論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印黎咗兩個半月, 之前請佢個時講好放假由我地定, 因要安排找人睇BB(New Born), 佢都話冇所謂.

點知第一個月未夠就話D朋友個個放星期日, 要求比佢放果日(開始日日偷偷地講mobile/sms). 都算了....同佢講如果我地冇特別就比佢一個月放其中兩個星期日. 點知上星期一諗住早D同佢講話我地有朋友星期日黎, 叫佢放星期六, 佢話唔得因為約咗朋友食飯, 仲話如果唔比佢放就星期六都唔放要我補錢比佢喎!! ....結果辛苦D比佢放, 唔好煩....點知琴日又問想我補錢佢今個星期六唔放 !

大宅

原文章由 臻臻爸及媽 於 08-7-15 16:26 發表
印印黎咗兩個半月, 之前請佢個時講好放假由我地定, 因要安排找人睇BB(New Born), 佢都話冇所謂.

點知第一個月未夠就話D朋友個個放星期日, 要求比佢放果日(開始日日偷偷地講mobile/sms). 都算了....同佢講如果我地 ...

冇得救,相信要換,同我炒的那個差不多,最初見工時話如果我星期日有事通知她,她可以不放(補錢ok),但來了後就不是這樣,她話如果星期日無得放(一日都不可以)就唔做.

侯爵府

如果係咁, 我一定換工人, 因為2年內一定有無數次呢 D case~ 結果只會係勞氣~

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-7-15 17:20 編輯 ]

大宅

Hi

我諗呢個叮走她吧, 如果唔係陸續有來

點知第一個月未夠就話D朋友個個放星期日, 要求比佢放果日(開始日日偷偷地講mobile/sms). 都算了....同佢講如果我地 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

仲有大把激氣野...唔想提啦! 叫咗agent幫我搵過...但佢話而家D印印好拣工, 因我放工夜, 工人同BB要放係奶奶到, 佢話而家D工人唔鍾意喎 , 吹脤!!:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我係你就唔比啦,唔係 既問題,而係條氣唔順,佢話要放星期日,唔得既話仲大番你轉頭,話星期六都唔放要$,好啦,你比左佢放,而家又要求唔放要$,你問吓佢已經就左佢,咁邊個就番你呢?無得要求咁多
仲有星期六放假個日記得叫佢簽收假期比你呀,一陣玩係野上黎話個日無放,要你比 ,不過你都係搵定人好過啦,而家已經咁樣大你,遲D實多多要求添

別墅

而家我地D僱主好無奈, 炒又驚請唔到, 唔炒又勞氣, 同唔同意?? 如果經濟許可, 你地話暫時唔做野係屋企湊BB好唔好?? 起碼可以睇住BB成長 .

原文章由 amysnlee 於 08-7-15 17:37 發表

我係你就唔比啦,唔係 既問題,而係條氣唔順,佢話要放星期日,唔得既話仲大番你轉頭,話星期六都唔放要$,好啦,你比左佢放,而家又要求唔放要$,你問吓佢已經就左佢,咁邊個就番你呢?無得要求咁多
仲有星期六放假 ...

侯爵府

絕對贊成!!!!!!!!!!!!!!!!!

原文章由 臻臻爸及媽 於 08-7-15 17:48 發表
而家我地D僱主好無奈, 炒又驚請唔到, 唔炒又勞氣, 同唔同意?? 如果經濟許可, 你地話暫時唔做野係屋企湊BB好唔好?? 起碼可以睇住BB成長 .

別墅

臻臻爸及媽, 我個印印同你個exactly the same.

interview時話唔放, 俾錢佢ok。黎左2weeks only, 要求我20/7俾佢放, 話約左朋友。

另外佢mon-fri係冇mobile用, 因interview時講明mon-fri佢唔可以講電話。我收埋佢個mobile係一個好容易攞到嘅地方。sat我早上唔見佢個電話, 以為我老公俾番佢。點知問老公, 佢話未俾喎, 再睇睇又見到個電話係原來位置, 咁即係佢係我唔為意or湊緊呀b時偷偷地攞黎用。

總之呢位姐姐日日新鮮啦, 我講嘅佢就唔聽。俾佢激死。所以我已經叫agent幫我換人。而家等新工人黎先炒佢, 因為有左呀b係度, 真係好多野做。

講返放假, 咁我話要睇佢表現再決定俾唔俾佢放。呢2-3日佢都唔知幾聽話, 不過可惜太late啦!!!!!

複式洋房

回覆 #1 RonicaKwok 的文章

其實好像她們比我們雇主大! 我的那個....... 叫她跟小孩跑一下, 她說熱, 下雨天她說地滑。還說要是我滑倒了那如何?
今天個仔玩滑版車時滑倒了,我問她點解没有扶好他? 答案竟然是“這個危險你不應該给他玩。”想死!!

[ 本文章最後由 emum 於 08-7-15 18:42 編輯 ]
:-D  ;-)  :-P  :-)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哋見工實係咁講ga啦, 博有僱主接受佢哋條件吖o麻! 既然佢前僱主俾咁好offer佢, 咁喜歡哩個工人, 咁又唔續佢哋約, 要出嚟揾工?

大宅

應該係contract寫埋嘛~ 佢話唔得就罰佢錢

別墅

你個是本地完約還是海外?
我之前個個是海外, 唔到佢話幾時放, 幾時唔放, 是我決定. 而家呢個都無提出放或唔放, 我安排, 佢都慣左, 因在新加坡無得放假.

禁止訪問

伯爵府

放邊一日法例係僱主決定.佢冇得選!!!

大宅

你個工人新到已經咁夠薑, 因住第日玩野告你唔比佢放假
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

洋房

My yun also like that, when she just come, she said she don't want holiday at first 7 months, she want OT for earn more money, OK I let her, because she need pay agency fee. But after 7mths, she request to have a rest day in sunday and public holiday, I also gave her 4 times, after that, she always request, then I reject her, let her have holiday on weekday, she is bad faces & attitude for my mom and don't say good morning to everyone. Then after one month, she say want have holiday in every saturday, because I no need to office on saturday, I can look after my 2 kids (age 5 & 20 months in Jan-08), so she can rest....I am very angry as she request with this reason 3 times, then I remind her, before we sign the contract, I already said your holiday will not on sunday & PH, the holiday is arranged by me on weekdays, you are OK, if not, I would not appiont you....after 1 month, before Chinese new year, she told me if the rest day is in weekday, she want one rest day per month only, others, she want $$ for her OT.....so bad maid....I just fire her last week, she still in HK looking for new job.

大宅

原文章由 ilmom 於 08-7-15 19:31 發表
你個是本地完約還是海外?
我之前個個是海外, 唔到佢話幾時放, 幾時唔放, 是我決定. 而家呢個都無提出放或唔放, 我安排, 佢都慣左, 因在新加坡無得放假. ...

我嗰個原本都係冇要求放邊日 (係馬來西亞時都係冇假放嘅), 不過依家耐咗 (1.5 yrs), 就開始有要求啦, 上星期仲臨瞓覺先問我明天可唔可以放假因為約咗人喎, :;pppp: 雖然最後都有比佢放, 但講明以後唔可以臨時要放囉, 同埋唔可以成日諗住要放假. (因為呢個月c6放多咗假, 所以佢都放足咁多日, 平時我會比佢放2日補2日錢)

別墅

原文章由 Stepy 於 08-7-16 12:09 發表

我嗰個原本都係冇要求放邊日 (係馬來西亞時都係冇假放嘅), 不過依家耐咗 (1.5 yrs), 就開始有要求啦, 上星期仲臨瞓覺先問我明天可唔可以放假因為約咗人喎, :;pppp: 雖然最後都有比佢放, 但講明以後唔可以臨時要放 ...

我個前印都係咁. 多左要求放假, 所以我就同佢好SERIOUS咁講, 太太唔鐘意你在放假問題方面讓太太有壓力, 再提佢在簽約時已講明無假. 咁佢就無咁多要求. 而我在佢地新年和佢生日呢啲日子, 都會就下佢.

首頁

尾頁

跳至