跳至

首頁

尾頁

別墅

我下個月生第二個喇, 由於上一個是開刀, 呢個亦都會開刀, 今次醫生問我想用全身麻醉定係半身麻醉。我想問下曾經開刀的媽媽, 你地係用全身定半身麻醉呢? 有冇話邊樣好d?

公爵府

原文章由 shanyeungbb 於 08-7-17 16:03 發表
我下個月生第二個喇, 由於上一個是開刀, 呢個亦都會開刀, 今次醫生問我想用全身麻醉定係半身麻醉。我想問下曾經開刀的媽媽, 你地係用全身定半身麻醉呢? 有冇話邊樣好d? ...

恭喜!
咁要問問老師了

子爵府

原文章由 shanyeungbb 於 08-7-17 16:03 發表
我下個月生第二個喇, 由於上一個是開刀, 呢個亦都會開刀, 今次醫生問我想用全身麻醉定係半身麻醉。我想問下曾經開刀的媽媽, 你地係用全身定半身麻醉呢? 有冇話邊樣好d? ...

Congratulations!

聽d姑娘講如果冇咩特別會半麻,因為風險低d.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

半身好d~
你上次点架?

大宅

both times 全身麻醉 because I was too scare...

別墅

原文章由 kerkermui 於 08-7-17 16:14 發表
半身好d~
你上次点架?

係喎, 我都唔記得講! 我上次係試順產, 都係生唔出, 要轉開刀, 醫生同我用全身麻醉開的。

我想問下半身麻醉聽到d醫生, 護士, 儀器d聲會唔會好恐怖呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

2胎都係半麻...
做半麻係安全啲, 加上可以即時睇到BB

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 shanyeungbb 於 08-7-17 16:30 發表

係喎, 我都唔記得講! 我上次係試順產, 都係生唔出, 要轉開刀, 醫生同我用全身麻醉開的。

我想問下半身麻醉聽到d醫生, 護士, 儀器d聲會唔會好恐怖呢? ...

哥哥嗰陣無陪產, 自己一條友, 對麻醉葯有反應 (全身包括牙骹)都响度震 (顫抖), FEEL到佢撬你肚皮, 不過唔痛囉...
豬弟呢次可以陪產, 所以無震

別墅

老師, feel 到有人撬你肚皮, 係唔係好恐怖呀? 如果有陪產都好d, 如果冇, 我怕我驚呀!

男爵府

我都係半麻ge, 手術室好凍, 所以又驚又震, 不過佢地會開d音樂等你感覺好d, 麻醉藥發作時覺得下身好熱, then feel到個肚long long下, 我就叫自己放鬆 & 專心聽音樂, 想像bb出來果刻, then 1x mins, bb就出咗黎啦, 聽到bb喊聲我都喊咗出來, 姑娘仲問我有冇事
我公立醫院生, so冇陪產呀

複式洋房

我係半麻的..
因為醫生話安全啲, 加上可以即時睇到BB,感覺好D

大宅

半麻 is better because can see baby immediately. Will not hear the sound because there's music to hear

王國長老

原文章由 shanyeungbb 於 08-7-17 16:46 發表
老師, feel 到有人撬你肚皮, 係唔係好恐怖呀? 如果有陪產都好d, 如果冇, 我怕我驚呀!

係瑪麗話可以陪, 唔知其他醫院有無...
加上又流感又乜, 可能唔俾陪

第一次FEEL到就有啲淆底, 第二次已經知道所有程序, 已經無驚LU

複式洋房

半身麻醉好D,第一冇咁多副作用,對媽咪身體好D,第二又可以陪媽咪,更可以第一時間經歷呀B喊聲、睇住佢出世,幾多好處!!

過程其實聽唔到手術用具嘅聲,更加睇唔到過程,因為有一塊大布及一肥先生 (麻醉師是也 )遮住我嘅視線範圍,我太太都話唔驚,可能我哋全神貫注留意呀B嘅喊聲啦!

至於冷氣,又唔覺凍,overall 個感覺好好,不過唔知係唔係間間醫院都雷同!

別墅

我兩個都係半麻,我覺得幾好,第一時間見到亞b嘛,有c6陪,有音樂聽,有暖風機吹住,唔係太 , ok架!

民房

I chose 全麻 because I was scared. Seldom heard of comments from others at that time. But it was OK because I woke up very soon and then I saw my baby soon.

原文章由 sdt15v 於 08-7-17 23:55 發表
我兩個都係半麻,我覺得幾好,第一時間見到亞b嘛,有c6陪,有音樂聽,有暖風機吹住,唔係太 , ok架!

別墅

我生對孖女時係半身麻醉既。完全一D 都feel唔到有人cut 個肚,係會聽到D醫護人員講野,不過BB出左世之後只係聽到BB喊聲同掛住影相,所以0K架!

珍珠宮

公立都係有得陪產架

原文章由 joyce_baby 於 08-7-17 17:12 發表
我都係半麻ge, 手術室好凍, 所以又驚又震, 不過佢地會開d音樂等你感覺好d, 麻醉藥發作時覺得下身好熱, then feel到個肚long long下, 我就叫自己放鬆 & 專心聽音樂, 想像bb出來果刻, then 1x mins, bb就出咗黎啦, 聽 ...

男爵府

我都係半麻, 過程好快, 一d都唔知道醫生幾時開肚做手術, 就聽到bb喊聲. 姑娘就會立刻抱bb過來比我睇.

大宅

唔知係咪我全麻加妊娠中毒關係,醒返唔記得哂入院時d野,要成个礼拜要c6不段咁重覆先有記憶,到而家記性比以前重差好遠

首頁

尾頁

跳至