自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我想提議吓,這是我的心聲
關於房屋問題:
政府可不可以將申請公屋資格的限額調高又或者將某些屋苑專租給中下階層住呢,最多較公屋租金貴些少,雖然中下階層而家係有房協乙類3個屋苑選擇,但近來這3個屋苑都已經很少人會搬走,因為而家出面私人樓的租金真的很貴,閒閒地都要5-7仟以上,業主有時還隨時加租,所以等房協乙類3個屋苑的屋至少起碼都要等7年或以上,所以希望啲議員可以幫中下階層做些嘢,因為中下階層都想有個安樂窩.

[ 本文章最後由 晴朗ma 於 08-7-19 15:09 編輯 ]

民房

原文章由 晴朗ma 於 08-7-18 19:13 發表
我想提議吓,這是我的心聲
關於房屋問題:
政府可不可以將申請公屋資格的限額調高又或者將某些屋苑專租給中下階層住呢,最多較公屋租金貴些少,雖然中下階層而家係有房協乙類3個屋苑選擇,但近來這3個屋苑都已經很少人 ...

同意.......舉手支持
公屋又申請唔到,租屋又貴....比得租來養唔到個女...
同奶奶住又鬧交,同阿媽住...阿媽又唔LIKE我老公,
真係好慘.......

男爵府

呢點係我最想的...太多學生租樓住, 因加租而時時要搬屋, 再講佢地家庭收入有限, 點可以應付8000-10000既租金, 我五體投地支持.

大宅

我都訓身支持, 我地2公婆養一家6口,2個小朋友讀小學仲有6299, 搵地方租搵到想史咁制

大宅

的確,中下階層才真是最慘的一群吧?

水晶宮

好媽媽勳章

我現在係下下階層,雖然已經上左公屋,我都試過做中下階層,真係好慘,想儲錢買樓根本就係天方夜譚,每個月月尾可以捱得過已經好開心o既事.好贊成幫助一班中下階住屋問題.

原文章由 叮鈴 於 08-7-18 20:36 發表
的確,中下階層才真是最慘的一群吧?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

珍珠宮

真係好慘, 尤其是搵得萬幾零蚊剛剛超額既家庭.....跟本租屋都租唔起...好慘
好好過每一天......

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 jacquesau 於 08-7-18 22:46 發表
真係好慘, 尤其是搵得萬幾零蚊剛剛超額既家庭.....跟本租屋都租唔起...好慘

這先至係真正的苦主

[ 本文章最後由 caryfox 於 08-7-18 22:49 編輯 ]

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

support
分低收入公屋, 高收入公屋, 同埋援助公屋都幾好.
將中環d地去起援助公屋,咁個班懶人咪可以日日係中環shopping,飲下茶.同埋d社工唔駛周圍滕,大家都住埋一區,方便做野.
得啖笑.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係好同意, 因為有 D 家庭, 2公婆搵錢, 得果萬幾至2萬, 又要比 $ 給父母, 又要比 $ 人湊仔, 仲要交 $6,000以上既租金, 真係無 $ 剩不得止, 仲分分鐘要欠債

別墅

真係极之同意
請問一家三口兩萬蚊 點生活
我話政府都X線 得兩萬收入都冇得攞公屋
但上左公屋果D 有D有工人 有D有benz 有D收入十萬八萬 佢又唔理
原文章由 szeszes 於 08-7-18 23:34 發表
真係好同意, 因為有 D 家庭, 2公婆搵錢, 得果萬幾至2萬, 又要比 $ 給父母, 又要比 $ 人湊仔, 仲要交 $6,000以上既租金, 真係無 $ 剩不得止, 仲分分鐘要欠債

水晶宮

当年董伯就系好心想帮这些人
结果搞了个八万五
你估憎生够唔够胆再做D咩

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 LOKITLING 於 08-7-18 23:03 發表
support
分低收入公屋, 高收入公屋, 同埋援助公屋都幾好.
將中環d地去起援助公屋,咁個班懶人咪可以日日係中環shopping,飲下茶.同埋d社工唔駛周圍滕,大家都住埋一區,方便做野.
得啖笑. ...

應該就係負擔得到的高收入公居係派背山面海新樓,低收入可以選擇環境一般的新樓或風景優美的舊樓,至於攞綜緩的人沒有選擇權,一定係派舊樓,因為政府幫他們交租,租金可按唔同級別而定

[ 本文章最後由 晴朗ma 於 08-7-19 00:41 編輯 ]

伯爵府

牛年勳章

原文章由 jacquesau 於 08-7-18 22:46 發表

我就係咁 , 一家三口搵得萬四蚊到 , 申請公屋又唔會資格 , 儲錢買樓 , 可能要等到個仔大先儲到 , 所以我有幾唔滿意都好 , 都要忍(同62,99住) , 租樓又負擔唔起
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

別墅

原文章由 cathyli823 於 08-7-19 00:10 發表
真係极之同意
請問一家三口兩萬蚊 點生活
我話政府都X線 得兩萬收入都冇得攞公屋
但上左公屋果D 有D有工人 有D有benz 有D收入十萬八萬 佢又唔理

應該取消富戶政策,富起來的要即走!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

如果我係你, 我會寧願呢幾年入息小啲, 因為3人家庭入息限額係12 600元 (13 263元)

我有朋友單親湊住個仔, 搵萬幾蚊, 申請公屋無資格, 迫住租間套房, 都成3千幾蚊租......

原文章由 CutieSo 於 08-7-19 09:37 發表

我就係咁 , 一家三口搵得萬四蚊到 , 申請公屋又唔會資格 , 儲錢買樓 , 可能要等到個仔大先儲到 , 所以我有幾唔滿意都好 , 都要忍(同62,99住) , 租樓又負擔唔起
...
好好過每一天......

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 claudia 於 08-7-19 10:02 發表
點好呢?

1) 起一些夾心層公屋比班萬拎二萬蚊的家庭租住? 租金較公屋租金高, 唔洗平租出黎, 但就可以提供一個"較長久"的地方比呢類家庭. 唔洗怕隨時比業主狂加租迫遷. 搬屋都要錢嘛!

2) 比佢地係MPF拎錢出黎做首 ...

絕對讚成,講得好

首頁

尾頁

跳至