懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

贊育幾多周飲糖水?我下次覆診都26周了,佢無book我飲糖水test的?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 Nail 於 08-7-17 13:07 發表
贊育幾多周飲糖水?我下次覆診都26周了,佢無book我飲糖水test的?

因為我爸有糖尿,所以係14週已經飲左糖水。
但我個fd都係32週醫院都無叫佢飲。

複式洋房

我就16w時飲糖水,因為我上胎有血糖篇高+屋企有人有糖尿病+高齡,所以比其他人早驗.但我見其他同時飲糖水嘅孕婦個肚都好大,好似有7個月咁.

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就16w時飲糖水,因為我高齡..

大宅

我 16W 喺QEH test. 因我媽媽有糖尿病先要飲糖水
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

我20週時飲糖水,因為我都係高齡,不過好似正常28週都要飲

大宅

好似係高齡, 家族有糖尿病史同埋驗血/尿結果有問題先要飲. 我一直在政府check, 每次d尿都ok, 唔洗飲糖水做test喎. 我宜家都快39weeks了.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我係高齡, 又有家族糖尿病史, 之前問過威爾斯要唔要早d飲糖水, 佢話唔洗, 太早驗冇用...依家冇, 唔代表遲d冇... 話到時健康院會安排.
咁上星期健康院真係比咗期我27w返去飲糖水做測試.

原文章由 ET0626 於 08-7-18 12:36 發表
好似係高齡, 家族有糖尿病史同埋驗血/尿結果有問題先要飲. 我一直在政府check, 每次d尿都ok, 唔洗飲糖水做test喎. 我宜家都快39weeks了.

大宅

間間醫院做法都唔同, 我係東區做產檢, 佢講明無論咩年齡, 有無家族史, 或甚麼體重都要於28週飲一次糖水....但我知其他醫院就係高齡, 有家族史, 或超重先要飲, 有d醫院就要飲兩次添

大宅

我私家政府兩邊睇,兩邊都冇叫我驗呀!

大宅

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我問過健康院
佢話唔係個個都需要飲糖水的

男爵府

我之前去贊育, 跟住轉左返健康院, 之後健康院幫我 book 左29Weeks 返贊育飲糖水!!

男爵府

健康院安排左我26周飲糖水....有d驚飲唔到嘔晒出來.....

我諗要做係因為我爸有糖尿....

大宅

我會28週返QE飲糖水,因為上一胎big baby

複式洋房

我問過醫生, 佢話唔係個個要飲
只要你每次檢查驗尿時無咩唔妥
又無家族遺傳的可能性
又唔係肥
咁就唔洗飲架啦
醫生話我唔洗飲
正常會安排28週後飲喎

大宅

我喺廣華做產檢,係高齡,所以要飲糖水.

姑娘話要飲3次,第一次係20wk,第二次係28至32wk,第三次係bb出世後6-8wk.

我飲咗第一次,係有d作嘔,頭暈,反胃,反胃氣,但都可以做下深呼吸去減輕不適.姑娘仲話真係好唔舒服就唔好忍,一定要出聲俾佢地知,因為試過有個mama c頂,結果啪一聲暈低,要即時急救,嚇c人.

d糖水好似嗽口水杯咁大杯,唔使飲得好快,因為佢一定要你飲完計兩個鐘之後先抽第二次血,所以點都要等.記住抽完第二次血走得時就一定要去搵野食,因為隔咗成10個鐘冇野食,好手軟腳軟,我上次想頂到返公司,點知就差d瞓低...

首頁

尾頁

跳至