自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

今朝,我囡囡(9歲)突然發燒,返唔倒學
我咪同她睇私家e生,她有d咳及傷風,
食左幾次藥,都係冇退燒~~(39.7c)
她訓左好多次午睡,我巳經用左退熱貼比佢,
好似冇乜用咁!! 我好怕..
而c6吵我話......e生有問題,食極藥都唔食! (發我脾氣)

我應該點做好?

thanks

[ 本文章最後由 ru_663th 於 08-7-15 21:28 編輯 ]

大宅

原文章由 ru_663th 於 08-7-15 21:25 發表
今朝,我囡囡(9歲)突然發燒,返唔倒學
我咪同她睇私家e生,她有d咳及傷風,
食左幾次藥,都係冇退燒~~(39.7c)
我巳經用左退熱貼,好似冇用~~
我好怕..
而c6吵我話......e生有問題,食極藥都唔食! (發我脾氣)
...

同佢入急症睇睇好D喎,祝早日康復

公爵府

去睇另外的醫生或者睇急症,
呢個醫生你個女係咪睇開架,

侯爵府

好媽媽勳章

唔去醫院都轉睇第個e生先啦 可能今次d葯唔夾 記得帶埋d葯比e生睇 ote]原文章由 katherine612 於 08-7-15 21:33 發表
呢個醫生你個女係咪睇開架, [/quote]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有無ALL大便

有無飲多D水

子爵府

快D 睇急症啦!
39.7好高啦!!我幾年前感冒2日~食完藥都仲燒~~食完藥果日仲燒到起唔到身....屋企D人又唔係到!!我捱到佢地返黎....台我去急症室...果時38.8度~醫生照肺話我肺炎呀~結果住左4日醫院~食左十幾日藥!!

我果時係透氣都好辛苦!!.... ...唔知你女有無透氣困難?

我朋友個BB又係感冒...佢睇完一次又一次醫生~一星期後變肺炎...

咁高燒都係馬上去急症啦!
我係大人燒到38.8都真係頂唔順...連拎水...拎起枕邊GE手提都無力呀~你女女一定好辛苦~

珍珠宮

原文章由 katherine612 於 08-7-15 21:33 發表
呢個醫生你個女係咪睇開架,

yes!睇開:-(
平時,睇都ok~~

c6....吵我叫我同她睇急診
我點好呀?

公爵府

原文章由 ru_663th 於 08-7-15 21:40 發表

平時,睇都ok~~

我點好呀?

佢而家幾多度呀,如果都無退就去睇急症啦,
因為夜晚會燒得高D,

子爵府

原文章由 ru_663th 於 08-7-15 21:40 發表

平時,睇都ok~~

我點好呀?

咁高燒真係拿拿聲去急症啦~
你女成39.7度~唔洗等好耐~馬上就安排你女見醫生GA啦~~~!

同埋去睇急症前唔好俾佢食退燒藥住呀~會影響醫生分析GA~

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個仔今日都發燒呀39.9呀, 我俾退燒藥佢食都唔退, 我同佢沖左個暖水涼(微暖)就好好多. 跟住睇醫生, 醫生就同佢塞肛, 就退晒喇! 醫生話如果再燒返叫我都係同佢沖暖水涼.
你或者都試下啦, 要飲多d水, 都係唔放心就睇急症或者24小時o個d診所啦, 不過急症可能都要等幾個鐘.

平時,睇都ok~~

我點好呀?

大宅

拿拿聲去急症啦~

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

今朝到而家都仲未退都好嚴重啦,快D去睇急症先啦,記得帶埋而家食緊D藥去呀,唔好再拖啦,睇左安心D,祝快D好番~~~~

子爵府

原文章由 ypoons 於 08-7-15 21:51 發表
我個仔今日都發燒呀39.9呀, 我俾退燒藥佢食都唔退, 我同佢沖左個暖水涼(微暖)就好好多. 跟住睇醫生, 醫生就同佢塞肛, 就退晒喇! 醫生話如果再燒返叫我都係同佢沖暖水涼.
你或者都試下啦, 要飲多d水, 都係唔放心就睇 ...

如果高燒的話~急症室會當URGENT CASE~去分流站探完熱坐埋位~PAT PAT都未坐暖就俾人叫入去睇醫生GA啦~
我38.8都馬上睇我~~~~如果39以上.....更加快都唔定~~~

大宅

仔仔前一排又是燒到40.3度,吃了3次退燒葯,抗生素,塞肛兩次,沖埋涼都只退少少,見唔對路第二日看私家醫院門診收佢入院,吊了盬水,抽血檢驗原來是甲型流感,食抗生素是冇用的,幾日後D燒穩定了才可出院,所以都係入院安全D,知道個源頭.

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個仔去年岁半,39度几日,c6(医院行內人)都唔俾我去急症,因bb好生猛,c6話藥並非仙丹,高燒一日點會好.起碼几日/一周啦.過左2日bb半夜喊得好悽涼,40.3度,我忍唔住要去.C6吋我浪費時間佢瞓覺也.我飛的同佢去東區醫院,都等左一個鐘.

入院觀察左三日,次次抽血bb狂哭,大人車輪戰陪佢,结果未退燒39度被踢出院.醫生活佢咁生猛,菌好猛有時一兩週才退燒,在家仲冇医院咁多菌.回家吧.

以後c6週不時攞來串我"無知","揾來搞".人命一條,我唔會博:

1)咳得厲害怕肺炎醫院有x光,好過clinic
2)生猛=冇腦炎,唔洗咁驚

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你C6真係大安旨意, 小朋友高燒可大可小, 我地又唔係E生, 就算表面好生猛都要睇, 寧願做多餘嘢都唔好唔做嘢

唔知樓主帶左個囡去睇未?
原文章由 Jasmine-4711 於 08-7-15 23:27 發表
我個仔去年岁半,39度几日,c6(医院行內人)都唔俾我去急症,因bb好生猛,c6話藥並非仙丹,高燒一日點會好.起碼几日/一周啦.過左2日bb半夜喊得好悽涼,40.3度,我忍唔住要去.C6吋我浪費時間佢瞓覺也.我飛的同佢去東區醫院,都 ...

[ 本文章最後由 lestat 於 08-7-16 00:07 編輯 ]

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

原文章由 Jasmine-4711 於 08-7-15 23:27 發表
我個仔去年岁半,39度几日,c6(医院行內人)都唔俾我去急症,因bb好生猛,c6話藥並非仙丹,高燒一日點會好.起碼几日/一周啦.過左2日bb半夜喊得好悽涼,40.3度,我忍唔住要去.C6吋我浪費時間佢瞓覺也.我飛的同佢去東區醫院,都 ...

佢都傻既,寧願辛苦d白行一轉又好,起碼知道咩事丫,到真係有起事來後悔都太遲啦,阻住佢訓覺都up得出,比著係我c6講,佢實晚晚比我攪到佢無覺好訓都似

伯爵府

[quote]原文章由 ru_663th 於 08-7-15 21:25 發表

39.7高燒黎喎,
我一定帶小朋友去急証

珍珠宮

原文章由 ypoons 於 08-7-15 21:51 發表
你或者都試下啦, 要飲多d水, 都係唔放心就睇 ...

我囡9歲,可唔可以塞肛?
藥房,有冇得買? (咩牌子)
thanks

首頁

尾頁

跳至