在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

公務員人工好好亦好穩定,不過我個部門成日要返shift, 成日要返早放晏,又有風更,所以星期一至五都係得好少時間可以見到bb,我好想可以多d時間陪佢成長,所以好想resign搵份半職or freelance(我識翻譯)。

我今年剛返夠10年,夠資格攞pension,老公都係公務員,不過佢唔支持我唔做,因為佢話要keep返而家既收入至可以maintain到而家既生活水準,但係我每日响公司真係好掛住bb,好唔開心。我個bb而家17個月,呢個階段成長同學野都好快,我真係好唔想miss左佢呢個成長既時期,錯過左就唔會補得返。

有冇公務員媽媽轉左或者想轉做全職媽媽?不如分享下?

伯爵府

你都已經挨到 bb 17 個月啦, 過多幾個月佢都可以返 nursery 啦, 到時就算你唔做, 你 bb 都唔係成日喺屋企陪你架啦.

另外, 我都好贊成你老公的講法, 如果你老公唔係話好高 point 的話, 可能真係未必 support 到家庭開支架. 你要考慮埋當小朋友讀書時, 個開支都幾大架, 就算你揀屋村學校, 都分分鐘要二三千一個月架.

其實你做咩 post 架呢, 可唔可以申請轉部門呢, 雖然我都知要等幾年, 但係我自己覺得好過唔做囉.

珊瑚宮

好媽媽勳章

原文章由 hanahaha 於 08-7-17 17:56 發表
公務員人工好好亦好穩定,不過我個部門成日要返shift, 成日要返早放晏,又有風更,所以星期一至五都係得好少時間可以見到bb,我好想可以多d時間陪佢成長,所以好想resign搵份半職or freelance(我識翻譯)。

我今年剛返夠10年,夠資 ...

我都係公務員 bb 都係 17 個月
但我諗法同你老公一樣
小咗一份收入 , 生活質素一定下降
況且我真係攪唔掂兩隻怪獸

子爵府

如果轉部門不過人工少數千元但時間穩定,大家又會點?

伯爵府

原文章由 luilui007 於 08-7-19 22:53 發表
如果轉部門不過人工少數千元但時間穩定,大家又會點?

梗係轉啦, 公務員人工最少都有返咁上下啦, 少幾千同少萬幾 (或更多) 真係差好遠喎. 如果時間係穩定的話, 我會寧願少幾千, 多返啲時間陪小朋友囉.

大宅

如果可以唔駛返shift, 唔駛返風更, 唔駛成日OT, 少20%人工我都okay。如果可以轉半職仲好。
原文章由 chanwendy 於 08-7-19 23:04 發表
梗係轉啦, 公務員人工最少都有返咁上下啦, 少幾千同少萬幾 (或更多) 真係差好遠喎. 如果時間係穩定的話, 我會寧願少幾千, 多返啲時間陪小朋友囉.

男爵府

如果現時部門人事唔係太差, 只是要返shift, 有風更, 我覺唔好郁, 因為返定時的部門d人事好複習, 同grade明爭暗鬥, 好鬼煩, 我反宜想transfer, 若返shift都唔更要, 我個仔今年升小一, 我都有咁打算, 你話我部門d人係唔係好pk.

子爵府

原文章由 HeiHei_Baby 於 08-7-24 21:17 發表
如果現時部門人事唔係太差, 只是要返shift, 有風更, 我覺唔好郁, 因為返定時的部門d人事好複習, 同grade明爭暗鬥, 好鬼煩, 我反宜想transfer, 若返shift都唔更要, 我個仔今年升小一, 我都有咁打算, 你話我部門d人係 ...

唔同意.人事到處都差不多,我反而唔怕這些情況,要轉只是想多些時間照顧小朋友先係最重要

伯爵府

原文章由 luilui007 於 08-7-24 22:20 發表

唔同意.人事到處都差不多,我反而唔怕這些情況,要轉只是想多些時間照顧小朋友先係最重要

Yes, 有邊個部門冇人事吖, 任何部門都會有同 grade 鬥争架啦, 即使唔同 grade 都可能爭餐飽添啦. 我都會選擇時間穩定, 留返多啲時間. 我都試過半夜三更黑雨, 當時亞b 得三個月咋, 我好狼狽呀, 老公返夜唔喺度, 我要自己一個半夜三更抱個 b 去婆婆度, 橫風橫雨, 仲要有的士唔肯車我添呀. 所以有得揀我唔會揀要當風更的工.

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我本來係政府contract staff,時間穩定返5day可準時走,office又近屋企(30分鐘車程)....但係為左俾阿B安穩的生活,我轉左個3+3位,要返shift,要當風更,仲成日做唔晒野日日留堂起馬1個鐘,車程又遠左要1個鐘...

而家我悔不當初,因為阿B晚晚夠鐘就找阿媽,我收夜果晚佢實喊到拆天先訓到....岩岩果次風更,好在我趕得切"暗"左佢訓先返工,但成為我生完BB第一次不在家過夜....人工係多左(e.g.風更allowance都唔少,又有shift duty allowance/飯錢等等),但如果我有得再揀,我情願要返陪bb的時間

如果經濟許可,我會義無反顧做全職媽媽架!!可惜現實係冇可能,因為老公唔係找得好多,我地各自亦有父母要照顧...

除非老公好有錢,通常男人聽到老婆話要辭職湊仔都會有好多顧慮,壓力又會好大...樓主,你仲係舊制CS,難怪你老公有擔心gei,再商量下先決定咯....但我好明白你的心情....

原文章由 HeiHei_Baby 於 08-7-24 21:17 發表
如果現時部門人事唔係太差, 只是要返shift, 有風更, 我覺唔好郁, 因為返定時的部門d人事好複習, 同grade明爭暗鬥, 好鬼煩, 我反宜想transfer, 若返shift都唔更要, 我個仔今年升小一, 我都有咁打算, 你話我部門d人係 ...

伯爵府

原文章由 peachcreamy 於 08-7-26 17:34 發表
我本來係政府contract staff,時間穩定返5day可準時走,office又近屋企(30分鐘車程)....但係為左俾阿B安穩的生活,我轉左個3+3位,要返shift,要當風更,仲成日做唔晒野日日留堂起馬1個鐘,車程又遠左要1個鐘...

而家我悔 ...

純粹八卦一問, 你做咩 grade 咩部門架.

子爵府

講到底都唔好唔做,可以的話轉時間穩定的部門就最好

男爵府

可能你地還未遇到人事複雜部門, 你地感受唔到, 但都是個人意見, 決定始終是你們. 所以你們自己衡量.

大宅

This is my dream, but I know it never become true. I've to support the living of the family i.e 2 mortgaged flats and 1 car. What a pity.

洋房

原文章由 james-mama 於 08-8-2 00:55 發表
This is my dream, but I know it never become true. I've to support the living of the family i.e 2 mortgaged flats and 1 car. What a pity.

I and my husband also a G.S. , working in a government dept. I would like be a full time mom. , I want to have more time to stay with my 2 daughters , both playing , reading , everything .... , but my husband would like to keep the good living standard and quality , save more money for 2 kids , support them to join all the function class , like ice-skating , drawing , playing the piano and swimming , if I resign fr. my job , it will be great differnet , so this only a sweet dream and never come true

大宅

yes, what a pity!!! sometimes i wish i'm not working in the government and that i could only earn little, that way my opportunity cost of quitting won't be as high! sigh...
原文章由 yauyauyanyan 於 08-8-5 00:18 發表
only a sweet dream and never come true

首頁

尾頁

跳至