自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

老人家加生果金, 無人會出聲駡. 但綜援問題係好多係懶人, 佢地根本係一心唔做野去攞綜援, 而唔係真係有需要. 我同情有d 人係單親, 係真係無辦法搵到野做, 但有d 一家4口, 老公老婆唔做野, 話唔做攞得仲多, 事但一個做野就仲小過攞綜援果班先至係真正既大種丐兒, 既然佢地係咁唸既, 係咪應該叫佢地去做義工呢? 因為佢地既籍口係話佢地搵唔到工呀麻, 咁既然攞綜援既, 係咪可以每日做3小時義工呢? 唔好話咩呀, 你叫果班人去掃街洗公廁每日做3小時, 我包保攞綜援既人會大幅減小!!!

免$9600陪訓費又要限住係9月1日後請既先可享有, 你係咪想全港既工人比人炒晒再申請過! 點解唔係依家請果d 都可享有?! 點解工人叫你加人工就第2日即時生效?! 夠竟你d 手指拗出定拗入既? 仲有, 我再一次提你, $9600 並唔係外僱稅, 而係叫做垃圾陪訓費!!! 2樣野唔係同一樣野架!

曾生, 唔該你做好份工, 唔好坐住個腦啦!
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

原文章由 yenho 於 08-7-18 13:59 發表
老人家加生果金, 無人會出聲駡. 但綜援問題係好多係懶人, 佢地根本係一心唔做野去攞綜援, 而唔係真係有需要. 我同情有d 人係單親, 係真係無辦法搵到野做, 但有d 一家4口, 老公老婆唔做野, 話唔做攞得仲多, 事但一個 ...

曾生只係會聽中央政府講野啫, 佢點會理我地呢d真正香港人呀. 香港地, 有需要既人, 我相信香港人一定會幫, 但係d落黎搵著數既人, 跟本就唔應該幫.

係囉, 我都認同囉, 個d有氣有力既人去做義工啦, 反正, 佢地都冇野做, 做吓義工幫吓人, 咁自然政府又可以省一筆啦, 咁既方法又幾好喎.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

曾生! 你幾時落台呀? 睇倒你就想飛隻臭雞蛋比你~~~無腦學咩人做特首呀? 你只不過係中央政府隻狗咋!

向~曾特狗~致敬

公爵府

好媽媽勳章

曾生個化名:黑面曾、黑人曾
腦袋:應該冇!如果有的話一定係生在腳板底
強項:發爛渣+黑面
本能:EQ低
正職:擦鞋
副業:養魚

[ 本文章最後由 mimi88 於 08-7-18 14:18 編輯 ]

網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

別墅

公平d,我覺得煲呔已經做好呢份工:聽晒老闆(中央)話,老闆叫佢比錢,佢就比錢,老闆話放人(落黎香港生仔),佢就放人,呢個伙記好到加零一啦。

至於我地呢d小巿民,佢只當我地係浮雲(佢自己話當民調係浮雲o乍),我地點諗,佢又點會關心,我地點辛苦點慘,佢亦唔會睇到......過眼雲煙!

老人家加生果金, 無人會出聲駡. 但綜援問題係好多係懶人, 佢地根本係一心唔做野去攞綜援, 而唔係真係有需要. 我同情有d 人係單親, 係真係無辦法搵到野做, 但有d 一家4口, 老公老婆唔做野, 話唔做攞得仲多, 事但一個 ...

大宅

男爵府

笑死人咩!!坐住個腦!!哈哈哈!

大宅

一句

想哭

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

政府早幾年前,
有做個一段時間,
派義務工作比個班大懶蟲,
有D去都唔多想做,有部份請病假/事假,
一係整壞D物品,
效果咁,人地怕咗佢,
唔敢比D咩佢地做,
結果失敗收場............

曾生, 唔該你做好份工, 唔好坐住個腦啦!

老人家加生果金, 無人會出聲駡. 但綜援問題係好多係懶人, 佢地根本係一心唔做野去攞綜援, 而唔係真係有需要. 我同情有d 人係單親, 係真係無辦法搵到野做, 但有d 一家4口, 老公老婆唔做野, 話唔做攞得仲多, 事但一個做野就仲小過攞綜援果班先至係真正既大種丐兒, 既然佢地係咁唸既, 係咪應該叫佢地去做義工呢? 因為佢地既籍口係話佢地搵唔到工呀麻, 咁既然攞綜援既, 係咪可以每日做3小時義工呢? 唔好話咩呀, 你叫果班人去掃街洗公廁每日做3小時, 我包保攞綜援既人會大幅減小!!!

免$9600陪訓費又要限住係9月1日後請既先可享有, 你係咪想全港既工人比人炒晒再申請過! 點解唔係依家請果d 都可享有?! 點解工人叫你加人工就第2日即時生效?! 夠竟你d 手指拗出定拗入既? 仲有, 我再一次提你, $9600 並唔係外僱稅, 而係叫做垃圾陪訓費!!! 2樣野唔係同一樣野架!

曾生, 唔該你做好份工, 唔好坐住個腦!

哈!哈!哈!哈!
叫個班人去法公厠,
不出一個月全港有一半以上公厠,
出現淤塞問題,或不同情況破損,
個班大食懶,實會把厠所整壞,
另公厠停用,就可以做小好多功夫,
(維修是技工的任務)

再唔係就去輪街症,
依嘉唔須要咁辛苦,
電話就可以約,
到時咪叫醫生出張長期病患紙,
又可以兔去當班,
無長期病紙,短期照殺住先,起碼做小幾日...........

[ 本文章最後由 caryfox 於 08-7-18 18:56 編輯 ]

別墅

單親家庭攞綜援都唔一定值得同情,早前,有位單親媽咪去選立法局議員,有時間去競選議員,無時間去搵工及兩公婆扮分居都有啦!

洋房

佢個腦唔係自已坐住左, 係捐左比北大人去厠所時坐既

佢個腦同c坑石頭一樣, 又硬(硬頸固汁,不聽人意見),又臭(eq 低, 比人踢爆後即時黑面兼發老皮), 淨係識擦鞋叫口號, 為左私利(民望回升), 自把自為亂派$, 直頭當香港人冇到.

佢開口講要捐100億比四川前, 有冇徵詢我地納稅人既意見呀??話晒都係我地既血汗錢, 有能力幫助災民係合理既, 但係咪佢個人話捐就捐呢

請個班廢拉柴"富焗腸"及"正字鋤你"時, 當正自已屋企請工人咁, 話請就請...離晒罩ka,當正庫房d$o係自已咁冇規冇距亂咁用....

到而家個10項所謂輸解民困既措施, 又有冇徵詢我地既意見呀??大佬呀, 可唔可以比個理由我, 點解我地搏命搵$, 有d人就唔駛做就有14個月出.....同埋有開學津貼呀???

佢心目中既"終產"---係咪即係愈有能力搵到$既, 就愈捱到pk死直呀?

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

洋房

呢隻擦鞋狗做左好多衰野,淨係識用自己特權要著數,到而家仍然死性不改,要左便宜仲要好串。其實呢隻狗最適合做阿爺的廁紙,做特首只會害死香港人,仲衰過腳痛Tung。
我見過的其中的大懶蟲廿零歲 ,全家食綜援,來診所幫手,此人竟然pa在檯上訓覺,訓醒玩 mic。
另有一對著得四正的綜援母子,阿媽話從來吾會比小朋友排街正。
仲有個綜援媽日以繼夜在美滿會渡過,小學阿女亦在美滿會遊盪。
吾該,我d錢有血有汗架 ,除左要養食C曾同埋班副局廢物同垃圾會議員外,仲要養好多條注米大蟲。

子爵府

正确嚟講, 佢係無腦既, 咁無腦佢又边有得坐住個腦姐.....

子爵府

越講越慶!! 點解紅酒要免稅?! 點解而家d 油價咁高唔免稅呀? 我無車無飲酒架, 只係覺得好唔公平啫. 點解免公屋租金同比多個月綜媛金就即時比, 點解唔係9月1 日新申請果d 先比呀? 點解9月1日請工人就可以唔使比$9600 陪訓費, 點解而家請果d 人就要繼續比?!
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

水晶宮

好媽媽勳章

佢真係無腦架,d老人家都係多個2個月千零蚊,
d綜緩戶就多成幾千蚊,都唔知有無攪錯呀

首頁

尾頁

跳至