想返黎做, 問司唔可以
原文章由 starwish229 於 08-7-14 18:34 發表

我好同意你的說法﹗我係樓主一定唔會考慮呢個人﹐如果唔係第日一定好多手尾跟。

男爵府

Impossible. 前世未煩過咩.

大宅

I totally agreed, like my maid, sometimes she need to take the same day off to meet her husband. Her husband come to HK as a driver after 6 mths she worked for me. Anyway, I won't suggest it too. Too many problems!

[ 本文章最後由 sw1972 於 08-7-14 22:04 編輯 ]
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

珍珠宮

畀面勳章

No La, too risky

複式洋房

多謝各位的意見, 我諗我都係唔敢考慮請佢.mouth:

首頁

尾頁

跳至