嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 6個月, 開始轉食糊仔, 以前一日5餐奶, 每餐7安. 而家中午一餐轉糊仔, 可能飽肚D, 跟住果餐可以隔耐D至食, 結果減少一餐奶. 即係由以前每日大概食35安奶, 變成20安奶+1餐糊, 會唔會太少奶, 定抑或係正常?

子爵府

牛年勳章

護士話呢個stage嘅BB1日飲到500-600ml奶就ok, 如果你仲想BB而家都飲番多D奶嘅話,減少 D solid嘅份量. 我BB初初轉米糊嗰陣好鍾意食米糊,我見佢食得開心就加米糊,食到佢冇胃口食奶...雖然我而家試緊轉两歺solids,但我仲會keep住make sure 佢食多D奶(about 650-700ml per day)

原文章由 louiseter 於 08-7-15 22:04 發表
BB 6個月, 開始轉食糊仔, 以前一日5餐奶, 每餐7安. 而家中午一餐轉糊仔, 可能飽肚D, 跟住果餐可以隔耐D至食, 結果減少一餐奶. 即係由以前每日大概食35安奶, 變成20安奶+1餐糊, 會唔會太少奶, 定抑或係正常?:surprise ...

大宅

你BB食幾多餐奶?

原文章由 almaly 於 08-7-16 06:42 發表
護士話呢個stage嘅BB1日飲到500-600ml奶就ok, 如果你仲想BB而家都飲番多D奶嘅話,減少 D solid嘅份量. 我BB初初轉米糊嗰陣好鍾意食米糊,我見佢食得開心就加米糊,食到佢冇胃口食奶...雖然我而家試緊轉两歺solids,但我 ...

子爵府

牛年勳章

因佢食糊仔時好時唔好(especially佢攰就冇心機食)所以我會make sure佢每日食到650-700ml,分4次食(早8:00-120ml, 9:30-120ml,晚7:30&12:00-each210-230ml)

原文章由 louiseter 於 08-7-16 23:20 發表
你BB食幾多餐奶?

大宅

夜晚12:00果餐, 你係叫醒佢食, 定係佢自己醒?

我個女食咗一星期糊仔之後, 已經唔想再食, 一餐最多食2個tablespoon, 所以如果只食3餐奶, 我驚會太少, 因為自從開始食糊仔後, 佢變得無咁有心機食奶, 餐餐奶嘅份量都唔穩定. 唯有喺深夜12叫醒佢食多一餐. 變返4餐奶, 咁樣至keep倒一日around 600ml.

原文章由 almaly 於 08-7-17 17:55 發表
因佢食糊仔時好時唔好(especially佢攰就冇心機食)所以我會make sure佢每日食到650-700ml,分4次食(早8:00-120ml, 9:30-120ml,晚7:30&12:00-each210-230ml)

子爵府

牛年勳章

叫醒佢食...唔叫佢半夜醒我咪慘? 我都覺得4歺奶好D,始終都係BB嗎

原文章由 louiseter 於 08-7-17 21:18 發表
夜晚12:00果餐, 你係叫醒佢食, 定係佢自己醒?

我個女食咗一星期糊仔之後, 已經唔想再食, 一餐最多食2個tablespoon, 所以如果只食3餐奶, 我驚會太少, 因為自從開始食糊仔後, 佢變得無咁有心機食奶, 餐餐奶嘅份量都唔 ...

複式洋房

原文章由 almaly 於 08-7-18 02:00 發表
叫醒佢食...唔叫佢半夜醒我咪慘? 我都覺得4歺奶好D,始終都係BB嗎

我有時晚上12點都會補多餐奶, 但很多時沒有叫醒bb, 只係訓住覺食, 但都可以好快食晒成支奶, 咁驚唔驚架?

子爵府

牛年勳章

只要佢飲得落,冇"濁"到就ok la. 我通常餵奶前同佢換片,等佢醒少少,飲快D,佢飲到一半都會瞓著and飲埋樽奶(全程7-8oz,10mins內完成!),我就打直抱佢15分鈡先放返落床.

原文章由 蛋高仔 於 08-7-18 11:23 發表

我有時晚上12點都會補多餐奶, 但很多時沒有叫醒bb, 只係訓住覺食, 但都可以好快食晒成支奶, 咁驚唔驚架?

首頁

尾頁

跳至