跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb 食野份量都唔算少ga la, 每日兩餐粥, 每次2/3碗, 每日飲3餐奶, 每次6安, 因為bb唔係好鐘意飲奶, 所以都係飲6安.

但係尋日磅重.....佢都係得16磅ja.....點算呀!!
6個月時 15磅半, 但係而家差唔多9個月.....都係得 16磅......
係咪唔吸收呢???

我有諗過比燕窩加落 d 粥度比佢食......唔知得唔得呢?
各位媽咪, 有無咩野好提意呀?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

same here~~~

我個女食得多過你, but仲輕過你...
每日兩餐粥, 每次1碗大Combi碗
每日飲3餐奶, 每次7-8安
另加 蘋果半隻

6個月7kg (15.4磅)
早排自己磅 (唔係太準), 都係around 15 - 16磅

因為輕, 所以下星期一要去健康院做9個月Checking

我個女唔係好訓得, 我估that's why佢唔長肉

我朋友教我煲開奶茶 & 加淮山落粥
我係位元唐買了
早幾日開始加淮山落粥
開奶茶就未煲

燕窩? 我驚有激素, 唔敢俾BB食呀...

男爵府

我個女就唔係食好多, 一餐粥最多都係食一碗, 加埋佢唔瞓得(日頭瞓好小), 佢六個月都係15.5磅, 咁我就係佢既粥仔樹加淮山粉, 唔知係咪真係有用, 佢依家重手左好多, 約18磅, 不過同其他BB放埋一齊都係細粒D囉...
原文章由 EricaSin 於 08-7-17 09:30 發表
我bb 食野份量都唔算少ga la, 每日兩餐粥, 每次2/3碗, 每日飲3餐奶, 每次6安, 因為bb唔係好鐘意飲奶, 所以都係飲6安.

但係尋日磅重.....佢都係得16磅ja.....點算呀!!
6個月時 15磅半, 但係而家差唔多9個月.....都係 ...

別墅

開奶茶, 我個bb每個星期都飲一次ga la
淮山我都有煲過, 但係唔係成日煲lor......

仲有我想問9個月健康院有得 check ga 咩....
我bb o係仁安打針, 而家要等到1歲先會再去見醫生喎...咁點呢???

原文章由 伊芙蓮 於 08-7-17 09:59 AM 發表
same here~~~

我個女食得多過你, but仲輕過你...
每日兩餐粥, 每次1碗大Combi碗
每日飲3餐奶, 每次7-8安
另加 蘋果半隻

6個月7kg (15.4磅)
早排自己磅 (唔係太準), 都係around 15 - 16磅

因為輕, 所以下星期一要 ...

別墅

chapman 媽....准山粉....即係點呀, 磨爛佢呀???
咁可唔可以煲左佢, 顏爛, 加埋落d 粥粥一齊食呀?

原文章由 chapman媽 於 08-7-17 10:13 AM 發表
我個女就唔係食好多, 一餐粥最多都係食一碗, 加埋佢唔瞓得(日頭瞓好小), 佢六個月都係15.5磅, 咁我就係佢既粥仔樹加淮山粉, 唔知係咪真係有用, 佢依家重手左好多, 約18磅, 不過同其他BB放埋一齊都係細粒D囉... ...

公爵府

因為我個女6個月時係~10%, 重得唔理想
咁醫生咁叫佢9個月返去check weight...
一般係健康院checking都係6個月之後到1歲先再check

原文章由 EricaSin 於 08-7-17 10:14 發表
開奶茶, 我個bb每個星期都飲一次ga la
淮山我都有煲過, 但係唔係成日煲lor......

仲有我想問9個月健康院有得 check ga 咩....
我bb o係仁安打針, 而家要等到1歲先會再去見醫生喎...咁點呢???

...

公爵府

准山
我就每次用半片
浸一陣, 再洗洗佢
之後用knife cut到好細好細粒
then 煲粥時加埋落d 粥度...
但其實係由工人煲粥, 所以我都唔係too sure 個exact size (after cutting) & timing...

原文章由 EricaSin 於 08-7-17 10:18 發表
chapman 媽....准山粉....即係點呀, 磨爛佢呀???

大宅

聽講未夠一歲唔好食燕窩,好似係會引致敏感。
另外,我o係另一個 thread 度見過有人介紹過加一匙藜麥落 d 粥度,可令 bb 增磅。我打算試下

男爵府

我係位x堂買淮山片, 叫佢地同我磨左粉, 跟住每餐粥仔都加一個teaspoon落粥仔一齊煮, 唔知係咪真係有用, 不過阿女就真係重番小小架....淮山係健脾既, 我個中醫都話OK囉...
原文章由 EricaSin 於 08-7-17 10:18 發表

大宅

陪月勳章

我個女都唔好得你哋好多,6個月去健康院6kg左右3%線以下,依家8個半月都係7.5kg(連衫磅),遲d9個月都要番健康院再check.我見佢識企識爬又識笑,都唔擔心得咁多.

別墅

我之前係用新鮮淮山煲粥比bb食
咁如果我都去位x堂買准山片, 磨左粉, 幾係加落去粥度煮呢?
係咪等佢差唔多滾, 煲好, 先加落去呀?

原文章由 chapman媽 於 08-7-17 12:08 PM 發表
我係位x堂買淮山片, 叫佢地同我磨左粉, 跟住每餐粥仔都加一個teaspoon落粥仔一齊煮, 唔知係咪真係有用, 不過阿女就真係重番小小架....淮山係健脾既, 我個中醫都話OK囉... ...

男爵府

我係到d粥已經綿先加落去, 煮多兩三分鐘就搞掂架...其實係冇味既, 如果你個女一路都肯食咁多碗粥, 應該係冇分別架....
原文章由 EricaSin 於 08-7-17 13:06 發表
我之前係用新鮮淮山煲粥比bb食
咁如果我都去位x堂買准山片, 磨左粉, 幾係加落去粥度煮呢?
係咪等佢差唔多滾, 煲好, 先加落去呀?

子爵府

其實我BB六個月開始食粥仔到現在8個月也只是重了1磅, 初時擔心是是粥仔夠milk 有營養,所以問了doctor , 和其他媽咪也是說六個月之後BB開始不會重得太快,只要留心BB其他發展正常和沒有輕過之前,食量沒減少,便不需太擔心了

男爵府

差唔多架, 我都問過醫生, 佢話如果一歲時係出世差不多3倍既體重就差唔多, 不過阿女之前重得太小, 咪要諗下計, 依家叫做追番小小啦
原文章由 amandadog 於 08-7-17 14:14 發表
其實我BB六個月開始食粥仔到現在8個月也只是重了1磅, 初時擔心是是粥仔夠milk 有營養,所以問了doctor , 和其他媽咪也是說六個月之後BB開始不會重得太快,只要留心BB其他發展正常和沒有輕過之前,食量沒減少,便不需 ...

大宅

我個女都有食淮生粥,不過就1個week 2 次,每次半片比佢!

呀女6個月時18磅半,而家8個半月大概20磅左右,淮生有益架,唔怕食~

燕窩我冇比過,都係怕有激素呀,女仔...no way~  

別墅

我個女 6個月大得13 lb, 係3%條線度. 健康院要我地10個月大時返去再磅重. 我地比過開奶茶比BB飲,但冇效
BB 依照食得少,瞓得又少.
聽到你地意見,我都試下比淮山落去粥度.

子爵府

原文章由 OsingingO 於 08-7-17 15:45 發表
我個女都有食淮生粥,不過就1個week 2 次,每次半片比佢!

呀女6個月時18磅半,而家8個半月大概20磅左右,淮生有益架,唔怕食~

燕窩我冇比過,都係怕有激素呀,女仔...no way~   ...

我個囡就好吸收....
而且好胃食
8個月25磅lu...
但已經有餐枱咁高...
各位媽媽努力呀...

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

我個仔又系食得多但ng吸收
6個月16磅, 9個月18磅.由25%跌落10%.
護士叫我1個月後再返醫院磅過. 但個仔d發展又好好, 好精靈.
等我又比淮山煲粥比個仔食先. 希望追返la.

公爵府

我想問各位細碼B媽媽
你地BB食緊細仔奶粉or大仔奶粉呀?
我個女8個月開始食明治細仔 (之前全人奶) (貪明治係肥仔奶粉, 但都係谷唔肥 )
理論上9個月可以轉大仔奶粉
但好似有d人話細仔奶粉可以食到一歲

其實for我地細碼B, 細仔奶粉or大仔奶粉好d呢?
我好似記得大仔奶粉蛋白質多d, 但相對某d野又少d...
我仲有2can細仔奶粉, 唔sure再訂細仔奶粉or大仔奶粉好d?
any suggestion?

公爵府

你地有無聽過可以加糊仔落奶粉度?

我BB只係食過幾餐糊仔, 之後食粥
仲有大半can雀巢米糊係度

緊好唔好加少少米糊落奶粉度俾佢食 (say 1 spoon to 8oz奶)?
因為米糊都係高營養
而且米糊本身都係用奶開, 我估問題唔大o瓜?
有無人試過?

首頁

尾頁

跳至