自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好想知各幼稚園多數升邊間小學, 而家d幼稚園, 都唔公報呢d資料既~~~

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-7-17 23:48 發表

幼稚園升小學係大抽獎 ,都唔關學校事,所以公唔公報都無相干

唉~~~但我大部分朋友都話讀邊區幼稚園係有影響~

都唔知聽邊個講好.

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 kc_01k 於 08-7-17 11:57 PM 發表

唉~~~但我大部分朋友都話讀邊區幼稚園係有影響~

都唔知聽邊個講好.

係都係叩門或讀私校同直資先有影響
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

首名子女有20分,宗教信仰又有分,分數越多機會越大....
唔知樓主係咪想問呢啲呢?

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 ginger2006 於 08-7-18 00:04 發表

差唔多啦!

樓上各位, 你地真係唔好笑我....

我上年12月中返香港, 好恐怖, 想幫呀b報今年K1, 好多已經收晒生. 成日諗, 讀書啫, 做咩好似打仗咁..

而家報左兩間, 兩間都交晒學費, 我自己舉棋不定, 都唔知讀邊間, 教吓路oY.......

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

首名子女10分, 適齡入讀5分, 唔知有冇掉轉咗!!
宗教信仰要有洗禮紙先投考同信仰既學校先再+5分,聽講有d學校仲要分基督教係邊個教會洗禮先有果5分, 好似例如係浸信會定聖公會咁...
合乎以上條件先有20分...
讀邊間幼稚園影響到既要interview既小學, 例如私校,直資或者叩門.
希望冇講錯!!

原文章由 ginger2006 於 08-7-18 00:04 發表

珍珠宮

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-7-18 00:10 發表

薑薑妳個囡鑲鑽石架 ......我個囝得5分咋

唔係20分咩,隔咗咁多年,可能我記錯咗,sorry~sorry~

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 penpen 於 08-7-18 00:15 發表
首名子女10分, 適齡入讀5分, 唔知有冇掉轉咗!!
宗教信仰要有洗禮紙先投考同信仰既學校先再+5分,聽講有d學校仲要分基督教係邊個教會洗禮先有果5分, 好似例如係浸信會定聖公會咁...
合乎以上條件先有20分...
讀邊間幼 ...

你所講既分數, 係幾時要用到呢? 係咪就係想讀私校,直資或者叩門.

而如想讀一般好既小學, 係咪只係靠運氣睇吓升倒邊間呀?

子爵府

應該係適用於政府資助既小學!!

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:20 發表

你所講既分數, 係幾時要用到呢? 係咪就係想讀私校,直資或者叩門.

珍珠宮

原文章由 kc_01k 於 08-7-18 00:20 發表

呢個分數,係當小朋友去到k3開學時,家長便要揀選心儀小學,呢個時候就係計分大抽獎,萬一抽唔到,就要再攞表填,然後等電腦派位,大約係咁

翡翠宮

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-7-18 00:18 發表

人哋邊有笑妳啫 ,其實最重要睇小朋友鐘意邊間學校多啲,呢三年係佢返學嘛 ,而於小學到時先諗啦

唔係, 我講定先啫! 好煩~~好似好大責任咁~~

成日見D家長真係好緊張, 我真係鄧佢地慘, 而家就黎到自己, 咪又係緊張到C~~~

子爵府

例如我囡囡, K.3開學冇耐, 已經要填表自行分配學位, 我揀咗一所政府資助既小學, 我囡囡係首名子女+適齡有 15分, 冇洗禮紙,我交咗表果間學校係天主教, 佢哋首先會收有哥哥姐姐就讀本校既學童,因為差唔多係最高分,但我唔記得係幾多, 相信你唔會用到, 跟住就可能會係父母之前響果度讀過,響果度任職之類, 再到有洗禮紙首名子女20分果D, 若果仲有位剩, 就會到我哋呢D 15分既抽籤!! 但若果有20分都要抽籤,15分既就唔洗諗, 要等大抽獎架喇~~

翡翠宮

原文章由 ginger2006 於 08-7-18 00:24 發表

呢個分數,係當小朋友去到k3開學時,家長便要揀選心儀小學,呢個時候就係計分大抽獎,萬一抽唔到,就要再攞表填,然後等電腦派位,大約係咁

呵, 我明啦, 即係有兩次機會啦, 而如果兩次都唔o岩心水, 就要去x門啦...... 嘩, 咁第一次, 你地點選呀? 係咪諗好耐先落倒筆呀? 咁即係如果無宗教, 第一次都唔洗點諗d天主教學校啦, 聽講好難入喎

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 penpen 於 08-7-18 00:29 發表
例如我囡囡, K.3開學冇耐, 已經要填表自行分配學位, 我揀咗一所政府資助既小學, 我囡囡係首名子女+適齡有 15分, 冇洗禮紙,我交咗表果間學校係天主教, 佢哋首先會收有哥哥姐姐就讀本校既學童,因為差唔多係最高分,但我 ...

嘩, 仲難過中mark six

首頁

尾頁

跳至