跳至

首頁

尾頁

大宅

已經全人奶兩個半月,本來打算餵四個月,但依家覺得越來越辛苦,好想俾最好既野BB,自己又夠奶,但真係好辛苦,每日都花時間pump奶,乳房d皮膚又起粒粒,又紅又痕,又因為我係全pump型,雖然已用電奶pump,但手腕同手指因為長期做同一動作依家勁痛…

唉! 好唔開心,老公同媽咪都勸我放棄,但自己又唔甘心

複式洋房

你已經好有毅力!好叨!!! 如果真係太辛苦, 就唔好勉強...因為你的情緒都會影響BB架. 以後你仲有大把機會對BB好!!dont' be too hard on yourself!

原文章由 mukyin 於 08-7-18 10:59 發表
已經全人奶兩個半月,本來打算餵四個月,但依家覺得越來越辛苦,好想俾最好既野BB,自己又夠奶,但真係好辛苦,每日都花時間pump奶,乳房d皮膚又起粒粒,又紅又痕,又因為我係全pump型,雖然已用電奶pump,但手腕同手指因為長期做同一動作 ...

伯爵府

唉, 我都係呀, 我本身係全泵形, 仲要係唔多奶, 小b只可做到半人奶b, 我都己經唔開心啦, 到而家返工仲小奶佐, 想泵但係而家己經泵到我手指痛變佐"彈弓指", 只係可以早晚埋身餵,
返呢個星期仲小奶佐, 唔多谷, 我諗都只可以餵埋佢呢個星期咋, 好唔開心!!!!

大宅

奶量係會起起跌跌既,
我都係人奶媽,明白餵人奶既辛勞,
全泵型仲更辛苦添。

但係只要你地諗到方法過到依關,
咁又可以捱多幾個月架啦。

我自己飲黑豆奶同木瓜湯好有反應,
手指痛又可以試下用第二隻手指?

不過,要停其實又無麥罪過,
仲可以多 d 時間陪 bb玩同學習。

別墅

做人亞媽很辛苦, 使人奶媽更辛苦, 但都餵咗兩個半月啦, 堅持下去, 望返轉頭你會覺得其實時間係過得很快的, 很快到碼頭~~~~ 這麼容易便放棄, 你會後悔的! bb身體健康d, 你的辛苦係值得既~

原文章由 mukyin 於 08-7-18 10:59 發表
已經全人奶兩個半月,本來打算餵四個月,但依家覺得越來越辛苦,好想俾最好既野BB,自己又夠奶,但真係好辛苦,每日都花時間pump奶,乳房d皮膚又起粒粒,又紅又痕,又因為我係全pump型,雖然已用電奶pump,但手腕同手指因為長期做同一動作 ...

禁止訪問

別墅

初頭bb出世兩星期我都不夠奶的, 很辛苦才有10ml, 很擔心地周圍問人怎麼辦!? 以為自己身體有問題!
原來解決辦法就係自己勤力地去pump, 補充多些水份, 每隔3-4小時去pump下佢, 嘗試多d埋身餵, 等大腦懂得去比指示做多d奶, 久而久之便會開始多奶的! 我pump咗三個幾月啦, 宜家奶量雖然不是太多(110ml-150ml/4hrs), 但勤力d pump都夠個囡食! 如果當初早些去pump, 相信宜家奶量會更多!
大家加油~~~

原文章由 margelee 於 08-7-18 14:21 發表
Don't give up, I want to be a 'milk mom' but I can't because I don't have enough milk. Even if I pump milk, can pump 0.5oz only, it's not enough. I am going back to work next week, I will keep tryin ...

別墅

my situation is same as you, i am a 美容師,my hand is so pain even need to do物理治療, but i never think about give up, so don't give up, brest milk is the best gift for your baby, you must see the the good result later, we both add oil la!!

大宅

好媽媽勳章

點解呀?

我都了解隻手痛既辛苦, 你已經努力左喇, 雖然唔甘心, 始終都要停ga la.

你已經好好, 家人都支持你. 唔駛唔開心啦

大宅

mukyin,
唔覺唔覺我都餵左三個月!我返工後轉做全泵媽媽,真係好辛苦,lunch又要快快食然後去泵奶,又只係可以lei係個toilet仔,但為左個仔我會捱落去!妳咁叻可以全人奶,咁就放棄會好可惜架!

margelee,
我都係半人奶咋!但而家返左工定時泵,反而有少少增加!我諗最緊要係夠勤力!仲有飲多d水呀,豆漿呀咁!加油呀!

大宅

謝謝各位媽媽既鼓勵!

我都知道我可以做全奶媽係好幸福,我只係一日pump三次,每次都pump到十安至十三安,所以屋企都有唔少存貨!

依家最難頂既,係我右邊個nipple附近紅腫得好緊要,仲會流膿! 我有搽lotion,但都冇幫助…

我依家打算pump少d,一日pump兩次,都谷得辛苦架,不過依家放緊大假都好d。

lamyy: 你隻手點呀? 係去睇醫生,醫生轉介你去物理治療? 好慘呀!

你地打算餵到幾時?

別墅

係呀,去健康院檢查時同醫生講,叫佢寫信轉介物理治療,做左幾次,麻麻地,不過勝在政府野,平平地,咪keep住做先啦!
我本來想餵半年,而都諗如果可以就餵到冇奶,有時個nipple都好痛,加上本身又有皮膚敏感,好慘,但我會堅持,你都努力啦!

子爵府

好媽媽勳章

其實好多人想餵人奶都未必餵到...而且你又有足夠既奶...假如真係辛苦...試下泵少d...或者會好d...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

I also got little milk before, but after regular pump, esp during midnite, if you pump , you will have more molk, drink more black bean and fish soup is best !!!
Support you !!
At first , my baby don't like my breast, but now she is 3.5 month, she like mine, but not the bottles haha!!!!

大宅

聽落好似好嚴重,有冇睇醫生?

原文章由 mukyin 於 08-7-19 19:13 發表
謝謝各位媽媽既鼓勵!

我都知道我可以做全奶媽係好幸福,我只係一日pump三次,每次都pump到十安至十三安,所以屋企都有唔少存貨!

依家最難頂既,係我右邊個nipple附近紅腫得好緊要,仲會流膿! 我有搽lotion,但都冇幫助…

我 ...

複式洋房

i think you need to see doctor ah

原文章由 horriblefai 於 08-7-21 14:46 發表
聽落好似好嚴重,有冇睇醫生?

大宅

好媽媽勳章

其實我都係早晚泵架!但我每次都係得40-60ml..... 但係我o念住餵得幾耐幾耐la...因為我由一開始泵到依家都係得咁少!飲d乜食d乜同3,4個鐘泵結果都係一樣!(奶量都係咁少)但係我o念我阿b已經比人飲得少所以辛苦d都無辦法la....我都泵到流晒血同隻手痛架....但慣左同定時咁泵就會好好多架la!加油呀 大家一齊努力la! 我之前都用電泵架...但我依家用avent手泵我覺得快d同無咁容易流血!

大宅

哺 嬰 秘 訣 : 母 乳 越 吮 越 多http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080727&sec_id=4104&subsec_id=3626368&art_id=11397393

今日報紙都有講, 大家加油呀! 有得食母乳的BB係最最最幸福架!

大宅

睇到大家的分享, 真係身同感受, 大家都係為咗BB的健康著想! 其他人係唔會明白我哋的感受 (連老公都唔會明). 大家都要繼續努力! 加油呀!

首頁

尾頁

跳至