跳至

首頁

尾頁

別墅

本來無諗住俾亞B讀, 不過問過下 d 朋友, 佢地話如果讀 pre-nursey, 亞 B 可以早 D 識多 d 嘢, 對將來考 k1 有幫助. 而且我亞B係俾我亞媽湊, 朋友話與其響屋企無聊, 不如返學學下嘢仲好.....
十五十六中, 大家有乜意見 ?

男爵府

我會架, 其實佢地番PN都係玩, 主要都係教佢地自理, 如自己食野, 自己去toilet, 介片片咁, 同埋等佢地習慣下群體生活...仲有我地呢D細B, 如果冇番PN, 第時同D大B係K1既差別就會更大囉...
原文章由 bighead9849 於 08-7-19 14:57 發表
本來無諗住俾亞B讀, 不過問過下 d 朋友, 佢地話如果讀 pre-nursey, 亞 B 可以早 D 識多 d 嘢, 對將來考 k1 有幫助. 而且我亞B係俾我亞媽湊, 朋友話與其響屋企無聊, 不如返學學下嘢仲好.....
十五十六中, 大家有乜意 ...

複式洋房

如果有人湊就唔好返pn啦,我自己係一位幼師,都唔會比bb返pn,因為返pn就要預左容易病,同埋你諗下兩個老師照顧20多個小朋友,你想下你個bb又會有幾矜貴呢,始終兩歲bb都係留係自己身邊係好d既(親子關係都好重要架),pn唔一定要讀,如果你諗住等佢自理能力好d,社交關係好d,我會建議下學期先入學,一來佢大d抵抗力高d,二來又可以比佢適應下就快讀k1既情況....(但係我都係覺得等佢讀k1先返學啦... )

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無論返pn定k班,小朋友一定病啦!我有朋友係教幼稚園,佢都話讀過pn上到k,明顯乖d同會定d,但無讀pn直接讀k,就唔係金定(周圍走,傾計)同勁哭,所以我會俾仔仔讀pn...

男爵府

原文章由 joey82joey 於 08-7-19 20:52 發表
無論返pn定k班,小朋友一定病啦!我有朋友係教幼稚園,佢都話讀過pn上到k,明顯乖d同會定d,但無讀pn直接讀k,就唔係金定(周圍走,傾計)同勁哭,所以我會俾仔仔讀pn... ...

我都唔打算俾bb返pn,一來我係自己湊佢,二來我覺得佢太細個返學會幾辛苦,但我會帶佢星期日返playgroup!

大宅

如果你要返工, 小朋友係工人/老人家湊, 就最好早d俾小朋友去讀書, 小朋友返PN真係學多好多野~ 學下自己食飯/去廁所/介片, 學下同其他同學仔相處~
不過, 預左小朋友初頭返學, 一定會好易病(小病)~ 就算得3歲先入學都一樣~

[/url]

大宅

其實 PN 同 N 有冇分別架?
我打算比呀女返 nursery, 到時呀女返 NURSERY 都 起碼 2歲半...視付比佢做大 B 定細 B~
我會睇下佢大少少個學習能力係點先再決定.

大宅

Agree with Ky 2005, since my bb is now taken care by my parents in law, she is too pampered by all of us. THerefore, for her, to start Nursery perhaps is good to her in order to be more indepentent.

原文章由 ky2005 於 08-7-21 11:13 發表
如果你要返工, 小朋友係工人/老人家湊, 就最好早d俾小朋友去讀書, 小朋友返PN真係學多好多野~ 學下自己食飯/去廁所/介片, 學下同其他同學仔相處~
不過, 預左小朋友初頭返學, 一定會好易病(小病)~ 就算得3歲先入學都 ...

別墅

Dear mama

有時間去睇下其他媽咪的分享ar

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716478&extra=page%3D1

第一講 : 幼兒園 Nursery VS. 幼稚園 Kindergarten
=============================

嘩.....上次打得咁辛苦, 老虎都將呢個 message 再 post here....唔好 waste.... :mrgreen: :mrgreen:

1) 先搞清楚, HK 既學前教育係有兩種 (a) 幼兒園 Nursery (b) 幼稚園 Kindergarten; (a) 係 2 years old 可以入讀, (b) 要 3 歲先得

2) 幼兒園係 under 社署管轄, 形式係似半托兒咁, 以舒緩在職家長為照顧小孩而不能安心工作既煩惱, 大部份由志願團體辦個d (e.g 救世軍, 基督教服務處, 浸信會...etc) 都係全日制形式, 課程模式係跟社署指引去做, 所以好多都好一樣, e.g. 上下課時間係 9:00am-4:30pm; 因係半托兒既形式, 所以其實佢地 8am 已開始收仔 (即係可以 8am after 就送佢去, 去到就玩住先, 至9am 先有"課程"), 另最遲可以 8pm 先湊佢 (good for 有d家長要 OT, 呢d就叫"延展服務", 不過唔係間間都有, 但最起碼都會去到 6pm, i.e. 4:30pm - 6pm 任何時間湊走小朋友都唔會另收費..但因為其實 after 4:30pm 就已無"課程", 只係留佢響學校睇吓 VCD, 俾d茶點咁佢食嚟等家長接走, 實在都幾悶吓, 所以多數可以湊得就 4:xx pm 就已帶佢走

3) 幼兒園係因應在職家長而設立, 所以時間係較長 (whole day school), 假期亦較少 (佢地係放 public holiday, 但暑假只有 7 days 左右, 唔同幼稚園, 有成 2 months summer holidays

4) 幼兒園係 under 社署管轄, so 聽天氣報告都唔駛聽教統局, i.e. 幼兒園 3 號風球都會開 (你番唔番去就另計, 因為要揾食既家長都要返工架嘛), 幼稚園就 3 號風球就停課, 係唔同既....

5) 幼兒園因為係較近似"托兒"形式, 亦因為 if 2 歲就入學 (i.e. N1) , 咁細, 更唔會有大家心中個d'課程"喇...2歲班多數唔係玩就係食, 以教佢地自理能力為主 (e.g 自己食野, 拍好 chair , 摺毛巾仔), so 可以好 train 到佢地 discipline, 所以好多人 (包括我) 都會比佢一足2歲就返 N1, 但代價係, 小朋友始終細, 又成日一大班人去玩, 一定好易惹到傷風咳之類, 身體弱d既會有機會成日病....呢點亦係有d家長唔想太早送佢去 N1 既原因, 大家可以自已衡量得與失

6) Nursery "返足一日" 亦唔係真係"上足一日堂", 大家唔好誤會, for all whole day nursery, 12:30-2:30pm 多數係 afternoon sleep....成班小朋友一齊 zzz , zzz 醒就再玩....不知幾過瘾 (佢地), 2 歲班唔會教寫字, 最多係唱吓兒歌, 認吓物件, 亂畫圖畫, etc....

7) 若有見有半日 school 個d nursery 就十居其九係私營既...因為逢係志願團體個d一定係 whole day, 仲唔會俾你番半日 (除非你以"暫託"個d去返喇, 即逐日計), 設半日係捉住有d家長唔想阿仔"返全日好辛苦"既心態而形成....志願團體個d nursery average price is $2xxx per month (whole day), 而私營個d 就好浮動...睇名氣...由 $2xxx (half day) 至 $5xxx (half day) 我都見過....

8) 幼稚園同幼兒園"經營" concept 幾唔同, 因為前者 99%係半日 class, 以 3 hrs 計, 課程會較緊湊, 真係去到就係"學野", 老師唔會教你摺毛巾, 亦唔會等你 tum 你食茶點....因為有好多野要教 (認字, 聽課 etc), 唔同幼兒園咁"攤長"嚟玩.....所以好多幼稚園 K1 時都會 "assume" 小朋友識一d基本野, e.g. 想去 wee wee 要識出聲, 唔好成日賴尿, 有d規矩...etc (咁當然 K1 時老師都會好好人咁教小朋友既)..亦因為幼兒園會花唔少時間 (throughout N1-N4) 去注意同培養小朋友秩序呀, 紀律呀咁, 所以相對教學時間會較幼稚園少, 亦因此外間會形成"幼兒園係淺過幼稚園"既觀感

9) 幼兒園收生一般係以"先到先得"方式, 話要"interview" 都係傾吓偈而已, 有d家長會響小朋友 only a few months 就去報, 此舉主要係因為其中一團體 (救世軍) 係肯響 BB 有出世紙就收報名表大家才有錯覺話要好早報名, 其實好多 other groups (e.g. 基督教服務處, 浸信會) 都係 18 months 起先收表既....之後亦係"先到先得", 佢地收夠就唔收....有人走就又會 call waitlist 緊個 d 嚟讀

10) 救世軍出名既係以 Montessori (檬特利梳) 教學方式, 而另一有名 group 基督教服務處就係以"瑞吉歐" (唔記得英文點串喇...
), 兩種教學方法都係由d出名教育人士提出, 方法分別唔太大, 主要係以 Project based approach 去教小朋友, 訓練佢地去求知, 唔係坐響樹等 feeding 個停, Montessori 會較 knowledge based, 而瑞吉歐就較傾向啟發小朋友既創意 (which is something that you will lose as you grow older)...方向上有d唔同, 但理念都係一樣....睇你想要乜....用d "街坊"d字眼, Montessori 會較學術d, 小朋友會"識多d野", 而瑞吉歐就較 free flow, 即係響有d人眼中玩為多, 學野較少 (其實都唔係話少, 不過係由得小朋友自發咁去思考喇....so 有d家長會認為太 "free", 即係="淺")

11) So if 大家唔係打算去考救世軍轄下個d 幼兒園, then 可以唔駛咁快諗住喇...又或, 可以就當先填張 form 去排住隊, 佢地都唔會依家就 call 你 interview 既 (放心), 都係等到 BB 18 months after 先會揾你....到時你地再決定俾唔俾小朋友去都未遲既

12) 再者, both 幼兒園 (N1-N4) 同幼稚園 (K1-K3) 都係之後考小學, 大家都冇分別...不過因為 most 小學 in HK 都係"傳統教學"為主, so 有d家長亦會認為 if 小朋友讀足四年幼兒園 (因我上面講過, 幼兒園係較"淺"), 怕佢地上到小學會跟唔上, so 就會考慮先讀一年 N1, then 就轉 K1-K3, 但其實轉唔轉都好睇家長對小朋友既期望同間學校是否令你滿意喇....凡事都不能一概而論既, so 我講既係 general trend only.....

[ 本文章最後由 VaVaSo 於 08-7-23 16:04 編輯 ]

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 VaVaSo 於 08-7-23 16:02 發表
Dear mama

有時間去睇下其他媽咪的分享ar

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716478&extra=page%3D1

第一講 : 幼兒園 Nursery VS. 幼稚園 Kindergarten
=============================

嘩..... ...

thank you! 好詳細

大宅

VaVaSo ,

Thanks for ur sharing ~ :)

大宅

VaVaSo ,

Thanks for ur sharing ~ :)

男爵府

多謝VaVaSo嘅意見,真係好有用

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁如果BB痴身咁我係咪應該早D比佢返N.1 好D??

別墅

謝謝分享, 很詳細呢 !

首頁

尾頁

跳至