自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

法庭拒絕梅媽申請遺產還債
(星島)7月18日 星期五 13:46

已故藝人[url=]梅艷芳
[/url]的母親覃美金向法庭申請,從梅艷芳遺產中提取50萬元還債,否則會被債主申請破產,被法庭拒絕。梅媽媽在庭上表示,如果她不還錢,債權人會申請她破產。法官指,明白梅媽媽年紀大,破產很難受,但50萬元欠債只是冰山一角,如果批准,會引來其他債主用破產令迫她還債,對其他遺產繼承人不公平。而梅艷芳遺產的流動資金,亦取不到該筆款項,所以拒絕她的申請。

http://hk.news.yahoo.com/article/080718/3/78rl.html

做女的, 死後都仍然每個月給母親數萬元做生活費, 尼位老人家仲要欠人一身債. 老人家, 你有無病呀?
大把香港人都每個月都賺唔到幾萬蚊呀. 你都好大洗者!!!!
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

原文章由 Qing 於 08-7-18 14:46 發表
法庭拒絕梅媽申請遺產還債

已故藝人梅艷芳
的母親覃美金向法庭申請,從梅艷芳遺產中提取50萬元還債,否則會被債主申請破產,被法庭 ...

登梅艷芳可憐

水晶宮

呀梅既財產落晒入佢手上, 佢就會收手o架啦, 成家都係食塞米, 蛀米大虫

大宅

厚顏無恥

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

好呀...申請破產... 咁等佢知道咩要捱窮囉....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 上校車 於 08-7-18 14:59 發表
呀梅既財產落晒入佢手上, 佢就會收手o架啦, 成家都係食塞米, 蛀米大虫

唔駛一個月, 無哂~

珍珠宮

原文章由 上校車 於 08-7-18 14:59 發表

你講得啱,佢都係慕求係有生之年駛晒阿梅 d 錢.
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我諗到佢c果日就會收手,跟住到個大佬...
我都唔知佢點做人~

水晶宮

原文章由 湯圓圓 於 08-7-18 15:16 發表
我諗到佢c果日就會收手,跟住到個大佬...
我都唔知佢點做人~

點做人? 咪日日去翠園開圍檯食到肚滿腸肥囉
耐唔耐法庭ject 佢咪食番幾支蔘補下氣囉
呢d 生活都幾係架, 我就過唔慣呢d 生活, 膽固醇高死, 好快果頭近架咋

水晶宮

佢一日在生都會永無0日

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

衰d講句...到佢百年歸老果日咪收手囉...不過仲有佢個寶貝仔.......

男爵府

原文章由 webjen 於 08-7-18 15:12 發表

你講得啱,佢都係慕求係有生之年駛晒阿梅 d 錢.

agree.....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢係唔抵得人地外人都可分到亞梅嘅財產,情願自己同個仔一家敗晒D錢都唔想益人。

呢個亞婆咁老都咁唔化。

一切都係為咗啖氣。

大宅

幾萬蚊要養哂佢哋姓梅家族點夠用吖
如果阿梅在生一定是給氣死。
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

伯爵府

畀面勳章

原文章由 3306A 於 08-7-18 15:31 發表
幾萬蚊要養哂佢哋姓梅家族點夠用吖
如果阿梅在生一定是給氣死。

區區個幾萬元點夠那班大帝洗呀

大宅

原文章由 snoopy8787 於 08-7-18 15:14 發表
點解佢會欠人錢呢? 個個月有幾萬蚊洗都要借,佢點洗?

唔係幾萬蚊, 係12萬一個月, 法庭早前己經批佢由x萬加到12萬.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 00Summer00 於 08-7-18 15:26 發表

agree.....

我覺得亞梅好唔岩,佢d錢,身家如果唔係千萬歌迷邊得來咁紅,剩抵咁多錢比個死老野同個垃圾大佬呀,亞梅應該一刀切將所有野捐出來指定比d獨居老人,長期病患者,回饋社會.

亞梅一死傷左幾多歌迷,朋友個心,呢d迷哥迷姊得到咩呀....唔係大家買唱片,睇演唱會,佢個死老野仲有幾萬銀個月去嘆.

呢d所謂亞媽所謂亞哥睇佢第日點死.

我成日仲諗起係荔園,佢地4兄弟姊妹練什技果時,愛芳高個妹妹一個頭,兩個得幾歲,練左4.5次愛芳唔夠力推個妹,死婆娘即刻一野就打落腳度,到亞梅轉左兩次都唔夠力成個人訓左係台度,真係3秒3就彈起身走,驚打呀.(佢地扮蟹,一個上一個下,一邊行完再轉身另一個上,亞梅最多4,5歲點擔得起個家姊呀).唉...止可以嘆一句苦命亞梅.
<br><br>

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好煩
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

首頁

尾頁

跳至