論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

以前政府派糖,香港人會好開心
可能近年黎政府派得糖多,香港人開始吳滿足
一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好
都一定有人吠,而且不在少數
一系就嫌少,鬧政府點解人地分甘多,自己就得甘少
如果分吳倒果班,就更加吵到飛起,點解人地有,自己冇

好似今次顧傭稅,成班顧主就係度勁吵
點解要九月之後既先有,之前果d就冇
其實政府定係九月有咩問題,總要有個時間開始執行架
系米咩政策都一定要即時生效先?
知道自己冇份得益果9000幾蚊,就吠政府
要政府改政策,連之前交左既都要俾反你地
咩香港人黎架,有冇無理取鬧左d啊
使吳使叫政府將之前收倒既所有顧傭稅,都退哂俾d你地班老世啊
咩叫公平呢各位我想問下
系米公屋免兩個月租金
我吳住公屋,你政府都要俾返相應兩個月既公屋租金錢俾反我呢?
叫政府退哂之前收既稅俾反所有納稅人好冇?

如果有d無良顧主因為甘而炒左個賓賓,等九月再申請過
就更吳系人,人地都使左好多錢先黎倒香港,你地無良到為左9000蚊,就踢人地反去
呢班人就更系香港人既恥辱,影衰哂香港人

香港人真系冇得救,政府無論做咩事,自己冇益處,就大聲吠
香港依家睇似好景,派多幾次糖,庫房睇怕都冇乜淨
納稅人既錢甘樣"還富予民"法
等過兩年經濟轉差,赤字果時,香港人既遭遇分分鐘慘過大陸人
政府依家已經慘,以為派100億,可以令大家開心下,民望又可以升反d,點知都系俾人丙,吃力不討好,順得哥情失嫂意~~
香港政府無能,再加埋一大班有事冇事淨系識吠既香港人
香港邊仲有得救
我地香港既下一代,睇怕到時既生活,真系堪虞

[ 本文章最後由 wongdaming 於 08-7-19 02:33 編輯 ]

大宅

原文章由 wongdaming 於 08-7-19 02:20 發表
一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好
如果分吳倒果班,就更 ...

每一個政策的實施, 一定不能令所有人開心滿意, 但政府今次處理外傭稅的日期安排, 真係好有問題, 令人覺得政府表面係派糖,實際係搵笨, 佢目的係抗通漲, 為何有些人要一年, 兩年後先受惠, 完全違背原意, 兩年後都唔知咩世界。 政府原意係好, 但這樣的安排實在太不公平, 為何不可以每個僱主在交了上一期稅後計兩年呢, 這樣又可杜絕有些人會兩年內不斷轉工人以圖享用更長的優惠。

我地不滿係因為不公平, 我唔知你是否外傭僱主, 如果係的話, 政府會好開心尚有人咁支持佢, 如果唔係的話, 請不要係度亂講野, 懶正義

禁止訪問

大宅

呢d人向度撩交嗌, 諗野又膚淺, 政府話派110億 (你講少左10億呀!) 糖, 你就信, 如果你有腦既, 你諗下係咪派左咁多啦!

再者, 我叫你兩年後先食飯呀, 得唔得!

另, 請你唔好用個"吠"字,我地唔係狗, 我地懂得分析及爭取, 好過你只係向度埋怨人.

複式洋房

真好笑!從來政府死口都吾認尼啲係稅應
叫培訓費,話我地應該和其它僱主(做生意嗰啲)一樣要交先叫公平!但係点解我哋个工人
開支無得扣稅,做生意就有得扣甘叫做公平!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 wongdaming 於 08-7-19 02:20 發表
一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好

你唔知就唔好喺度亂講
打咁大篇但係又唔知頭唔知路
一睇就知你唔係外傭僱主
咁對你有咩影響?
唔通你好需要再培訓?

仲要開新名黎, 你打手黎架?

子爵府

咁點解紅酒要免稅?! 點解而家d 油價咁高唔免稅呀? 我無車無飲酒架, 只係覺得好唔公平啫. 點解免公屋租金同比多個月綜媛金就即時比, 點解唔係9月1 日新申請果d 先比呀?

你係呢到講呢d y 論你預左比人駡, 所以開過新a/c 呀? 用番舊果個咪得囉, 使咩咁麻煩啫! 你唔鐘意可以唔好上bk架!:;pppp:
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好

唔好意思, 我只係想問一條問題........吳滿足.....係咪人名.... ......

本人讀書少,係咪應該"唔滿足".....???

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 jennybbkc 於 08-7-19 09:08 發表
真好笑!從來政府死口都吾認尼啲係稅應
叫培訓費,話我地應該和其它僱主(做生意嗰啲)一樣要交先叫公平!但係点解我哋个工人
開支無得扣稅,做生意就有得扣甘叫做公平! ...

What you are saying is really my comments! I share the same with you.

Me too, I think it is too unfair!!!!!!!! I don't mean I don't want to pay "tax", but for companies' employees, the employer can use the employees' salary+other expenses to fill in the tax return. Again, companies' employers must take out employee insurance, giving them Long Service Payment, annual leave, severance..... same as domestic helper!

Why can't the gov treat employer of domestic helper the same as the company's employer!???????

男爵府

好心你唔知頭唔知路.... 唔好係度廢"up"..

男爵府

好媽媽勳章

語無倫次,係咪因為請唔起外僱,所以....
一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好

大宅

醒目開學勳章

一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好

亂"up"廿四, 唔知就唔好講啦, 俾人係咁插, 知少少就扮代表, 你唔係外傭僱主梗係唔覺唔公平嫁
agl 該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 wongdaming 的文章

問題是政府帶出來呀!
亞樓主呀樓主,你可知曾特首派110億原意是什麼先?
是對抗現時之通脹.如該$9,600培訓稅可於1或2年後豁免的話,是否政府意味,話比大家和通脹會無止境下去.好比我們日後用呀!

別墅

我覺得政府如果要派, 要有始有終...

佢定了呢幾條派糖條文出來...應該要唸清楚先

呢條顧傭稅 , 實在令小市民激氣,如果免得就應該部人受惠, 重乜又要分新合約先有?? 如果一開始全部免..你估會有人不滿咩??

派糖係人都鐘意, 但你覺得政府這樣做會公平嗎???

發表者...唔該你唸清楚你自己講乜先la....

民房

樓主會唔會係一高官化身,叫我地中產唔好take further action

別墅

理得佢化唔化身...如果佢現身...化灰都有佢份....haha!!!!

水晶宮

我们要纳税是没错的...我也说不清楚这400蚊孰是孰非的问题...
但政府派左甘多糖...正是因为中产同夹心阶层冇多少受惠...而取消这笔钱是最直接可以帮到一群这阶层的人面对而家通胀的困境...
富裕阶层和低下阶层都觉得你地哩班人比得起何必计较...但真是有苦自己知...

[ 本文章最後由 54heima 於 08-7-19 10:51 編輯 ]

大宅

以我朋友為例, 剛剛同工人續約一個月未夠, 朋友打算用埋今個約就唔再請工人, 咁$9600就無佢份, 不滿, 人之常情!!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至