論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

曾 蔭 權 為 挽 急瀉 民 望 , 豪 擲 一 百 一 十 億 自 救 的 招 數 顯 然 未 能 奏 效 , 除 了 引 起 社 會 分 化 , 其 中 豁 免 外 傭 僱 主 徵 款 兩 年 措 施 , 由 於 要 等 措 施 九 月 實 施 後 簽 訂 新 的 外 傭 合 約 或 續 聘 合 約 , 才 可 即 時 享 有 優 惠 , 旋 即 引 起 大 批 已 聘 外 傭 的 僱 主 不 滿 , 網 上 討 論 區 中 已 紛 紛 群 起 譴 責 這 個 「 無 腦 政 府 」 , 有 人 更 在 網 上 發 動 一 人 一 電 郵 要 求 同 時 豁 免 現 有 外 傭 合 約 僱 主 徵 款 , 部 分 更 號 召 罷 交 徵 款 及 遊 行 , 抗 議 政 府 政 策 混 亂 與 不 公 平 。 十 項 派 糖 措 施 中 , 豁 免 外 傭 徵 款 兩 年 , 被 視 為 最 可 紓 緩 中 產 家 庭 的 壓 力 。 不 過 , 勞 工 及 福 利 局 發 言 人 表 明 由 於 措 施 需 要 修 例 , 僱 主 在 今 年 九 月 一 日 至 二 ○ 一 ○ 年 八 月 三 十 一 日 期 間 , 簽 訂 新 外 傭 合 約 或 續 聘 合 約 , 才 可 享 有 豁 免 兩 年 外 傭 徵 款 。 網 上 發 動 一 人 一 電 郵
入 境 處 發 言 人 補 充 , 在 措 施 生 效 日 期 前 所 簽 訂 的 合 約 , 全 部 須 繳 足 全 期 兩 年 的 外 傭 徵 款 即 九 千 六 百 元 , 即 使 外 傭 合 約 期 內 離 職 或 被 解 僱 , 有 關 款 項 亦 不 獲 退 還 。 政 府 將 於 下 周 初 公 布 詳 情 。 換 言 之 , 在 今 年 九 月 前 已 安 排 外 傭 來 港 或 已 簽 訂 新 合 約 的 僱 主 則 一 律 不 獲 豁 免 。 蔡 小 姐 新 聘 的 菲 傭 剛 於 昨 日 上 班 , 因 而 未 能 即 時 享 受 優 惠 。 繳 交 了 首 期 徵 費 的 她 批 評 政 府 政 策 不 公 , 「 應 該 所 有 請 外 傭 僱 主 都 受 惠 , 政 府 應 該 退 番 錢 , 我 其 餘 三 期 都 應 該 唔 使 畀 」 , 她 稱 若 政 府 罔 顧 要 求 , 將 去 信 抗 議 。 大 批 外 傭 僱 主 亦 不 滿 政 府 安 排 , 在 網 上 討 論 區 群 起 譴 責 政 府 , 「 政 府 都 真 係 黐 線 , 佢 目 的 係 抗 通 脹 , 我 兩 年 後 先 享 用 到 都 唔 make sense ( 合 理 ) 」 、 「 我 只 知 道 而 家 通 脹 好 勁 , 兩 年 後 我 死 未 都 唔 知 啦 」 、 「 唔 通 九 月 一 日 前 請 外 傭 的 僱 主 無 通 脹 煩 惱 , 無 腦 政 府 , 班 政 府 高 官 真 係 食 飽 無 憂 米 」 。 部 分 更 在 發 動 一 人 一 電 郵 要 求 同 時 豁 免 現 有 合 約 的 僱 員 再 培 訓 徵 款 , 更 有 部 分 發 起 罷 交 徵 款 及 遊 行 , 抗 議 政 府 政 策 不 公 。 大 批 代 辦 手 續 被 叫 停
此 外 , 大 批 擬 聘 外 傭 僱 主 為 了 可 及 時 享 有 優 惠 , 都 紛 紛 即 時 叫 停 僱 傭 中 心 代 辦 手 續 。 海 外 僱 傭 中 心 董 事 長 張 結 民 指 , 昨 日 已 接 獲 過 百 名 僱 主 要 求 暫 停 辦 理 手 續 , 部 分 已 獲 發 外 傭 簽 證 的 僱 主 更 表 明 暫 不 領 取 , 要 押 後 外 傭 來 港 。 得 成 僱 傭 中 心 董 事 經 理 廖 翠 蘭 亦 指 , 昨 日 最 少 有 五 十 名 僱 主 要 求 押 後 辦 理 手 續 , 其 中 鄧 女 士 昨 日 本 要 為 新 聘 外 傭 取 簽 證 , 但 得 知 有 豁 免 即 時 決 定 押 後 「 有 豁 免 無 理 由 唔 用 」 。
高 官 有 無 做 好 自 己 份 工 ?

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

自己攞黎,做嘢永遠都唔用下個腦先架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 CINDYC 於 08-7-18 10:53 發表
曾 蔭 權 為 挽 急瀉 民 望 , 豪 擲 一 百 一 十 億 自 救 的 招 數 顯 然 未 能 奏 效 , 除 了 引 起 社 會 分 化 , 其 中 豁 免 外 傭 僱 主 徵 款 兩 年 措 施 , 由 於 要 等 措 施 九 月 實 施 後 簽 訂 新 的 外 ...

呢個咪叫垃圾政苦 LAW

禁止訪問

大宅

廢柴, 白痴, 低能

稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

別墅

派糖派到甘縮骨,不如唔好派,而家仲慶,都唔邊條友諗出來,我估佢一定响廁所諗!

大宅

原文章由 midcotse 於 08-7-18 11:10 發表
派糖派到甘縮骨,不如唔好派,而家仲慶,都唔邊條友諗出來,我估佢一定响廁所諗!

點解次次都係要 learn by mistake? 今次錯得好離譜!

子爵府

真係寧願佢學澳門咁, 有身份證先派, 無5000 都派3000

男爵府

只係益啲新移民、綜援人士,錢由我哋比,佢宴客正PK嚟

珍珠宮

畀面勳章

正一多餘政策,不知所謂

男爵府

Can he able to "Get the job done"?

男爵府

做左等於冇做, 只怪我地唔係取綜綬啦

原文章由 midcotse 於 08-7-18 11:10 發表

男爵府

或者請咗外傭果d, 一律發放9千6嘅退款, 咁就最good啦

大宅

MavisNg

我覺得你呢個科案最work呀

大宅

就係啦, 好似拎粒糖來引你, 但最後唔係比你食
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

禁止訪問

男爵府

原文章由 lokjudy 於 08-7-18 12:09 發表
只係益啲新移民、綜援人士,錢由我哋比,佢宴客正PK嚟

講得好岩!正pk 黎架

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 mandyyml 於 08-7-18 16:26 發表
呢個方法最好啦,總知係2008年起2年, 所有有請工人都可獲免levy2年!

喂呢個方法幾好喎, 簡單又確保人人受惠, 操作上又唔複雜
只係唔知政府肯唔肯代再培訓局墊錢出黎啫
香港有24萬外傭僱主
牽涉款項係23億零四百萬呀~~

男爵府

喂, 果d再培訓局嘅錢, 都係我哋攞出嚟, 而家只係放番比我哋袋啫

別墅

原文章由 joyceaaron 於 08-7-18 16:12 發表

就係啦, 好似拎粒糖來引你, 但最後唔係比你食

好同意呀...

首頁

尾頁

跳至