婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8月我同c6就註冊啦~
本來唔想結住.有左BB~
6299又要面.唔結佢地驚比人講~
咁咪結囉~

佢地又冇錢.又想搞到好好睇睇~
我同c6咪話囉註冊就ok啦.我大住個肚乜都唔想搞~
99先收手~

咁諗住比99好過d叫d長輩黎觀禮~
之後去食飯.先散.咁咪好睇d囉~
我爸媽就同d長輩講好左~
我個邊個d都好錫我.叫得ga都出現~

咁諗住細細地朋友.男家同女家各一圍咁飲個茶啦~
點知...尋日c6打去問99叫左邊個黎個陣~
99話 : 我同佢地講左啦.佢地黎就唔黎唔黎咪唔黎囉.做咩要迫人ja!!!
c6 : 咁你有冇叫佢地黎觀禮或者飲茶呀?
99 : 要架咩?我唔想迫人地黎囉.同佢地講左註冊.佢地明架啦.佢地要到就會同我講架啦!!!
c6 : 咁你ja係冇叫啦...咁我訂左枱食飯...12人枱.就係坐我地一家5個.加埋我地2公婆7個人呀?咁咪好吉囉.我朋友個枱坐滿晒.女家都係.你要我地個枱吉晒呀?
99聽到女家坐滿晒就問有幾多人去~
好彩我叫c6唔好講ja...因為我地個枱坐爆有多~
如果99知道一定搵晒d唔知咩人出黎.係都要多過女家先得~
咁到時真係3張枱都唔夠坐...

99想結婚大搞.搞唔成~
又唔想比人知道我有左BB~
又想多人過我地女家.又唔敢出聲叫人~
都唔知佢想點~
99唔叫.c6又唔敢出聲叫~
比晒面佢啦.佢自己唔拎我冇計~
你唔叫.咁咪你張枱吉晒~
我地女家張枱爆晒囉~

男爵府

你放心啦~ 呢啲奶奶又點會由得張枱吉咗吖~ 佢聽到你地咁講, 一定會搵人去架, 呢層你唔駛擔心, 但係我唔明囉~ 有咗嗰個係你, 點解會你奶奶怕冇面呢? 你屋企都未出聲!~ 奇怪!~

複式洋房

係喎~
我爸媽開頭聽到都有小小唔開心~
驚我地搞唔掂~
不過第2日一早老豆就話幫我地整好間房買過張床啦~
之後同d親戚講個陣佢地都話好開心有BB玩~
我d親戚又係好開心~
反而佢屋企個邊除左佢呀哥呀嫂同家姐開心同關心我之外~
6299真係冇乜反應比我喎~
只係家長見面個日扮下野咁講.你小心d呀.行慢d呀咁ja~
99仲到左7月先同佢個邊d親戚講我地註冊tim~
佢只係一味話.唔好迫人黎~
但係佢叫都冇叫人黎囉...
唔好話迫啦...

講真如果我個邊坐爆晒人~
而佢個邊得我地7個人~
唔至佢冇面.連c6都會覺得好難做囉~
因為第日99一定勁講返話個日冇叫人黎呀好冇面呀.女家叫咁多人黎又唔單聲呀咁~
總之事情過左之後佢就會好多野講~
仲要講極都係人地唔岩囉~

我諗今次我地唔擺酒~
過多幾年佢一定又會話.唉呀大仔又唔擺呀.個女擺又唔係香港擺.細仔又唔擺.唉....
咁囉...我同c6個呀嫂都已經估到呢個後果...

原文章由 446948 於 08-7-15 16:31 發表
你放心啦~ 呢啲奶奶又點會由得張枱吉咗吖~ 佢聽到你地咁講, 一定會搵人去架, 呢層你唔駛擔心, 但係我唔明囉~ 有咗嗰個係你, 點解會你奶奶怕冇面呢? 你屋企都未出聲!~ 奇怪!~ ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我99咪一樣...我當年都係奉子成婚,因為太倉卒講到明細搞,我哋真係淨係叫親戚,我d朋友都係做姊妹先有份去,6299就連大陸好疏好疏疏到c6都唔知係邊個都叫,仲要一嚟就成家一齊到!!仲之就係都要多過我哋女家,最激氣係間酒樓預唔到咁多位,有部分枱要坐出去(已經唔似飲喜酒),咁男女家平分好公道啫,但係我之後先知全部都係我女家d人,佢哋男家嗰d就坐哂喺前面!!!講真我呢個婚禮搞得唔係好開心架咋,有好多遺憾,但係已經追唔返...

複式洋房

嘩.比我一定出聲啦~
緊係左右平均咁坐架嘛~
有乜理由男家坐晒前面女家坐晒後面呀~
如果d親戚講返你會好為同好難做囉~
d99又冇錢又死都要面.好黑人憎~
所以我尋晚叫c6打去問個陣~
我講到明唔可以講我呢邊有幾多人去~
只可以同佢講.岩岩好一張枱囉~
唔係我地訂左3張枱~
佢黎幾張枱ga人咪大獲~
又唔係擺酒冇禮金收架喎~
個日佢地食幾多都係我地2公婆自己嘔返出黎架喎...

原文章由 KoyeBaby 於 08-7-15 17:10 發表
我99咪一樣...我當年都係奉子成婚,因為太倉卒講到明細搞,我哋真係淨係叫親戚,我d朋友都係做姊妹先有份去,6299就連大陸好疏好疏疏到c6都唔知係邊個都叫,仲要一嚟就成家一齊到!!仲之就係都要多過我哋女家,最激氣係間酒 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 丁丁Kit~ 於 08-7-15 17:15 發表
嘩.比我一定出聲啦~
緊係左右平均咁坐架嘛~
有乜理由男家坐晒前面女家坐晒後面呀~
如果d親戚講返你會好為同好難做囉~
d99又冇錢又死都要面.好黑人憎~
所以我尋晚叫c6打去問個陣~
我講到明唔可以講我呢邊有幾多人去~
...

唉...到我知嗰時已經入咗席,仲要因為男家d大陸親戚遲到搞到遲咗好多俾酒樓摧,但係之前係99話要早d開席俾大陸親戚趕尾班車走,佢哋自己又遲,所以我先興囉!我d姑姐同e媽一朝早就嚟幫我手,跟埋去男家斟茶,但係到夜晚就坐到老連咁遠,俾d遲到嘅人遲嚟先上岸!我幾唔好意思呀!!不過太多嘢要做,我當時又已經有咗5個月,實在係體力不繼理唔到咁多咋...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

成日都見你開post講老爺奶奶
講佢地又話你會唔開心
咁不如你唔好係佢地d對話入面+你自己既諗法會好d囉 因為係你心目中 你已經先入為主唔鐘意你6299la..

大宅

我果時擺酒都有類似激氣野!!
一早叫 99 果邊俾人名編位..佢死唔肯, 話人地鍾意坐邊就邊..仲發我地脾氣..
咁好喇, 唔編就唔編喇.., 我地女家照編位, 同埋個場分佐兩邊枱..男家一邊, 女家一邊咁喇...
到果日, 99 果邊d 生番亂咁坐! 人地唔知坐邊都算, 個賤人姑9 竟然走去掉佐我朋友個枱個牌, 俾男家d 人坐...最後女家編好d 位都俾佢地搞到亂哂! 仲要我d 好朋友分開哂坐!!
果d 生番仲要唔係分開坐, 搞到我白白要開多兩圍, 蝕佐萬幾!!!

當時我唔方便去出聲, 更加無理由要我爸爸媽媽做醜人喇! 我阿哥話幫我同佢地講, 我都算..忍佢地..唔通果日要同佢地嘈咩! 我更加唔想我屋企人因為咁同人嘈囉!!!

不過真係好鬼激氣..唸起都仲好嬲!!!

原文章由 KoyeBaby 於 08-7-15 17:10 發表
我99咪一樣...我當年都係奉子成婚,因為太倉卒講到明細搞,我哋真係淨係叫親戚,我d朋友都係做姊妹先有份去,6299就連大陸好疏好疏疏到c6都唔知係邊個都叫,仲要一嚟就成家一齊到!!仲之就係都要多過我哋女家,最激氣係間酒 ...

男爵府

見到您地咁樣, 真係好煩 !
好彩我結婚時, 一早已經決定分開男女家擺 ! 單係男家都要20圍, 而我女家都要 18圍, 如果唔係, 兩家人一齊擺, 都唔知點好! 而分開擺, 好處係各有話事權, 唔使就, 就算要我地俾多d 錢, 同煩多一日都冇所謂 !

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 E@V 於 08-7-16 02:42 發表
我果時擺酒都有類似激氣野!!
一早叫 99 果邊俾人名編位..佢死唔肯, 話人地鍾意坐邊就邊..仲發我地脾氣..
咁好喇, 唔編就唔編喇.., 我地女家照編位, 同埋個場分佐兩邊枱..男家一邊, 女家一邊咁喇...
到果日, 99 果邊d ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止發言

首頁

尾頁

跳至