烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

因聽說家傭好易整爛野.又聽講易潔鑊如果表面的塗層刮花了,便會釋放出有毒/致癌物質. 唔知係唔係所有易潔鑊都有呢個問題...
但易潔鑊又的確可以落少d油同輕身d.
咁為了家人健康,應該用咩鑊好呢?

大宅

我好耐以前用過美亞易潔鑊,用木鏟來炒野,用用吓塗層真係少少甩左.以後冇再用了(除煎pan外).

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

佢地係好唔'鏡錫'架!盡量少d俾佢地用易潔鑊同名貴廚具,我媽之前個印印洗花左佢兩個飯煲(叫左唔好用鋼絲刷,佢係都偷偷地貪快唔浸佢一陣就洗)。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

之前都有比個工人用易潔鑊,但因為佢好易整爛d嘢,所以為安全計,唔再比佢用轉咗德國牌子ge鑊,你知廚房煮飯及洗碗都是佢,我又不是日日check d鑊,同佢地通常整爛嘢又唔出聲,等我發現時可能都唔知吃咗幾多落吐,都是唔好比佢用好d 。

原文章由 小余 於 08-7-19 20:41 發表
因聽說家傭好易整爛野.又聽講易潔鑊如果表面的塗層刮花了,便會釋放出有毒/致癌物質. 唔知係唔係所有易潔鑊都有呢個問題...
咁為了家人健康,應該用咩鑊好呢? ...

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我屋企有工人之後, 我所有家居用品都轉用平嘢, 因為佢哋一定唔會同你就住 d 嘢黎用, 年中不知要換幾多次嘢....
我試過買把刀仔係 for 我要黎整蛋糕用, 佢就要黎同我開罐頭, 整到把刀仔'斌' 晒,

別墅

One thing for sure....the maid couldn't care less....they do anything according to what and how they like it...no matter how many times you told her. They don't care...anything broken...all they will say is..." sorry madam.....broken la...." Since I got to use the utensils...I will tend to buy them back...so I now..keep some of the utensils -2 sets...one set is known as "Sunday Utensils" which is only for me...and me only....she can scratch her head out for those ones she uses everyday.

原文章由 小余 於 08-7-19 20:41 發表
咁為了家人健康,應該用咩鑊好呢? ...

男爵府

原文章由 garfield_pooh 於 08-7-20 10:24 發表
我屋企有工人之後, 我所有家居用品都轉用平嘢, 因為佢哋一定唔會同你就住 d 嘢黎用, 年中不知要換幾多次嘢....
我試過買把刀仔係 for 我要黎整蛋糕用, 佢就要黎同我開罐頭, 整到把刀仔'斌' 晒, ...

ME TOO , 我轉用緊生鐵鑊啦 !

大宅

都好,咁我都要去買番d新廚具lu!
又一筆洗費!

首頁

尾頁

跳至