跳至

首頁

尾頁

大宅

我的小朋友讀培靈二年級,請問有沒有家長清楚紀近年升中派位掂唔掂?我覺得培靈在升中成績很少向外披露。

大宅

我想問呢..這間學校ok 嗎?
因我有個小朋友想入剛搬來粉嶺. 想入報這間學校..唔該

大宅

原文章由 Bellnyky 於 08-7-16 19:54 發表
我想問呢..這間學校ok 嗎?
因我有個小朋友想入剛搬來粉嶺. 想入報這間學校..唔該

校風嚴謹,學生純樸,品行OK,學生都讀得開心,傳統教學方法,唔算多功課,唔係好'谷'學生。 但派位成績比不上于良發、靳茂生同榮真。

複式洋房

我都好想知,亦是最近搬到粉嶺,見學校自成一角,學生老師都純樸,印象幾好,但好多家長圍埋都不會講培靈,吳通成績麻麻??課外活動多嗎?我本人不喜小朋友多功課,希望可從其他活動中學習得到知識!!詳細報導下丫吳該曬

大宅

樂樂枝

如果你係要谷成績,培靈就唔啱你,你可以想想如果谷成績又有那位小朋友唔辛苦,又點會開心。一般谷嘅學校下午三點幾放學,回家後可能重要做三至四鐘功課,有些最勁嘅小學考試八十幾分都要見家長。 我私人的意見是如果你的重要的要求是子女品格良好,唔學壞,有禮貌,沒有過大的功課或考試壓力,子女開心D,培靈先啱你,因為培靈是會用盡種種方法監人讀書的。 但以我所知起碼每年培靈升中派位是水平以上,起碼三至四成 學生派Band 1中學,如果北區最Top嘅小學可以有50%以上是 Band 1生,在選擇上是参照子女的性格和能力再加上父母的想法,培靈不是top嘅學校,但是是成本効益(學生及家長的付出 Vs將來的派位成績)很高的學校,即付出小但收効大。我的確見過很多家長是以培養子女品格及偷快學習為大前題而入讀培靈,只要孩子唔學壞,要教並唔困難,小學生比較受教,若在小學品行上打好基礎,將來中學時行差踏錯的機會較少,他們想如果要谷,將來中學大把機會你谷, 佢地希望小學階段唔想嚇怕小朋友,初小階段囝囡年紀實在太小了,得果六,七歲咋!將來升中都要靠學生自已讀唔書和家長的支援。

[ 本文章最後由 ricetaster 於 08-7-18 17:08 編輯 ]

大宅

係呀..我家個小朋友在培寧面試ok了..
見我地果位係修女黎架..但唔知係唔係校長..因我冇問. 佢地既觀察力很好.,..
我初時未知道這間學校的品德及教育. 第一次入間學校到登記. 第一個印象已好好. 校務處既職員好好.,,,仲會好留心聽你想問d咩..有d學校d校務處職員..比你講多兩講..已經比面色我地睇了...
之後...培寧面試當天已確定收我地個小朋友..
之後我再問附近d街坊..才知道..佢地係一間好嚴既學校...這間學校最注重的是品德..
我這才發覺沒有選錯學校...

複式洋房

我都覺得操行品德禮貌最緊要,本身質地好,學什麼都易上手,易受教,小朋友受教很重要

首頁

尾頁

跳至