論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有兩年都叫好, 真係食左一粒糖!

點解d錢儲埋儲埋有咁多盈餘又無用, 唔會永久豁免?:;pppp:

禁止訪問

珍珠宮

等陣睇6:30pm新聞米知囉!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

點樣退回外傭稅呀( 已繳交的外傭稅)

水晶宮

我交左一期...但个新工人放左我飞机...唔知有冇得退呢...

別墅

死啦,我6月尾剛剛交左,包括6-12月,咁我有冇得退番,如果唔俾,那我9-12月豈不是白白交?
大家可以幫忙解答嗎?謝謝.

大宅

唉!剛剛交左,無得退!
新聞話9月後簽新約先有得免,甘7-9月簽咪好吾抵? 又要加人工,又要交稅。

別墅

今次所謂派糖,對中產而言得益甚少,只有電費和外傭稅,我識得有d朋友請part time中國金傭,即連這個優惠也沒有.
我個仔書簿津貼又無,全年都最少要3000元,而家樣樣都貴,我地養個工人都貴左,我年年交1個半月稅,但政府往往忽略中產.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個印10月中完約, 諗住會續佢, 咁等到9月先簽續約得唔得?

原文章由 cy1203 於 08-7-16 19:24 發表
唉!剛剛交左,無得退!
新聞話9月後簽新約先有得免,甘7-9月簽咪好吾抵? 又要加人工,又要交稅。

大宅

原文章由 cy1203 於 08-7-16 19:24 發表
唉!剛剛交左,無得退!

有d唔明, 9月簽的先有得免, 如7月簽的是否要交足2年

別墅

工人已經一連加幾次人工,我呢?就算有得加都追唔到物價,重話幫我格價,特首知否在職婦女一般7時-8時回家,工人會幫你四出買野幫你慳錢嗎?我要來有鬼用,不如退番3個月俾我實際一些.

大宅

新聞話9月後簽新約先有得免,

即係話現時用緊外傭的一律冇得受惠,

我下期一定唔交.....啋你都儍....

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

下, 我今個月會搵工人, 10月中嚟, 咁點呀? 又要我比呀?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

根本一路都唔應該收呢個外傭稅

家下只叫撥亂反正,仲係暫緩兩年咋

我唔會多謝政府law

男爵府

吓~~~~~~~~~~~

吓!

原文章由 peggyau 於 08-7-16 19:50 發表
新聞話9月後簽新約先有得免,

即係話現時用緊外傭的一律冇得受惠,

我下期一定唔交.....啋你都儍....
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

別墅

我剛剛交左,好慘....
我下期點都唔交,好唔公平.....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我新工人8月頭到,咁我第一期要交啦,之後個3期咁點呢,無d透明度

大宅

回覆 #17 amysnlee 的文章

後個3期一樣要交.因已簽二年約.

洋房

嘩........頂,新聞話新簽個d先唔駛俾,咁我第用緊個d一樣要俾呀,有冇搞錯,點解唔係計到9月,之後全部用工人既都唔駛俾呀 無能正苦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 peggyau 於 08-7-16 20:32 發表
後個3期一樣要交.因已簽二年約.

咁好唔公平喎

首頁

尾頁

跳至