婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我媽媽走左唔夠一個月, 我知道有左.
我老豆成日叫我可以問99, 鬼知人地阿媽樣樣都話"唔知喎, 果陣乜都係我阿媽搞", 最過份係我果日問佢生BB下面個傷口要几耐先好, 佢諗左一陣, 竟然答我"唔知喎". 果晚我同老公講, "如果你阿媽生過仔都可以話唔知既, 咁我一定知道晒啦!" 最抵死係, 我老公又唔識做人, 只講左句"我阿媽不嬲係咁架"
99竟然同我講, 你咁多阿姨姑姐, 咪問佢地囉! (我姑姐都未生過)問得出D乜? 仲話煲豬腳薑要幫手既, 就出聲啦! 喂! 乜呢D唔係你應該做架咩?
仲有人地阿爸阿媽成日懶民主咁, 果日講開生仔係邊間醫院, 我話係東區, 佢果個一向唔出聲既老豆好大反應咁話"咩話, 柴灣果間? 做乜事走到咁遠呀?" (因為佢地, 連我老公都想我去瑪嘉烈) 我無出聲. 但我之後又同我老公講"你車你阿媽20分鐘佢都可以唔舒服一個星期(佢阿媽一向唔出街, 買送都係樓下買), 你唔好話我知你阿媽會係我生完日日黎睇我呀. 我唔近外家, 邊個理我呀?"
自己心情都未平伏, 仲要俾佢咁激, 超嬲

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

Really??? 喂! 乜呢D係99應該做架咩? ? ? Under which basic law?
You are lucky if your 99 cook it for you!

原文章由 honeyfamily 於 08-7-15 14:34 發表

99 仲話煲豬腳薑要幫手既, 就出聲啦! 喂! 乜呢D唔係你應該做架咩?
...

大宅

原文章由 大眼肥妹 於 08-7-15 15:45 發表
你唔好咁嬲住,其實十問九唔知有時都唔係一件壞事,總好過有好多都係十問佢有廿知,其實呢類人唔係真係知,而係扮晒識野,到時你仲死呀.佢地開口埋口話自己經驗好過你,但其實佢自己跟本都唔識,又或者跟本佢果個年代同我地 ...

贊成…我寧願我99乜都話唔知…我99就係乜都話知…搞到個C6有事冇事都問下99先…我就成日想兜巴星佢地…
另外…99真係唔係老奉幫你煲薑醋…而且佢真係煲都只係顧住自己周圍派…理得你死…

珍珠宮

畀面勳章

你99答唔知還好,最怕佢要認叻,其實咁多年前,生BB下面傷口幾時好番,唔記得都唔出奇,至於煲豬腳薑,你99問需唔需要幫手,佢可能以為你出外面買,唔好嬲啦,我99問都無問,係我媽咪煲,問99拎比佢食,佢話唔食喎.

男爵府

我亞媽話佢係日頭定夜晚生我都唔記得,因為痛好耐,痛到想死又點會睇幾點,所以你99話唔記得都唔奇,可以接受.
煲薑醋又唔一定係99責任,我試過刨薑皮,手指真係好鬼辣同痛架,煲薑醋又重,真係要好大擔心機煲,最少佢開聲問你需唔需要幫手,即係有心想幫你

男爵府

好媽媽勳章

其實我覺得妳有d無理取鬧囉!
妳99都生左咁多年,唔記得唔出奇,
生仔係你兩公婆ga事,唔好覺得一會定有人
幫,咁大個人應該自己安排好,如果有人幫
就係妳ga花紅,照顧bb係做媽媽ga責任。
C.C MUN

複式洋房

樓主, 凡事都係靠自己最穩陣架啦!
奶奶唔知咪唔知囉! 唔好以為呢d野係奶奶奉旨先得架

問奶奶不如上BK問各位媽咪最好! 奶奶有時思想守舊可能唔合時, 萬一講野有骨咪盞激親自己 iveup:

男爵府

快d請個陪月啦, 呢個時間要靠自己, 你都唔信佢架啦, 嬲咪自己hurt

大宅

係呀, 其實我個仔先得1歲, 但係你宜家問番我咁多嘢, 我都答唔到好準, 其實我d friend問我嘢, 有時我都要睇番自己個blog"溫吓書"先記得番咋! 何況你99生咗幾廿年.
都好贊成樓上有媽咪話嚟問吓bk好過, 因為資訊update 好多.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

樓主唔好嬲..
我99 又係乜都唔知o架!! 關心下都唔知o架!!
唔好指以佢會提點你乜呀? 仲話煑野你食? 真係發夢都無咁早喇~~
反正係咁, 你當無呢個人囉..仲好喇, 唔駛俾佢煩住!!

我而家乜都係靠自己咋, 我屋企人又係唔係身邊, 唯有自己做多d research, 問多d 人喇~

男爵府

你99講你都唔好信啦!!!
快d請陪月,找個好醫生驗查,去健康院登記book醫院,上產前講座,安排bb所需要的嘢.......實在有太多嘢要安排啦~~~
99.....由去啦

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

對對對
原文章由 舞秋月 於 08-7-15 23:47 發表
樓主, 凡事都係靠自己最穩陣架啦!
奶奶唔知咪唔知囉! 唔好以為呢d野係奶奶奉旨先得架

問奶奶不如上BK問各位媽咪最好! 奶奶有時思想守舊可能唔合時, 萬一講野有骨咪盞激親自己 iveup: ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

首頁

尾頁

跳至