想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

想提高老公噶精子活力可以食D咩呢??
除咗食物,仲有咩營養補品呢??好似聽講過咩蟲草丸,維E啊, 有無人試過work唔work啊??咩牌子好呢??

珍珠宮

原文章由 tiffanieyip 於 08-7-16 21:00 發表
想提高老公噶精子活力可以食D咩呢??
除咗食物,仲有咩營養補品呢??好似聽講過咩蟲草丸,維E啊, 有無人試過work唔work啊??咩牌子好呢?? ...

試吓食同仁堂既五子衍宗丸.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

之前醫生見意老公食善存, 中醫就叫兩公婆食royal jelly & 花膠...唔知work唔work!

原文章由 Happy小米 於 08-7-17 10:03 發表

試吓食同仁堂既五子衍宗丸.

大宅

我倆公婆都睇中醫﹐中醫就俾隻 "紅茄素"我老公吃﹐話好work喔 !! 

民房

thanks~!多謝大家噶建議
我老公已經開始食緊善存啦,本來喺建議食維E,諗住反正都喺啦,食多幾種啦,五子衍宗丸都有建議食,仲未買,仲有想試下蟲草丸,唔知咩牌子好
"紅茄素"喺唔喺都喺補維E噶呢??
等我叫他試試妳哋推薦噶先,不過唔知喺唔喺可以咁多種嘢一齊食呢??

大宅

除咗蕃茄之外, 重有咩含有茄紅素架?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 piyo28 於 08-7-17 14:05 發表
除咗蕃茄之外, 重有咩含有茄紅素架?

西瓜

大宅

原文章由 miffymiffy 於 08-7-17 14:12 發表

西瓜

西瓜都有架? 嘩, 咁我要食多d先得啦, 唔該晒!

大宅

老公食緊蠔丸gnc

民房

請問邊度有五子衍宗丸買啊??

珍珠宮

原文章由 tiffanieyip 於 08-7-18 07:24 發表
請問邊度有五子衍宗丸買啊??

同仁堂一定有, 大既裕華, 華潤堂可能有

大宅

回覆 #1 tiffanieyip 的文章

不知是否有幫助,c6精子活動量低,一直沒針對性治療,因大男人主義,終於有一次於排卵期煲了鹿尾巴、杜仲、巴"激"、豬腰(一直都有人建議,但冇做),每人一碗,差d飲到 嘔,但就是中了,現在已4個月了!

大宅

我個中醫都係叫c6食同仁堂的五子衍宗丸,有活躍精子的作用.

csmc88,
想問下你是排卵期前,還是排卵期果日飲呀? 我多數都day14排,咁應該第幾日飲呀??
仲有呀,係唔係一飲完就dodo呀??
仲有,點煲呀??份量多少?兩公婆都要飲?

民房

happy小米,唔該晒~!好,一于買五子衍宗丸啦~!

鹿尾巴唔喺專門for men噶咩??女都飲得??
D味道的確好 老公之前都話好難飲,飲完仲話成身興盒盒

其實男人們有時都喺應該以身體爲重,面子值幾多錢啊??我哋女噶都時不時睇婦科做body check啦,男噶點解唔可以呢??
好在我嗰佬都算配合

大宅

海狗丸又唔知得唔得呢?

大宅

原文章由 sze123 於 08-7-17 21:19 發表
老公食緊蠔丸gnc

我都係俾老公食GNC的蠔皇丸,他亦看中醫調理身體

茄紅素基本上有紅的蔬菜都有的,紅色的燈籠椒含量好高的

大宅

你地2個一起睇邊個中醫?

蠔皇丸入面有冇茄紅素架? 你老公食左蠔丸有咩感覺?

原文章由 ksman 於 08-7-18 17:22 發表

我都係俾老公食GNC的蠔皇丸,他亦看中醫調理身體

茄紅素基本上有紅的蔬菜都有的,紅色的燈籠椒含量好高的

民房

D五子衍宗丸好似放大咗噶保濟丸咁 ,一次60粒,一樽一個禮拜都食唔到

喺裕華賣$48,但喺網上見到有賣$10左右咋啵,唔知同仁堂會唔會賣便D呢??九龍邊度有同仁堂呢??

大宅

飲罐頭蕃茄湯!
我老公都有飲,之前排咗qmh做ivf,果度report話我老公精子數量ok,but活動能力低。我都唔係俾佢飲咗好多次,依家我唔洗做ivf,now is already 34 weeks 。仲有好多罐响屋企,因老公唔太like飲呢d酸嘅湯,所以仲有好多罐。you can try 唔知有冇關係呢!!

英國科學家宣稱,每天喝一碗蕃茄湯,有助於提升男性的生殖力。研究人員發現,蕃茄湯中的蕃茄紅素能讓男性的精子變成超級精子。 英國「每日電訊報」報導,朴茨茅斯大學生物醫學系研究人員隨機抽樣六名平均年齡四十二歲的健康男子,研究其飲食中的茄紅素效應。研究人員要求這些男子每天喝一罐四百公克重海恩茲(Heinz)奶油蕃茄濃湯,為期兩週。 研究人員表示,在那兩週期間,這些男子精液中的蕃茄紅素濃度攀升達百分之七至百分之十二,相當可觀。研究人員又說,他們應該進一研究蕃茄紅素對不孕男性是否具有同樣助益。 在「英國泌尿科期刊」發表的研究結果指出,不孕男性精液中的蕃茄紅素濃度較低,該研究暗示,精液中的蕃茄紅索濃度較高與生殖力提升有關。 目前雖不清楚蕃茄紅素在生殖中扮演何等角色,但過去的研究顯示,此種抗氧化劑或許能清除會影響生殖力的體內有害自由基。 蕃茄產品因含有高濃度蕃茄紅素,長久以來一直被認為具有健度效益,但如今首次發現它們能提升生殖力。 含有豐富蕃茄紅素的其他蔬菜水果包括西瓜、紅葡萄柚、紅番石榴、番木瓜和玫瑰果等。 報導指出,蕃茄紅素先前被認為有助於改善各種病症,從運動引發的氣喘以迄攝護腺癌等等。但美國食品及藥物管理局本月稍早前表示,該局發現幾乎沒有任何証據顯示,蕃茄紅素具有預防癌症效果。 報導表示,英國境內約有二百六十萬名男性的精子數量低於正常數值,醫生指稱,採取更健康生活方式能提高授孕機率。 -- -----博元婦產科不孕症試管嬰兒中心---------------蔡鋒博醫師

http://blog.udn.com/7260678/2030706

[ 本文章最後由 阿婆 於 08-7-20 19:28 編輯 ]

大宅

原文章由 sze123 於 08-7-18 20:54 發表
你地2個一起睇邊個中醫?

蠔皇丸入面有冇茄紅素架? 你老公食左蠔丸有咩感覺?

sze123

蠔皇丸沒有茄紅素的,但好似有d樽裝茄紅素。我都係剛試,未知成效,老公亦沒有說有甚麼特別感覺

魚蠔皇素是高純度的氨基酸及礦物質組合,含豐富微量元素,並由高科技從蠔提煉出來的必須營養素。其營養價值比鮮蠔高出數十倍,並將污染物、重金屬等全部抽走,使其擁有蠔的優點卻沒有蠔的缺點,絕對安全有效。

功效:
人體需要很多種不同的微量元素及礦物質以達至不同的保健功能。魚蠔皇素蘊含蠔的精華,正好能配合各方面之需要。其內含的氨基乙磺酸能助小孩健康成長,而所含的DHA亦有明目及保護腦力之功效,更有舒緩情緒,緩解抑鬱之效;而所含的微量元素鋅則能維持男性精子數量,保持男士雄風,更有助頭髮細胞生長之效。而其所含的碘、銅及色氨酸等都是對肌膚和頭髮有益的物質,所含的鋅亦能促進皮膚代謝,幫助血液流通,令面色紅潤,維他命C則能促進骨膠原合成,幫助保持肌膚彈性,加上能預防貧血及手腳冰冷的鐵則,實在是不同年齡的女性(尤其更年期婦女)的恩物。

蠔皇素更有增強身體免疫能力之效。其內含的氨基乙磺酸有強化心肌、提高身體抵抗力的作用,並能促進氨基酸及葡萄糖進入肌肉細胞,令體魄強壯,加上其抑制壓力賀爾蒙分泌的功能,有助穩定血壓,減低患高血壓的機會。而鋅更是免疫系統的必須元素,再加上維他命ABCD,有助增強抵抗力,預防細菌入侵!

首頁

尾頁

跳至