論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

田 北 辰 指 做 法 不 公政 府 徵 收 外 傭 稅 後 , 外 傭 組 織 隨 即 提 出 司 法 覆 核 , 但 敗 訴 。 僱 員 再 培 訓 局 去 年 底 終 於 獲 准 動 用 徵 款 , 並 宣 佈 大 幅 擴 張 培 訓 名 額 , 令 受 訓 學 員 將 由 現 時 每 年 的 9.6 萬 人 , 增 至 08/09 年 度 的 15 萬 人 , 每 年 開 支 將 由 以 往 約 4 億 元 , 增 至 往 後 兩 個 年 度 的 11 億 元 和 14 億 元 。
不 過 , 僱 員 再 培 訓 局 主 席 的 田 北 辰 最 近 也 開 腔 , 指 培 訓 勞 工 是 政 府 的 責 任 , 現 在 反 而 要 向 中 產 人 士 徵 稅 , 做 法 並 不 公 平 。 他 並 指 政 府 財 政 有 巨 額 盈 餘 , 不 應 繼 續 向 外 傭 僱 主 徵 收 外 傭 稅 。

大宅

原文章由 mtqueenie 於 08-7-18 10:09 發表
田 北 辰 指 做 法 不 公政 府 徵 收 外 傭 稅 後 , 外 傭 組 織 隨 即 提 出 司 法 覆 核 , 但 敗 訴 。 僱 員 再 培 訓 局 去 年 底 終 於 獲 准 動 用 徵 款 , 並 宣 佈 大 幅 擴 張 培 訓 名 額 , 令 受 訓 學 員 將 ...

雖然我唔係太喜歡田北辰呢個人, 不過佢今次講得好啱聽...

我真係好想講, 0係政府無 $$ 既時候, 就要我地班所謂中產去幫佢一齊共渡時艱, 到而家還富於民既時候, 就一定係無我地份. 有都好似係施捨比我地咁, 丁丁 d 就想我地唔出聲.

好似學卷咁, 點解讀私校既就無得攞? mud hk 唔係出名話自由港 mere? 我比我個細路讀邊間關你政府 mud 事? 如果我地可以比個細路讀自己心儀既學校, 我地比 $$, 係心甘既, 但咁唔代表我唔可以享有我作為一個 hk citizen 應有既權利? 還富於民, 我都係一個市民 lor.

大宅

原文章由 cowkingb 於 08-7-18 10:50 發表

雖然我唔係太喜歡田北辰呢個人, 不過佢今次講得好啱聽...

我真係好想講, 0係政府無 $$ 既時候, 就要我地班所謂中產去幫佢一齊共渡時艱, 到而家還富於民既時候, 就一定係無我地份. 有都好似係施捨比我地咁, 丁丁 ...

啱聽就好啱聽, 不過聽講佢想選立法局, 當然要撈選票.....

亦都證明, 只有直選, 先會令 d 政客的思維正常 d.

珍珠宮

乜田生轉軚轉得咁快

見風轉舵咁叻,點解唔參加奧運帆船賽,話唔定金牌都攞到

複式洋房

政府好Q過份,好低能,我有$係我努力揾番黎,點解要用我D $ 去培訓其他人。

複式洋房

政府好Q過份,好低能,我有$係我努力揾番黎,點解要用我D $ 去培訓其他人。

大宅

原文章由 chpyeung 於 08-7-18 11:02 發表

啱聽就好啱聽, 不過聽講佢想選立法局, 當然要撈選票.....

亦都證明, 只有直選, 先會令 d 政客的思維正常 d.

我就係聽過有人咁 complain 過佢, 話佢之前想拉票, 就落區同人握手, 選左佢, 人地同佢打招呼, 佢就 her 咁大個nose. 所以點解我話我唔係好鐘意呢個人 lor. 不過我覺得十個著左九個政客都係咁...!

複式洋房

做中產真係慘,辛苦揾返黎D $,自己就死慳死抵,用黎養果班公援户,又用黎培訓果班同自己無關係嘅人。

大宅

原文章由 d2 於 08-7-18 11:15 發表
做中產真係慘,辛苦揾返黎D $,自己就死慳死抵,用黎養果班公援户,又用黎培訓果班同自己無關係嘅人。

重有呀, 我而家搵倒, 係因為我地0係人地拎左 d 時間去玩既時候, 我地好勤力咁讀書, 進修, 做嘢, 今日先可以有呢個成果架...所有既都係我地自己辛苦咁建立返來... 政府有無諗過呢一點?

大宅

仲有知唔知點解佢地可以 將受 訓 學 員將 由 現 時 每 年 的 9.6 萬 人 , 增 至 08/09 年 度 的 15 萬 人 , 每 年 開 支 將 由 以 往 約 4 億 元 , 增 至 往 後 兩 個 年 度 的 11 億 元 和 14 億 元 ??

他們將報讀課程資格降至15歲, 務求多d人可以一齊快d洗左呢筆由我地有血有汗夾比佢地既錢, 試問一個15歲青年, 工都未做, 可來再培訓? 呢個培訓局簡直不知所謂 :;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

起初又話d錢用嚟培訓本地僱工, 點知而家阿豬阿狗去培訓都關埋我地事, 9600蚊唔係錢呀? 點解做中產做得咁苦.......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

回覆 #10 cowkingb 的文章

平心而論, 田北辰係唔錯架, 佢係寸少少(仲寸過佢阿哥), 但佢做野冇違心, 真係為市民諗的, 當日九鐵事件, 佢為保市民利益, 要求九鐵員工落實按機制檢查鐵路安全, 以及裂痕事件, 而遭九鐵其他高層杯葛, 佢仍堅持, 佢仲講話做野要向市民負責...

佢若為官, 唔會係一個只懂向北大人擦鞋而埋沒自己良心的官, 佢覺得應做就做... 所以唔好誤解佢呀

男爵府

佢係少爺仔脾氣d, 無辦法......有錢仔特質, 但佢講嘢啱聽, 就唔可以否定佢個人嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章

[2007-10-29] 田北辰:外傭稅或不夠用

田北辰指,基於再培訓資格將放寬,現時每年10幾億的外傭徵款或未必夠用。
實習記者傅媚媚 攝

【本報訊】(實習記者 傅媚媚)被外傭僱主形容為「水浸」的僱員再培訓基金滾存超過36億元,但隨著僱員再培訓局落實施政報告建議放寬報讀資格,財政負擔激增。僱員再培訓局主席田北辰擔心,每年徵收的10幾億元「外傭稅」或不夠用。而一批外籍家庭傭工僱主昨日則由中區遊行到政府總部,向行政長官曾蔭權遞信,促請政府,立即取消外傭稅,並要求增加外傭薪酬檢討透明度。 放寬再培訓資格增開支  本港每年徵收逾10億元的外傭稅,至今滾存超過36億,有團體促請政府取消徵費,但僱員再培訓局表示,該局已計劃12月起放寬報讀課程人士的資格,年齡為15歲或以上,學歷為副學士或以下的人士均可申請。估計培訓的相關支出會由現時每年4億元增至逾10億元。再培訓名額會增5成,至每年的15萬名,預計在2009年至2012年度達20萬名。  田北辰昨表示,將來再培訓局要兼顧在職、待業及離校人士種種再培訓計劃,所涉及的資源更龐大,即使每年徵款10幾億元也未必足以應付。他稱︰「只是把失業、待業人士年齡放寬至15歲或以上,(這筆)開支便佔外傭稅的一大筆數目,將來再培訓局還要顧及社會的需要,將所有數目加起來,每年的外傭徵費未必用不完。」  另外,同時兼任九鐵主席的田北辰對於政府出資興建廣深港快線表示歡迎。  他續稱,若由鐵路公司自行興建會面對很多問題,包括測量乘客數目及日後分帳。他建議兩地組成聯營公司,以政府、國家層面去量化鐵路公司的收益、經濟效益,這方法可行性高。

http://paper.wenweipo.com/2007/10/29/HK0710290033.htm

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 PaPa 於 08-7-18 18:44 發表
[2007-10-29] 田北辰:外傭稅或不夠用

田北辰指,基於再培訓資格將放寬,現時每年10幾億的外傭徵款或未必夠用。
實習記者傅媚媚 攝

【本報訊】(實習記者 傅媚媚)被外傭僱主形容為「水浸」的僱員再培訓基金滾存超過36億 ...

呢單新聞就正正係我地個次百幾人遊行個日佢答既.:;pppp:
跟住係電台又話佢贊成取消,好啦,到話正苦考慮停收時,佢又爆正苦,話唔好諗住係徵款度打主意,每天管理呢個基金要10億,叫正苦要比番佢地.
聽完真係 都黎埋,分裂架佢. 都唔知想點??

複式洋房

田北辰................sidegas前言不對後語

首頁

尾頁

跳至