論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章

想問下抄左工人再請過有無so
我打算叫個工人自己resign 再請返佢 (佢又有$100人工加)
回程機票$1,500
direct hire doc fee $2,000
每月人工加$100x24, $2,400
Total 5,900
(來程機票佢自己比, 返正佢再返來每月有$100人工加)
2年好似慳返$3,700
值得嗎?

[ 本文章最後由 fundfund 於 08-7-17 10:34 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

好好好, 計定條數, 到時要action都知道點做.

我諗機票唔駛咁貴是嗎? 我那個工人只需要去manila既機票便可, 同埋, 若買一張半年有效既來回ticket係咪會平d呢?

另, 唔係第一次黎既工人可以自己申請的, 是嗎? (bun應該可以), 好似只係要去一次菲領事館及兩次immigration之嘛, 一次係交form, 一次係取visa, 那自己辦好似約600蚊便可.

原文章由 fundfund 於 08-7-17 10:32 發表
想問下抄左工人再請過有無so
我打算叫個工人自己resign 再請返佢 (佢又有$100人工加)
回程機票$1,500
direct hire doc fee $2,000
每月人工加$100x24, $2,400
Total 5,900
(來程機票佢自己比, 返正佢再返來每月有 ...

公爵府

醒目開學勳章

我上次要比1,700 Agency幫我挍direct hire document (現在可能要加價, 所以預$2,000)
半年有效既來回ticket可能會平D, 要check 一check 幾錢

原文章由 AndyRain 於 08-7-17 10:40 發表
好好好, 計定條數, 到時要action都知道點做.

我諗機票唔駛咁貴是嗎? 我那個工人只需要去manila既機票便可, 同埋, 若買一張半年有效既來回ticket係咪會平d呢?

另, 唔係第一次黎既工人可以自己申請的, 是嗎? (bun應 ...

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章

未完約可以同佢講即時簽新約嗎? 未完約可以唔返菲律賓嗎?

原文章由 babesiu 於 08-7-17 11:30 發表
1. 一個月通知唔洗比補償.
2. 同佢講即時簽新約唔會比機票錢,安排佢過澳門或返大陸走一轉.
3. 自己攪新約唔洗agent費.HK Visa $160. Indo consulate charges will be about $320.

...

男爵府

醒目開學勳章

法例無話唔俾呢頭炒佢, 個頭又請番佢喎!!! 未完約好似要番菲的, 有無其他媽咪知道呀??!!

原文章由 fundfund 於 08-7-17 11:39 發表
未完約可以同佢講即時簽新約嗎? 未完約可以唔返菲律賓嗎?

首頁

尾頁

跳至