懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問你地d b個肚"chi"有冇凸左出黎呀? 我個仔初初都冇凸架, 唔知點解依家變左凸, 可能真係喊得多, 因為d人話喊得勁會凸,依家十足十技安個肚"chi"咁呀, 唔知第日會唔會縮番入去, 好彩唔係女仔咋, 係就著唔倒露"chi"裝!

大宅

你個b幾大ah? 我個仔10幾日大時都係咁, 佢又係好出力喊, 肚臍都好突, 醫生話佢有點臍散, 叫我地留意, 唔好比亞b喊咁多, 如果當bb個肚臍突然變紅或變紫, 就要立刻去醫院. 我當時都好憺心, 依家bb3個月大, 肚臍好左好多, 無以前咁突, 醫生話一般到1yr old就會自己入返去.

大宅

我個仔依家個半月

請問0羊叫臍散?

原文章由 liliana 於 08-7-16 17:20 發表
你個b幾大ah? 我個仔10幾日大時都係咁, 佢又係好出力喊, 肚臍都好突, 醫生話佢有點臍散, 叫我地留意, 唔好比亞b喊咁多, 如果當bb個肚臍突然變紅或變紫, 就要立刻去醫院. 我當時都好憺心, 依家bb3個月大, 肚臍好左好 ...

大宅

"嬰兒出生後,臍部是一個先天性薄弱點,凡是腹腔內壓力增高的原因都能使臍疝外突,例如咳嗽、打噴嚏、哭鬧等。"

男爵府

我阿b又係咁,出世個肚臍好正常,但差不多一個月大之後,個肚臍愈來愈凸,好似一個小蘑姑咁~~

問過中醫同西醫,佢地都話好正常,醫生話大大下就會冇事,而家阿b快3個月大,個肚臍開始冇咁凸lu~~

大宅

o....唔怪之得啦, 你講果3樣野, 佢經常都發生~~~!!

唔該晒你!

原文章由 liliana 於 08-7-17 09:17 發表
"嬰兒出生後,臍部是一個先天性薄弱點,凡是腹腔內壓力增高的原因都能使臍疝外突,例如咳嗽、打噴嚏、哭鬧等。"

大宅

唉...正正就係你所形容既小磨姑咁呀~~如果佢喊得勁果陣, 仲會見倒個肚"池"響樹脹下脹下, 好得人驚!

希望第日好似你個b咁冇咁凸啦!

原文章由 阿豆媽 於 08-7-17 11:04 發表
我阿b又係咁,出世個肚臍好正常,但差不多一個月大之後,個肚臍愈來愈凸,好似一個小蘑姑咁~~

問過中醫同西醫,佢地都話好正常,醫生話大大下就會冇事,而家阿b快3個月大,個肚臍開始冇咁凸lu~~ ...

大宅

我亞b都係咁, e生教用件衫仔包住佢, 等佢無咁凸

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果會谷到好脹, 凸晒出來的話, 最好比醫生 check 清楚, 是否 "小腸氣"?

原文章由 tigerl 於 08-7-17 15:01 發表
唉...正正就係你所形容既小磨姑咁呀~~如果佢喊得勁果陣, 仲會見倒個肚"池"響樹脹下脹下, 好得人驚!

希望第日好似你個b咁冇咁凸啦!

大宅

多謝你提醒, 我聽日會帶佢睇醫生, 因為真係好凸下, 同埋我留意倒佢喊得勁果陣, 0者0者對上果個位有一邊會脹脹地! 睇左安心d!

原文章由 szeszes 於 08-7-17 23:00 發表
如果會谷到好脹, 凸晒出來的話, 最好比醫生 check 清楚, 是否 "小腸氣"?

大宅

我果個都係凸...但摸吓又會dup番...

首頁

尾頁

跳至