自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

離晒譜,我樓下果個單住,年年一到暑假,就會每日都開冷氣,攪到我個地下出晒水,最慘我屋企有老有嫩,同埋出水位係正地台位側邊,同佢講請求佢把個風口向下吹,佢又死都話冇向上,真係唔知點解會有水喇,佢仲衰到話如果佢開冷氣,我哋都開,咁就唔會有問題噃,又或者一係開抽濕機,都可以㗎,都唔知佢係咪short short哋,佢又唔係幫我俾電費,有乜理由要我哋就佢哋一齊開冷氣,呢家人完全唔環保愛護地球之餘,仲要咁自私年年管理處d人上到嚟睇,都話真係好濕,但係佢哋只可以盡力幫我哋調解,實際既嘢,佢哋都做唔到,而家真係唔知有乜辦法可以令佢哋改善,唔通真係要攪出人命先識驚:;pppp:

子爵府

我住呢到無樓下
但樓上D冷氣滴水滴到我個平台好似水上樂園甘,我婆婆上星期係平台"sin"親呀

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

冷氣機滴水 好似可以告佢架

男爵府

原文章由 陳美嬌 於 08-7-15 16:38 發表
我住呢到無樓下
但樓上D冷氣滴水滴到我個平台好似水上樂園甘,我婆婆上星期係平台"sin"親呀

真係唔明 d 人,點解咁自私,唔諗下跌倒個人,分分鐘好大件事㗎
咁你有冇投訴樓上滴水呀?我以前都投訴過樓上滴水呢個問題,因為我住公屋,咁首先當然係搵管理處做嘢啦,點知佢哋話唔知係邊個單位,好難去勸告,咁我咪自己攞部cam落樓下,用closeup去睇,睇完再話返俾管理處知,佢哋即刻去果個單位同佢哋講,好彩個戶主都叫做好人,求其搵個師傅改下個去水位,雖然都仲有少少水滴落嚟,但都冇之前咁誇張,我都算數,費時再煩人哋
如果你住果度有管理處,試下同佢哋反映,如果唔得,不如直接打電話去食環署投訴

[ 本文章最後由 Leomummy 於 08-7-15 16:51 編輯 ]

伯爵府

我樓上都係冷氣機滴水呀,我上年投訢過攪左好耐,管理處上過去个呀婆話d後生番工,佢老人家唔識講比d後生聽,到等到有食蕉揾到d後生整,都差唔多成个月後先整好,但今年佢又滴過,勁起上離好似洗窗禁~

大宅

寫信去政府投訴啦:;pppp:

珍珠宮

我媽咪屋企, 又係咁.

大宅

我住果度, 就真係年年比人投訴我地開冷氣, 因之前是舊冷氣, 無去水位, 我老公已經整左好多次, 都有少少水滴, 樓下就投訴到我地癲, 差不多一開就有管理員禁鐘叫我地唔好滴
好了換左個新冷氣, 整左去水侯埋wall度, 無滴出黎, 點知都有人投訴, 話我地駁埋wall條侯去d水有風吹返去我樓下!!!!!!!!!!!!!!!!!係都好少姐, 又唔係滴中佢個冷氣機, 我都無計架, 都唔知佢想點!

大宅

我奶奶屋企都係咁... 又係住公屋, 仲要識嗰家人喎, 上去同佢講, 佢死都話自己冇開冷氣, 但度房門又閂埋, 分明講大話 整到我奶奶放床下底啲嘢發晒霉, 最慘係試過跣親, 都唔知可以點!

原文章由 Leomummy 於 08-7-15 16:37 發表
離晒譜,我樓下果個單住,年年一到暑假,就會每日都開冷氣,攪到我個地下出晒水,最慘我屋企有老有嫩,同埋出水位係正地台位側邊,同佢講請求佢把個風口向下吹,佢又死都話冇向上,真係唔知點解會有水喇,佢仲衰到話如果佢開冷氣,我哋都開 ...
Our anniversary[br]

大宅

原文章由 小bon 於 08-7-15 17:44 發表
我奶奶屋企都係咁... 又係住公屋, 仲要識嗰家人喎, 上去同佢講, 佢死都話自己冇開冷氣, 但度房門又閂埋, 分明講大話 整到我奶奶放床下底啲嘢發晒霉, 最慘係試過跣親, 都唔知可以點!

...

打去房署

侯爵府

好媽媽勳章

Sorry to hear that....
開冷氣喇 = 衰家庭

I think you should change your floor from brick to wood.
Then, your floor will not 出水 again!

原文章由 Leomummy 於 08-7-15 16:37 發表
離晒譜,我樓下果個單住,年年一到暑假,就會每日都開冷氣,攪到我個地下出晒水,最慘我屋企有老有嫩,同埋出水位係正地台位側邊,同佢講請求佢把個風口向下吹,佢又死都話冇向上,真係唔知點解會有水喇,佢仲衰到話如果佢開冷氣,我哋都開 ...

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

換地板好大工程喎, 同埋好似唔合情理喎
原文章由 ac321 於 08-7-15 17:49 發表
Sorry to hear that....
開冷氣喇 = 衰家庭

I think you should change your floor from brick to wood.
Then, your floor will not 出水 again!

侯爵府

好媽媽勳章

What I think is that: ask other not 開冷氣 also 好似唔合情理.......... everyone have the right to 開冷氣, right?

原文章由 lestat 於 08-7-15 18:00 發表
換地板好大工程喎, 同埋好似唔合情理喎

子爵府

因為自己地板出水而要求別人唔好開冷氣又好似講唔通wor!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

明白, 但若樓主地板係因為樓下開冷氣而濕哂, 樓下又唔可以完全置身事外, 最好一人讓一步, 正如樓主所講風口唔好向上, 又或者唔好開太大, 我屋企都係用地磚, 但都冇呢個情況
原文章由 ac321 於 08-7-15 18:07 發表
What I think is that: ask other not 開冷氣 also 好似唔合情理.......... everyone have the right to 開冷氣, right?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔係身受其害/ 受害人, 根本就不會明白, 個風口會影響樓上單位

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

只要風口向低少少, 唔好較向上吹...
原文章由 丫頭 於 08-7-15 18:16 發表
因為自己地板出水而要求別人唔好開冷氣又好似講唔通wor!

侯爵府

好媽媽勳章

No, it will be the same when you 開冷氣 after a peroid of time when the whole area cool down if your flat is small...........esp. in those public estate as the floor is very thin.

原文章由 1928mickey 於 08-7-15 18:25 發表
只要風口向低少少, 唔好較向上吹...

子爵府

對啊
風口唔好向上就已經能解決問題

正如滴水呢件事
可能我樓上的都覺得唔會影響我太多
但係 我婆婆的確因為地滑sin親
而有D hidden problems會出現,如

D渠會因為長期被滴落黎D水而霉
平台地下出青苔我地要清理
積水會惹蚊

0甘邊個可憐我

侯爵府

好媽媽勳章

No, 滴水is illegal .........

原文章由 陳美嬌 於 08-7-15 18:28 發表
對啊
風口唔好向上就已經能解決問題

正如滴水呢件事
可能我樓上的都覺得唔會影響我太多
但係 我婆婆的確因為地滑sin親
而有D hidden problems會出現,如

D渠會因為長期被滴落黎D水而霉
平台地下出青苔我地要清理
積 ...

首頁

尾頁