自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

返工既媽咪, 你地公司多唔多是非?

我公司看似風平浪靜, 實質藏暗湧, 好多女仔同女仔表面friend過打band, 真係兩x插刀o個隻, 嘩, 背後就成日o係我面前督到佢地暈~~~有時我真係覺得幾恐怖

唔通真係商場如戰場, 唔係你c就我亡咁.....

有時睇倒佢地d假面口, 我都打冷震

見倒佢地對對方咁好, 我只覺得佢地係互相監視囉!

你地公司有無d咁既人? 點睇?

珊瑚宮

好媽媽勳章

週圍都有架喇
那個人前不說人
誰人背後無人語
安守本份 , 做好份工算 la

翡翠宮

原文章由 manicheung 於 08-7-19 01:34 發表
週圍都有架喇
那個人前不說人
誰人背後無人語
安守本份 , 做好份工算 la

最慘係要我聽, 真係好煩, 我只有唔加意見~~

珊瑚宮

好媽媽勳章

原文章由 kc_01k 於 08-7-19 01:36 發表

最慘係要我聽, 真係好煩, 我只有唔加意見~~

係 ar , 千其唔好答爹 ar , 你一答就分分鐘比人擺上檯話你做金手指架喇

翡翠宮

原文章由 manicheung 於 08-7-19 01:38 發表

係 ar , 千其唔好答爹 ar , 你一答就分分鐘比人擺上檯話你做金手指架喇

唉, 好煩架~~~就係怕你講咁囉~~~

珊瑚宮

好媽媽勳章

原文章由 kc_01k 於 08-7-19 01:49 發表

唉, 好煩架~~~就係怕你講咁囉~~~

總之忍住唔好答爹就 ok 架喇 , 就算有人屈人擺係上檯話你做金手指 , 你都可以理直氣壯鬧人嘛 , 如果你有答過爹就大獲喇 , 實要笠晒水收爹

珍珠宮

我o係呢間公司仲慘, 我係新人, 啲人對會計部人員好似有歧視咁, 啲 sales 以為自己搵生意就好叻咁, 我唔信冇咗你, 我冇糧出 law, 呼呼喝喝, 如果我後生十年八年, 睇吓我鬧唔鬧過你, 而家, 我人又冇乜火, 又唔想同呢啲人一般見識, 唯有笑吓咪算數 law, 我上司同我講, 叫我 ignore 呢啲人, 又話我又冇鬧你, 而佢哋又唔係你呀媽, 你家姐, 使乜動氣吖, 另外, 又有啲唔同 dept. 嘅人, o係 toilet 見到你, 又大力關門, 個樣好似死家人咁, 見到佢哋都頂唔順, 唔鍾意返就咪鬼做啦, 見到佢哋就討厭, 好彩都有啲好玩嘅同事, 唔係, 係正常嘅同事至啱.

侯爵府

去到邊做咩工都係咁架喇
只有練好"左耳入右耳出"神功
時運高睇唔到聽唔到

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

D人咪就係持住做得耐先咁對D新人囉
淨係聽你咁講都幾難頂喔

原文章由 sarali 於 08-7-19 10:07 發表
我o係呢間公司仲慘, 我係新人, 啲人對會計部人員好似有歧視咁, 啲 sales 以為自己搵生意就好叻咁, 我唔信冇咗你, 我冇糧出 law, 呼呼喝喝, 如果我後生十年八年, 睇吓我鬧唔鬧過你, 而家, 我人又冇乜火, 又唔想同呢啲 ...
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

禁止訪問

翡翠宮

原文章由 sarali 於 08-7-19 10:07 發表
我o係呢間公司仲慘, 我係新人, 啲人對會計部人員好似有歧視咁, 啲 sales 以為自己搵生意就好叻咁, 我唔信冇咗你, 我冇糧出 law, 呼呼喝喝, 如果我後生十年八年, 睇吓我鬧唔鬧過你, 而家, 我人又冇乜火, 又唔想同呢啲 ...

好慘吓喎~~~

不過係架啦, 度度都係咁~~~

男爵府

畀面勳章

係公司對你唔好果d人當然要防備,但係原來表面對你好好果d人,更加要打醒12分精神去防備!
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

伯爵府

原文章由 joejoemum 於 08-7-19 13:58 發表
係公司對你唔好果d人當然要防備,但係原來表面對你好好果d人,更加要打醒12分精神去防備!

無錯
笑面虎仲恐怖
我情願見 D 擺明車馬o既, 起碼叫有得防呀嘛

男爵府

原文章由 kc_01k 於 08-7-19 01:31 發表
返工既媽咪, 你地公司多唔多是非?

我公司看似風平浪靜, 實質藏暗湧, 好多女仔同女仔表面friend過打band, 真係兩x插刀o個隻, 嘩, 背後就成日o係我面前督到佢地暈~~~有時我真係覺得幾恐怖

唔通真係商場如戰 ...
我想像倒到你唔喺度嗰時,佢地又會講返你轉頭,無計,周圍都係咁

侯爵府

好媽媽勳章

我公司仲騎呢 老細都唔寸 反而係自認鐵3角個3個a/c 最寸 以為公司冇佢地唔掂 wei 係邊個出良比你地呀 自己友就weiwei畏 話只手痛喎 即刻可以換mon換電腦 我個mon c到得番一條線都叫你仲用得就用 你老未 公司有人成日做錯野都冇事 冇出warning 又冇lau 個 我係樹講幾句者 即刻比條老9 的入房話我態度唔好 講野粗聲粗氣 梗係啦 睇下對住邊個啦 死老9 ccc 我就同你斗長命呀 :;pppp: :;pppp:
原文章由 純綷路人 於 08-7-19 15:16 發表
我想像倒到你唔喺度嗰時,佢地又會講返你轉頭,無計,周圍都係咁

翡翠宮

原文章由 ShinTeresa 於 08-7-19 17:29 發表
我公司仲騎呢 老細都唔寸 反而係自認鐵3角個3個a/c 最寸 以為公司冇佢地唔掂 wei 係邊個出良比你地呀 自己友就weiwei畏 話只手痛喎 即刻可以換mon換電腦 我個mon c到得番一條線都叫你仲用得就用 你老未 公司有人成日 ...

可能做得耐以為大晒啦~

侯爵府

好媽媽勳章

甘佢地真係做左好耐啦 成15年以上 所以米甘牙咋 呢3條友即頭係公司內 人神共憤 佢地走唔yuk架啦 根本同出邊脫晒節 係樹等老等c等law $$ 咋 我5係針對a/c 係我公司內呢3兜友影衰你地同行者 仲有 佢地根本連a/c 基本知識都冇 冇人有 lcc 個d cert 不個係度做得耐 d人走 米上做到而家者 老細 你地幾時開眼者
原文章由 kc_01k 於 08-7-19 17:31 發表

可能做得耐以為大晒啦~

大宅

醒目開學勳章

原文章由 joejoemum 於 08-7-19 13:58 發表

係呀!我都領過!佢篤完害完你仲夠膽死過安慰你呀!

翡翠宮

原文章由 debrachiwing 於 08-7-19 18:04 發表

係呀!我都領過!佢篤完害完你仲夠膽死過安慰你呀!

係呀係呀~~~ 一模一樣, 好恐怖 ~~~~

原來間間公司都有d咁既癈人~:;pppp:

不過我眼見就未試過o係我身上(我覺得咋, 不過可能有人咁對我, 我唔知就慘), 但睇倒有d同事咁做, 真係十分眼火爆, 但又費事出聲, 唉, 可憐o個d被督既仲on 居居以為個鎗手係好人......

翡翠宮

原文章由 ShinTeresa 於 08-7-19 17:40 發表
甘佢地真係做左好耐啦 成15年以上 所以米甘牙咋 呢3條友即頭係公司內 人神共憤 佢地走唔yuk架啦 根本同出邊脫晒節 係樹等老等c等law $$ 咋 我5係針對a/c 係我公司內呢3兜友影衰你地同行者 仲有 佢地根本連a/c 基本知 ...

你唔洗旨意boss會開眼, 10個有9個boss其實都知公司發生咩事架啦, 不過就梗係公司d伙計交情越亂越好啦, 佢地仲易管理~~~呢d係商場定理~~~

首頁

尾頁

跳至