興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想買部新noted book, 但係又唔知邊隻好.
部機會用 AUTO CAD 畫圖多. 都會用3D STUDIO 咁, 同一般文書, SAVE 相咁啦.
- MAC 機 有冇COMMEMT ?
其他牌字都有睇過下. 但台灣牌字唔諗啦.
- LENOVO 得唔得呢?
- ASUS / HP / Samsung ??
我個budget 都係 6-7.5 千左右.. 有冇好介紹呀?

別墅

6-7.5k 買唔到咩野好機播!! MAC 機唔駛諗
易手既都要咁既價錢!! ASUS 台灣機
HP 一般啦
Samsung 都ok既!!
lenovo 既電而家好差!! 一年就玩完!! 我公司既 x60/x61/t60/t61 都死左好多電~~

複式洋房

回覆 #1 mnlight 的文章

我吾認為六、七千budget可以買到好既laptop去行CAD,3DMax同Photosop,用到以上software吾難,但要行得暢順起碼要有128mb ram 以上既獨立display card,shared display更加慢,吾好諗。除非你吾介意一邊煲麵一邊等個命令郁啦!。
我用緊Dell D820有128mb ram行Cad同photoshop執下相都還可以,行3DMax就真係慢過吽泥,render 1、2件models都仲得,一render成間房就真係沖個涼都未得呀!

複式洋房

請問有冇邊隻牌字介紹呀? 比較穩定一D ?
我睇過SAMSUNG 隻R25FE05/SHK
Intel Core 2 Duo T7500(2.2Ghz)
1GM ram
DVD 8x
ATI x2300 display card (dedicated 128mb)
160GB
HKD7980.00
可唔可以呀?

原文章由 felix.lee 於 08-7-18 20:02 發表
我吾認為六、七千budget可以買到好既laptop去行CAD,3DMax同Photosop,用到以上software吾難,但要行得暢順起碼要有128mb ram 以上既獨立display card,shared display更加慢,吾好諗。除非你吾介意一邊煲麵一邊等個命令郁啦! ...

複式洋房

再問多一個問題.. 家用 DELL 的NOTED BOOK 好唔好呀?
我公司都係用DELL 不過唔係LAPTOP. 係大機. 就OK.

複式洋房

原文章由 mnlight 於 08-7-19 13:03 發表
再問多一個問題.. 家用 DELL 的NOTED BOOK 好唔好呀?
我公司都係用DELL 不過唔係LAPTOP. 係大機. 就OK.

我公司都係用DELL,Desktop同Laptop都有,不過全部係商用model,價錢一定貴過家用機好多。
因家用既dell 機真係for 家庭multi-media用多D,零件要求完全吾同。如一般文書、打機、睇戲等等。你話一般用CAD畫下野、執下相或用3DMax整下model吾係吾得,佢粒CPU始終有返咁上下速度,又有幾激Ram,幾百mb display card,但如果同Precision系列比較就真係差好遠law。
幾千蚊買返黎樣樣都行到,吾太要求高既都OK架。

首頁

尾頁

跳至